Fără categorie

Birdman – Intre soc vizual si asteptari mentale

Spread the love

Cel de-al doilea titlu, gândit de producători pentru a descrie acest film, ar fi ”Virtutea nesperată a ignoranței”. Debutează brusc. Nu prea-ți dai seama de ce se întâmplă, în primele 5-10 minute. Totul începe apoi să capete logică.

Este povestea lui Riggan Thompson, un bărbat trecut de prima tinerețe, care trăiește în umbra popularității din trecut. Tânăr fiind, acesta a interpretat personajul principal din filmul „Birdman”, singura producție în care s-a remarcat până la această vârstă. Acum încearcă să se facă cunoscut și în teatru. Scrie o piesă, bazată pe o carte, piesă în care joacă rolul principal.

Este nemulțumit de unul din actori, care sfârșește pe patul de spital, din cauza unei hemoragii provocate de o găleată care-i cade în cap pe scenă. Accidentul nu e deloc întâmplător. Cam așa de tare își dorește Riggan să iasă totul fără cusur. În unele cadre, auzim o voce groasă pe fundal, care vorbește cu el. Este amintirea lui Birdman, un fel de furie întruchipată în acest personaj, care se pare că nu-i dă pace. E o iluzie, care-i amintește cât de neînsemnat este el în acestă lume a teatrului.

Actorul accidentat este înlocuit de Mike Shiner, un om extrem de talentat, care are însă un mic defect: pe scenă, totul e natural, intră în pielea oricărui personaj cu o ușurință extraordinară. În viața reală, poartă masca mitomaniei.

În ziua avanpremierei, Riggan acordă un interviu presei. Prima întrebare care i se adresează este ”E adevărat că folosești spermă de purcei pentru întinerire facială?”. Pe seară, teatrul se umple și piesa începe. Observăm o publicitate un pic cam pe față a ginului Beefeater. Mike se îmbată, începe scandalul pe scenă, ba chiar încearcă la un moment dat să violeze actrița principală, pe motiv că scena de dragoste ar părea mult mai reală așa.

Mike o ademenește în cursa amorului pe fiica lui Riggan.
„Frumos fund.”
„Dacă nu te-ai teme, ce mi-ai face?”
„Ți-aș scoate ochii și mi i-aș pune mie, ca să văd strada asta așa cum o vedeam când eram de vârsta ta.”

În seara premierei, Riggan are o prestație splendidă. Finalul piesei îl întruchipează pe el care se sinucide din cauza infidelității soției. În mod normal, ar fi trebuit să folosească un pistol fals, și o perucă plină de sânge, doar că…

E un film care nu-ți acordă timp de relaxare, e genul acela care te captivează, care are parte de un final neașteptat. Totul se învârte în jurul lui Riggan, care se descrie ca pe un ”curcan cu leucemie”, un actor care trăiește în umbra rampei de lansare din tinerețe, „omul pasăre”. O vedetă, cu un alter ego halucinant, care-l împinge în pragul psihozei. Un must see, indeed!

PS: Despre film a scris si Emil pe cinemil.

 

Ioana Bibiță 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *