Atelier de Idei, Creatii, Idei cu emotii, Tineri

Beciul Domnesc transformă prietenii în familii de sărbători

Spread the love

➡ Îmi spunea mai ieri vecinul:
Prietenia e ca vinul;
Cu cât în timp îmbătrâneşte,
Cu-atât savoarea îi sporeşte… ➡

Sursa: Citatepedia.ro

Sunt de aproape 20 de ani în Capitală și de foarte puține ori am reușit să ajung de Paște acasă. Așa că sărbătorile pascale mă găseau în București alături de alți prieteni nomazi ca și mine – bloggeri, vloggeri, realizatori tv sau radio, creatori de conținut sau pur și simplu oameni pasionați de lifestyle.

Dar de departe cele mai savuroase amintiri în perioada Paștelui s-au întâmplat în 2019 când am petrecut la un restaurant din zona Bulevardului Basarabia, restaurant astăzi dispărut, din pacate, cel mai intens pairing de burgeri și preparate din carne asociate cu vinuri de viță nobilă de la Beciul Domnesc.

Îmi aduc aminte de parcă s-a întâmplat ieri preparatele pe care le-am servit și asocierile pe care le-am făcut cu vinuri roșii liniștite, monosepaje semnate de #BeciulDomnesc din soiuri de struguri Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon, vinuri pentru toate gusturile – sec, demisec, demidulce si dulce.

Îmi aduc aminte de parcă s-a întâmplat ieri cum am savurat sticle de vin alb din soiuri precum Fetească Regală, Riesling de Rhin, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Chardonnay.

Îmi aduc aminte de parcă s-a întâmplat ieri de aroma și gustul acelui Rose Demisec, realizat cu struguri din zona podgoriilor din Huși, un roze plin de prospeţime, cu arome de grepfrut roz şi trandafiri. De ce îmi aduc de toate atât de clar aminte? Pentru că a fost ultima întâlnire cu acei oameni înainte de pandemie. Localul a dispărut, după cum v-am spus anterior și o parte din ei au plecat din țară sau din Capitală. Dar un vin bun așa cum este el memorabil prin construct, un vin bun transformă totodată și clipele în amintiri atemporale, iar emoțiile pe care le-am trăit atunci au impregnate în ele o aromă memorabilă.

De ce am ales vinuri create în podgoriile din Moldova din renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși, de ce am ales să savurez un pahar cu vin alături de prieteni pe care îi știu datorită blogului presa în blugi de ani și chiar zeci de ani, și de ce pairing cu burgeri și alte steak-uri? Pentru că dacă excelența în gastronomie îți cere un vin la masă, atunci excelența îți cere un vin semnat de Beciul Domnesc. Hai să aflăm împreună motivele și vă invit să savurați vizual cum am asociat eu și prietenii mei vinurile cu plating-urile.

DISCLAIMER! Acest articol NU este potrivit persoanelor gurmande.

S-ar putea să saliveze pe tastatură!

➡ De ce să spui DA vinurilor de la Beciul Domnesc

Atunci când vorbim de burger delicios pulled pork sau pulled duck, sau un burger cu black Angus, sau coaste de porc rumenite atent, eu aleg întotdeauna un vin roșu sec. E preferința mea, e asocierea mea. În aceste condiții pot să spun că dacă ai pe masă, în fața ochilor unul dintre aceste preparate, un Cabernet-Sauvignon sec e exact ce îți trebuie.

Are o culoare roșu-rubinie și primul impact cu bolta palatină sunt notele de coacăze negre proaspăt culese din pădure și vișine coapte de pe dealurile Moldovei. Arcul sau lacrima acestui vin te surprinde precum o pictură murală. Vorbesc aici de picăturile care aderă la pereții paharului după ce este agitat într-o mișcare circulară în sensul acelor de ceasornic sau invers. Arcul acestui vin arată cam ca în poza de mai jos.

Terroir-ul acestui vin este un asamblaj boem dintre un soi de strugure cu origini in zona Bordeaux din sud-vestul Franței aclimatizat perfect la solul din regiunea Moldovei. Aromele terțiare ale acestui vin sunt un amestec de piper cu prune uscate, cu un profil corpolent și ușor astrigent.

Prietenii mei care au servit masa alături de mine au optat pentru un monosepaj de Merlot, un demisec roșu rubiniu, un vin unde se simt notele sublime și subtile de zmeură, într-un melanj cu alte fructe precum coacăze negre și cireșe.

O surpriză plăcută a fost și vinul Pinot Noir, tot demisec. Un vin cu note fructate de vișine, cireșe și note de violete!

Iar dacă ai la masă și un desert pe bază de ciocolată precum un lava cake sau amandină, atunci o Feteasca Neagră te seduce de la primul pahar! Vorbim de un vin roșu cu nuanțe spre vișiniu, un vin demidulce (Un vin demidulce are între 12 grame de zahăr la litru dar nu depășește 45 de grame de zahăr la litru) cu note intense de prune uscate si mure confiate în straturi de scorțișoară.

Dar pentru că atunci când am organizat ospățul festiv era la fel de cald ca acum, nu putea să lipsească de pe masă un ROSE de la Beciul Domnesc, un vin extrem de fresh și viu în pahar. La final vă mai las odată poza cu roze-ul meu preferat de la Beciul Domnesc, o mostră cu via din Huși de unde s-au cules strugurii pentru realizarea acestui deliciu roz somon și pe mine cum savurez din pahar 🙂 Hai Noroc la toată lumea!

Rânduri printre gânduri pentru Spring SuperBlog 2024 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *