Fără categorie

BOYHOOD – 12 ani de viață, de copilărie, de filmări, un singur FILM!

Spread the love

BOYHOOD – 12 ani de filmări, 12 ani de urmărit patru personaje – Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke și Lorelei Linklater, fata regizorului Richard Linklater, un film cu 125 de premii, 104 nominalizări dintre care 6 la Oscar, totul în 165 de minute.

E greu să privești așa ceva, dar și mai greu este să scrii despre așa ceva… E greu pentru că, dacă aparent tot filmul simți că mizează doar pe cartea _ Am filmat 12 ani, ce mai vreți de la el !?, lucrurile se schimbă când vezi că și personajele se schimbă și nu simți cum trece timpul, așa cum ni se întâmplă și în realitate.

L-am vazut recent si parca am avut un deja vu din viata mea cu farfurii ciobite la masa, farfurii ieftine sparte pe gresie,  cu mers la cumparaturi cu mama dupa un set farfurii pentru weekend, cu produse romanesti la fiecare mic-dejun, parca mi-a trecut viata mea prin fata ochilor.

Toate scenele aparent banale, comune, plictisitoare, rupte din stilul de viață american cu părinți care se mută mai des decât își schimbă mașinile, cu familii dezorganizate, cu tot felul de cupluri divorțate, cu părinți imaturi, cu bărbați alcoolici, cu milioane de scene cu copii si parinti asezati la masa pentru mic-dejun, pranz sau cina, toate astea pălesc când realizezi, paradoxal, că oamenii ăia au fost filmați 12 ANI.

E o muncă sisifică de la scrierea scenariului până la partea de post-producție, montaj, sunet, colorare peliculă, alegerea scenelor. Nici nu vreau să mă gândesc ce a însemnat să urmărești milioane de scene, pe care să le păstrezi, pe care să le scoți, cum să termini filmul, cum să-l începi, cum să faci ca anii să treacă !?

În film nu se întâmplă nimic. Copii, adolescenți, liceeni, studenți, părinți. Nicio tensiune, niciun avort, nicio bătaie, niciun BUM-BUM, explozie, incendiu, cele mai ,,violente,, scene sunt cele în care se sparg farfurii și pahare. E cel mai banal film! Asta ar fi concluzia liniară doar că nu-l poți privi ca pe un film, pentru că vorbește despre VIAȚA a patru personaje și atunci ai un declick.

Îți dai seama că și viața ta a fost banală, copilăria ta a fost banală, prima țigară, primul joint, prima noapte de sex, prima bătaie cu perne cu surioara, prima ieșire cu părinții, prima ceartă…

Încet, începi să înțelegi că filmul ăsta e un tablou pe care l-ai trăit și tu, în felul tău, și atunci a fost momentul când lacrimile au început să curgă…

Mi-am adus aminte de copilărie, când făceam serbări surpriză părinților de Crăciun, ne strângeam în dormitorul albastru și înregistram colinde live cântate de mine și surorile mele, când eu simulam că sunt Moș Crăciun și ofeream cadouri părinților, ne uitam la diafilme cu Turtița Dulce, Scufița Roșie, Capra cu Trei Iezi, când surorile mele aveau trupa Lumina Stinsă și cântau – Ce bine e, cu lumina stinsă/ Ce rău este, când este aprinsă/ Ce bine e, când nu-i nimenea/ Ce rău este când e cineva…

Când alergam cu surorile mele la Rucăr, când mergeam pe Căpitanu, pe la Sătic, când mergeam cu părinții la iarbă verde, după ciuperci, când…

Și întrebările nu se mai opresc și te uiți la film și începi să vezi – Așa am făcut și eu, așa am purtat și eu șapca, așa mă încălțam și, când se termină, te sperie, pentru că vrei ca filmul să nu se termine, pentru că viața ta încă continuă și nu știe nimeni că și tu ai vazut BOYHOOD!

➡ In loc de incheiere, de ce Made Romania

Made Romania este magazinul online care dorește sa reuneasca cele mai bune produse romanești și să le ofere clienților din Romania la prețuri extrem de competitive.

Ne plac acele lucruri realizate cu măiestrie, dar şi cu suflet. Ceramica, lemnul, pânza sau covoarele create în fabrici cu tehnologii moderne, de către oamenii din România.

De ce să găsim aceste produse doar in magazinele din străinătate sau reimportate in marile lanțuri de magazine sub diferite branduri la prețuri extrem de mari?

Vrem să le oferim clienților din România produsele autohtone pe care le doresc, le caută, le-ar cumpăra și pe care le-ar aprecia.

1 gând despre „BOYHOOD – 12 ani de viață, de copilărie, de filmări, un singur FILM!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *