presainblugi-avantajele-dezavantajele-masinilor-electrice
IT&C

Avantajele si dezavantajele masinilor electrice in Romania

Spread the love

Masinile electrice sunt masinile care nu au nevoie de carburant ( benzina, motorina sau gaz ) ca sa functioneze, ci doar de o baterie care trebuie incarcata periodic. In Romania, numarul masinilor electrice creste incet, dar sigur. Indiferent de tipul de masina pe care il conduci, electrica sau cu motor termic, este bine sa stii intotdeauna cum sa ajungi simplu si rapid la destinatia dorita. In acest sens, iti recomandam aplicatia online gratuita distanta rutiera, care iti va indica ruta cea mai avantajoasa si rapida in functie de locul din care pleci si de locul in care vrei sa ajungi. De asemenea, vei afla timpul aproximativ in care vei parcurge traseul, precum si cantitatea estimativa de carburant ce va fi consumata.

Masinile electrice prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Cel mai mare avantaj al acestor vehicule este considerat faptul ca nu polueaza atmosfera, nefiind nevoie de arderea niciunui combustibil pentru punerea lor in functiune. Un al doilea avantaj este ca motoarele electrice ale acestor masini sunt mai eficiente decat motoarele termice, iar pierderile sunt mult mai mici. De asemenea, o masina electrica este mai usor si mai ieftin de intretinut decat o masina cu motor termic, fapt datorat faptului ca masina electrica are mai putine componente in miscare. Momentan, exista destul de putin service-uri pentru masinile electrice, insa cu siguranta numarul acestora se va mari. Un alt avantaj este siguranta in cazul accidentelor rutiere. Neavand carburant, nu exista riscul ca masina sa ia foc si, in plus, masina electrica se comporta diferit intr-un accident fata de masina cu motor termic deoarece are componentele sistemului de propulsie distribuite in mai multe zone ale masinii.

Par a fi multe avantaje, insa nici dezavantajele nu sunt de neglijat. In primul rand, o masina electrica este semnificativ mai scumpa decat una obisnuita. Partea buna este insa ca, in timp, investitia se amortizeaza. Un alt minus este reprezentat de autonomia masinilor electrice. Cu acumulatorii incarcati la maxim, acestea nu parcurg mai mult de 300-400 de kilometri, ceea ce s-ar putea dovedi o problema reala pentru drumurile foarte lungi. In plus, alimentarea cu energie dureaza mai mult decat facutul unui plin cu carburant. In functie de cata energie electrica poate primi masina, timpul de incarcare poate varia de la 45 de minute (energie cu care se pot parcurge peste 250 de kilometri) pana la 8 ore. Insa exista si aici o parte buna: masina poate fi alimentata chiar acasa, de la o retea de energie electrica. Insa un minus legat de alimentare este faptul ca statii de incarcare pentru masinile electrice sunt foarte putine.

In plus, desi punerea in functiune a motoarelor electrice nu polueaza, producerea energiei in sine poate polua deoarece are la baza carbuni (in anumite cazuri). In timp, e posibil sa fie nevoie de de investitii pentru a produce energie electrica cu metode conventionale, lucru care ar putea duce scumpirea energiei. Nu uita ca inainte de a pleca la drum este indicat sa consulti pagina dedicata: rute auto pentru a fi informat asupra starii drumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *