Fără categorie

Campulung-Muscel, un oras transformat. Ce a fost Uzina ARO si ce e acum!?

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Am aproape 18 ani de media in spate si am lucrat pe investigatii 5 ani in presa locala din Campulung-Muscel si Pitesti…Dar dintre toate dramele si misterele economice ale Romaniei pe mine inca ma fascineaza transformarea Uzinei ARO…

Sursa foto: badpolitics.ro

Candva, masina ARO era a patra masina de teren din lume si se vindea in zeci de mii de exemplare. In aproape o jumatate de veac de activitate, uzina Aro Campulung Muscel a produs aproape o jumatate de milion de automobile. In anii 70, Aro venea ca volum de vanzari dupa Jeep-ul din SUA, Land Rover-ul din Anglia si Toyota din Japonia.

In anii 90, masina ARO a fost promovata chiar de Nadia Comaneci. Problema a fost, lucru stiut de toti angajatii, ca tehnologia folosita in uzinele ARO inca era captiva in anii 50 in timp ce companiile concurentei nvestisera demult in tehnologii inovative. De ce nu s-a vrut si in Campulung Muscel asta?

Mai mult decat atat, in Campulung Muscel tinerii se apucau sa faca diferite scoli de soferi prin tara doar ca sa ajunga sa conduca o masina ARO. Era visul oricarui tanar de atunci. Azi, daca vrei sa incepi o scoala de soferi, poti da click aici, dar singura masina romaneasca pe care poti sa inveti azi sa conduci este LOGAN-ul. Pe atunci, erau scoli de soferi unde puteai sa incepi sa inveti sa conduci chiar de pe ARO.

Sursa foto: badpolitics.ro

Azi, calea ferata care facea legatura cu gara din Muscel, linia pe unde treceau spre export sute de mii de masini ARO arata ca dupa un film apocaliptic. Acum mai trec pe aici doar ciobanii cu oi si capre si cuplurile de indragostiti care vor sa se fereasca de agitatia din oras in cautare de intimitate si liniste. Vara pe aici gasesti mure, fragi si zmeura din belsug, in sezonul ploios gasesti ciuperci si mai auzi in poligonul de sofat masini care incearca sa urce pantele de ciment.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

7 gânduri despre „Campulung-Muscel, un oras transformat. Ce a fost Uzina ARO si ce e acum!?”

 1. Multumesc Bogdan. Poate reusiti sa-i treziti pe cei care inca cred in actuala clasa politica. Poate ai faceti sa inteleaga ca cei pe care i-au votat timp de 20 de ani, cu mare majoritate in parlamentul Romaniei si pe care GREUL Iliescu si Adrian Nastase i-au mintit si pe care continua sa-i minta prin elevi lor, or sa-si dea seama ca Romania a fos distrusa de ce-i care le-au dat spaga electorala si care s-au inmultit cu nerusinare dupa ce populatia a votat pentru reducerea lor prin referendum.

 2. Într-o țară care este dorită doar ca piață de desfacere și sursă de materii prime, nu avea pentru ce să mai funcționeze o astfel de uzină! Și asemeni ei, au mai dispărut și multe altele.
  Semnalul tău de alarmă sper să fie recepționat de cât mai mulți oameni!

 3. CINE ESTE SI CE VREA SA FIE ASOCIATIA “ EVENIMENTUL MUSCELEAN “ ?!

  ‘’ Am citit cu destula angoasa stirea , potrivit careia a avut loc demersul ( finalizat la ora notitelor mele ) infiintarii Asociatiei Salvati Campulungul si Muscelul , via Evenimentul Muscelean-cotidian local, si nu m-am putut abtine sa nu remarc importanta locala , a evenimentului , de a trezi constiinta locala a cititorilor de presa Ev.M. , si nu numai .
  Si cum se obisnuieste , certificatul de nastere trebuie sa fie udat , acesta , certificatul a fost udat prin gura membrilor sai adunati la un local de notorietate . Din comunicat nu se specifica insa , cat a fost darul , dar dupa cum cunoastem membrii sai activi si pasivi , nu a fost cazul , toate cheltuielile fiind acoperite de amfitrion .
  Citind mai departe articolul cu pricina , aflat la sectiunea, cum bine intuiti , Actualitate , aflu ca nu exista nici un interes ascuns de preluare a puterii locale (chiar specificat ptr. linistea noastra , ptr. ca , altfel , ar fi de o notorietate memorabila ) ; Altul ar fi spus , Oac , sau taci ca macane !. Pai cum se face ca in societatea asta de salvamari , au intrat si politicieni locali si mai mici si mai mari , cu grade sau fara , cu diplome de primar sau fara , pe langa alti cetateni campulungeni onorabili sau nu prea. Pai, unde sunt tinerii muscelenl , new generation , the future ? Ha ?
  Amicilor , va dau un pont , FARA EI NU PUTETI SCHIMBA NOTHING . I think it’s clear .
  Asadar , declaratia cum ca , planuri ascunse nu avem , se subintelege ca sunt doar planuri transparente , eventual translucide , caci luciditatea este binemasurata de initiatori , pardon fondatori , dar si binecunoscuta de acestia , oameni respectabili multi dintre ei de altfel .
  S-a ales denumirea asociatie Salvati Campulungul si Muscelul , si este evident ca fondatorii au ales in unanimitate denumirea , sper sa nu am insel , tocmai ptr. a trezi la realitate o societate civila , fie ea si musceleana , pentru a o pune la munca , si intr-un final de a o salva .Minunat , pai intuiti dumneavoastra de cine va fi salvata , si imaginatia va poate sburda nemasurat pe la casele , conturile de politicieni locali , regionali , pe la cei din varful piramidei romanesti si nu in ultimul rand pe la oamenii cu doua fete , si nu trebuie sa ne uitam prea departe de mesele ocupate la sindrofia cu pricina .
  Daca am inteles cate ceva din “ sa o trezeasca ” , prin “ a o pune la munca “ nu am inteles-o pe deplin , si va trebui sa se aduca explicitari mai profunde , ptr. ca desi , nu-i asa munca este un substantiv exclusiv feminin , munca ne este nesesara tuturor , ca suntem feminini , masculini sau neutri . Imi si imaginez cum membrii fondatori , multi fiind persoane onorabile si cu scaun la cap , vor da de munca cetanilor dornci de munca , ( pote fi si someri ? ) , supraveghindu-i prin presa asociatiei salvatoare, cum altfel , ca toate lucrurile sa mearga bine , in folosul urbei ,si mai mult al zonei , dar vai , nu al asociatiei .
  Dar , sa nu ne pierdem cu firea , caci societatea civila locala are de acum o grupare civica bine intentionata ( oare? N.r. ) de oameni de tot soiul , de la cei cu ochi verzi , si parul
  blond , la cei cu cardurile rosii sau portocalii , desigur toti formatori de opinii in asertiunea generala , si stilpi ai vietii economice si culturale locale.
  Mi-as permite o intrebare , deloc retorica , dar la fel de actuala pe cat de actuala este si informatia servita de sursele Ev.M. , care se formuleaza cam asa :
  Ce au facut formatorii de opinie pana acum, cei nominalizati pe lista alba a asociatiei , in cei 20 de ani de aparitie ai cotidianului salvator ? Caci , nu am citit nimic concret si constructiv in paginile acestuia , nici macar o opinie , un comunicat important pentru “tara” , de-ale acestora . Sa inteleg ca opinia lor nu a contat , sau nu a fost publicata ? Sau poate ca , nu au avut opinie pana mai acum , si a trebuit sa se nasca o miscare civica , coagulata de , hai sa zicem , un cotidian local , bun sau prost cititi cum vreti , desi lucrurile stau altfel , numai din dorinta de a fi un instrument , de a avea unde sa ataci si pe cine sa lauzi din condei , manipuland astfel constiinte si atitudini, dupa cum bate vantul intereselor locale ?
  Asa cum intelegem perfect ca , nu se vor cere bani , acestia fiind asigurati , ( se sub-intelege de cine ) , caci fordurile europene ar constitui sursa , motorul , actiunilor asociatiei, ca si cum fondurile astea europene se gasesc din destul la orice magazin sau depozit cu materiale de constructii , si asteapta sa fie luate.
  Ca si cum Campulungul are nevoie de actiunile de binefacere , de obiectivele neasumate inca de asociatia Salvati Campulungul dar si Muscelul , si nu ar avea nevoie de programe pentru dezvoltare locala ,nevoie de locuri de munca pentru tinerii dotati , care isi iau calea-valea din Campulung ,nu ar avea nevoie de programe culturale si multe altele ?
  Pai , draga asociatie sa te vedem la lucru , caci suntem cu ochii pe tine , si vom numara cati oameni ,cetateni acestei urbe vor fi salvati de tine .

  Muscel Inspirescu

 4. Am vazut recent un video cu masinile Aro si cu activitatea lor de teren. Aceasta era pusa in comparatie cu alte masini 4×4 si cu eficienta lor pe traseele greu accesibile. Spre mirarea mea, dar chiar daca stiam deja acest lucru, Aro-ul a castigat detasat testele. Chiar daca acesta parea sa fie facut de un roman care evident ca a intentionat sa accentueze calitatea produselor romanesti, trebuie sa ne mandrim cu asta. Dar regret ca productia a fost oprita. Stiu ca nu s-ar mai fi pus accent pe acele modele de masini, dar tot sunt nemultumita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.