Atelier de Idei, Idei cu emotii, Social

AVIS 3000 – Sau povestea unor pui crescuti ca la bunica

Spread the love

Recunosc ca pana la AVIS 3000 credeam ca exista un singur mod de creste gainile pentru consum. Amestecate, aglomerate claie peste gramada intr-o cusca minuscula asteptand sa fie taiate. Dar la AVIS 3000 am inteles ca exista si un alt mod de a creste gaini, mai sustenabil, mai aproape de cresterea puilor ca la tara. Vorbim de gaini care nu sunt crescute cu hormoni de crestere si a caror carne nu este injectata. Vorbim de gaini hranite cu graunte ca orice gaina de tara, si mai bine de atat. Daca bunica atunci cand lua tarate si boabe de porumb, grau sa faca huruiala, nu avea bani de uleiuri de soia si Floarea Soarelui ca sa creeze un amestec sanatos si hranitor si 100%. Si asta nu e tot.

La bunica, de exemplu, in sezonul rece, gainile se cresc la sol intr-un spatiu amenajat. Imi aduc si acum aminte cand intram in cotet la gaini, era de inaltimea unui cocosat de 1,5 metri si erau acolo 20-30 de gaini cu lumina de la bec, pamant batatorit pe jos si spatii ca sa le pun grauntele sau ,,huruiala” cum zicea bunica. Imi aduc aminte cand luam anumite oua si bunica ma invata sa le pun sub closca ca sa iasa pui. Si din 20 de oua nu ieseau din toate pui ca nu avea temperatura controlata. Imi aduc aminte cand ma punea sa caut oua de furnici sa le dau puilor pentru ca acidul formic tine parazitii departe, cel putin asa imi spunea ea. Si, datorita lui Calin Bobora si al unui concurs fericit de imprejurari am ajuns aici.

Ce inseamna sa cresti gaini cu amprenta la sol?

Inseamna ca atat gainile crescute pentru reproducere, gainile crescute pentru oua sau carne, cocosii, puii si puicutele sunt crescute la sol. La AVIS 3000 am inteles ce inseamna un business sustenabil si organizat. Fiecare spatiu este pregatit pentru fiecare etapa de viata.

Zona de incubare, unde totul se face tehnologizat dupa cele mai inalte standarde, zona ,,de scoala” unde sunt atenti supravegheati.  Din pacate n-am aflat ce a fost primul – Oul sau Gaina, dar am descoperit altceva mai important de atat – grija si pasiunea unor oameni de a face totul impecabil.

N-am stat sa numar toate ouale, la un moment dat mi-a dat cu virgula, dar am reusit sa aflu ca la Lesnic se cresc cam 50.000 de cocosei si puicute.

Legat de acest aspect, fiecare cocos de aici are practic propriul lui ,,harem” de zece gaini 😀 -,, Veata, frate!”. Gainile pentru oua sunt toate roscate si galagioase 😀

Ca idee, in complexul Avis 3000 se colecteaza zilnic intre 100.000 si 200.000 de oua, in functie de sezon, cerere si alte fluctuatii. De exemplu, cand sunt sarbatori precum Pastele sau gospodinele se apuca de prajituri si cozonaci, creste volumul si ritmul.

Stiu, acum sigur vine la voi intrebarea. Dar daca nu sunt gaini injectate cu hormoni, de unde atata mancare? Practic, printr-un sistem performant de management, la AVIS 3000 nu doar ca se integreaza toate etapele de evolutie a unei gaini, de la oua la procesare pentru consum, tot aici au control total asupra alimentatiei.

La complexul de la Mintia se produce mancarea pentru toate fermele avicole ale complexului integrat. Cerealele si plantele tehnice folosite pentru furaje sunt testate in laboratorul firmei. Vorbim de furaje 100% naturale, care asigura hrana tuturor generatiilor de pasari. Asa cum va spuneam de la inceput, vorbim de furaje ca la bunica , doar mult mai atent selectionate pentru ca puii sa creasca 100% natural. Imi aduc aminte cand ma duceam cu bunica dupa tarate la targ sa faca huruiala pentru gaini si ea cumpara ce era mai ieftin, ce bani putea sa isi permita. Asa se intampla si aici dar la un nivel profesionist. Pentru ca toate pasarile primesc cele mai bune furaje si graunte. Iar tot fluxul tehnologic este computerizat si tot procesul este inalt tehnologizat, iar mixurile de furaje pentru toate categoriile de pasari sunt calculate la milimetru. Aici mi-am exersat aptitudinile de ,,Spider-Man” alaturi de colegii mei si am facut o poza la inaltime.

De la ou la delicii gastronomice in fiecare farfurie

AVIS 3000 proceseaza zilnic peste 35 de tone de carne de pui neinjectata, in stare proaspata sau congelata. Avis 3000 ofera transparenta totala si ca sa te apuci sa injectezi zilnic 35 de tone de carne practic mai trebuie sa construiesti o hala speciala, zona care n-ar putea sa fie ascunsa de vizitatori si de organele de control. Totul este atent verificat. Toate vizitele pe care le-am efectuat am purtat halate de unica folosinta si echipamente de protectie, iar utilajele si masinile care tranziteaza zona fermelor sunt spalate si curatate tocmai pentru ca puii sa creasca intr-un mediu ferit de agenti externi.

Ce este AVIS 30OO?

Avis 3000 este o afacere cu capital 100% romanesc, infiintata in anul 2001, adica la inceputul mileniului 3. In cifre, Avis inseamna peste 500 de angajati si un parc auto de 80 de masini. Este o afacere de familie nascuta din ambitie, pasiune si dragoste de calitate. La AVIS 3000 NU exista pui sau gaini crescute in custi, nu exista injectare sau colorare pentru ca produsele sa arate bine in poze. Dupa 18 ani de la infiintare, grupul de firme Avis reprezinta un nume important in industria avicola din Romania. AVIS 3000 detine pe raza judetului Hunedoara magazine specializate aprovizionate cu produse de carne de pui. O mostra aici!

În acest moment clientii au acces la 8 mgazine Avis 3000, 18 magazine Pro HD din judeţul Hunedoara, dar şi dincolo de graniţele judeţului în care AVIS îşi are originea, în cele patru magazine PRO AB & HD deschise în Alba Iulia. În parteneriat cu un producător local, AVIS a dezvoltat o linie de mezeluri sub brandul „La Grasu” comercializată în exclusivitate prin magazinele PRO HD. Consumatorii se pot delecta cu parizer, crenvurşti, piept şi pulpe afumate – pastramă tradiţională, produse exclusiv din carne de pui AVIS, precum şi alte produse alimentare.

De asemenea AVIS este partener LIDL, fiind singurul supermarket care vinde în exclusivitate ouă marcate cu cifra 2, provenite de la găini crescute cu amprenta la sol. Revin cu povestile din Hunedoara si recomandarile mele pentru gurmanzi. Ramaneti aproape!

Foto si video: Daniel Botea

#PrinHD2019 a fost un eveniment organizat de Călin Bobora, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria si Restaurantul Bulevard by Raul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.