Fără categorie

ATPL Center – Prima Academie Privata de Aviatie se deschide in Romania

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Nu cred ca exista om plin de viata si cu spirit de aventura prin vene care sa nu-si fi dorit macar o data sa zboare.

Dar pe lume exista oameni care au facut mai mult decat sa viseze si au devenit piloti. Daca despre Scoli de Aviatie militare mai auzim, e timpul sa aflati ca in Romania a aparut primul program Romano-American pentru piloti de linie, mai exact.

<alt> atpl center

Iar lucrurile interesante de abia acum incep. In spatele acestui proiect se afla Cristian Furdi, cunoscut mai curand pentru show-urile pe care le-a adus in ultimii ani in Romania decat despre activitatea sa ca pilot. Dar pana la urma viata e plina de surprize, iar povesteas care urmeaza poate fi pusa usor intr-un scenariu de film la Hollywood…

➡ Inceputurile unei povesti cu aroma de kerosen

<alt> atpl center

Legenda foto: Fotografie realizata langa un avion An-2. Din acest avion, Cristian Furdi s-a aruncat cu parasuta de la o inaltime de 1200 de metri. In aceasta fotografie sunt surpinsi si actualii piloti din flota TAROM

➡ Cristi, cum a inceput povestea ta deasupra norilor, acolo unde doar vulturii se avanta…

16395879_10211117451986736_1060429038_n

Legenda foto: Cristian Furdi in armata

Tatal meu fiind pilot, am crescut practic in avion. Imi amintesc ca in perioada sezonului cald, cand tatal meu era detasat la Kogalniceanu, zburam alaturi de el deasupra Marii Negre. Drumul catre mare sau invers l-am facut de cateva ori in cabina avionului pilotat de tatal meu, un Tu-154.

16409199_10211120818190889_237580372_o

Legenda foto: Zlin 726, avionul pe care l-a pilotat Cristi la 16 ani

Astfel la 16 ani am inceput cursurile teoretice pentru „zbor cu motor” si in martie 1987 am inceput sa zbor la Clinceni, Zlin-726, avion de scoala si acrobatie.

16388860_10211120828591149_1838718871_o 16409283_10211120828831155_1331120633_o

Legenda foto: Zlin 142, avionul cu care Cristian Furdi a zburat in anul I, la Sibiu in cadrul academiei Aurel Vlaicu.

Totul a plecat de la faptul ca tatal meu vroia sa se asigure ca am abilitatile necesare pentru a deveni pilot, pana la momentul absolvirii liceului, nu de alta, dar sa am timp sa ma reorientez in caz contrar :)))

K7X18851_small-1200x423

Astfel a inceput aventura! In 1989 dupa trecerea examenului medical la centrul de medicina aeronautica din Bucuresti, am dat examen la Academia Superioara de Aviatie – Aurel Vlaicu din Boboc, Buzau si am intrat ULTIMUL (nr 32 din 32 subliniat cu rosu si albastru!!!) Am intrerupt contactul cu aviatia dupa revolutie, din motive personale, dar nu am renuntat nicicand la aripi. Din 1994 am intrat in industria de divertisment, unde am activat intens pana la inceputul anilor 2000 cand am plecat in Canada de unde m-am reintors in 2011.

14708152_1764806727103274_1474858019649880478_n

➡ Ce inseamna ATPL Center si cui i se adreseaza? Si de ce in Romania?

Cristian FURDI: Nu se intampla chiar in Romania, adica NU doar in Romania. Iar programul asa cum ti-am povestit, se desfasoara in cadrul unei scoli in Miami, Florida apoi se muta in cadrul scolii de pilotaj de la Tuzla, Regional Air Services (asa se cheama). Motivatia e simpla! Avand in vedere nevoia crescanda de piloti pe piata aviatica mondiala, impreuna cu scoala de pilotaj de la Tuzla si partenerul meu american, am cautat sa dezvoltam un program de pregatire al viitorului personal navigant atat de nesar.

Exista statistici potrivit carora, in urmatorii 10-15 ani, este nevoie de un numar de 250,000 de piloti la nivel mondial, piloti care, atentie, NU EXISTA, trebuiesc pregatiti!

Astfel programul nostru se desfasoara 40% in Florida, Statele Unite, de unde se obtine brevetul de pilot privat cu rating instrumental (PPL/IR), licenta americana – FAA, dupa care 60% se finalizeaza in Romania, la Tuzla, unde in prima faza se face conversia licentei la cea europeana – EASA – si se continua cu pregatirea pentru licenta ATPL Frozen ( ME/IR – multi engine, instrumental).

Acest program se adreseaza atat tinerilor absolventi de liceu, cunoscatori ai limbii engleze nivel avansat dar si altor categorii de entuziasti ai aviatiei, tinand cont ca varsta limita pentru pilotii de linie este acum 65 de ani.

306011-pilot-1280x720-1210x423

➡ Sa inteleg ca vei oferi cursuri profesioniste atestate la nivel international pentru pilotat aeronave de calatori? Dar module pentru cei pasionati de avioane de capacitate mica, pentru agrement sau alte clase, vor exista in cadrul ATPL Center

Cristian FURDI: Categoric! Absolventii programului nostru vor detine licenta de pilot privat cu rating instrumental recunoscut in toata America de Nord – FAA si licenta de pilot de transport aerian europeana – ATPL EASA. Trebuie inteles insa ca parcursul este destul de dificil si tine efectiv de abilitatile individuale ale fiecarui candidat.

Ce pot mentiona insa este faptul ca lucram in colaborare cu o companie aeriana importanta din Romania, care la finalul programului nostru, in baza programului de type rating (invatarea si pilotarea efectiva a tipului de avion exploatat) si unor examene si testari, vor angaja absolventi nostri pe pozitia de co-pilot. In cadrul scolii de la Tuzla, partenerul nostru ofera si cursuri pentru pilot privat sau agrement. Pot detalia la cerere.

➡ Sa revenim la tine si la know-ul tau pentru ca atunci cand nu zbori faci lucrurile sa se miste si aici pe pamant 🙂. Ce surprize pregatesti fanilor in perioada februarie – mai, atunci cand vorbim de concerte si alte spectacole?

Cristian FURDI:  Pe partea de evenimente m-am reintors in 2012, cand am organizat un eveniment care a fost un super succes de public, ‘I Live the 90’s’. Pentru anul acesta lucrez la cateva evenimente, pe unele le organizez iar la altele colaborez pe partea de productie. Intre ele am strecurat si cateva evenimente pentru copii si adolescenti pentru ca eu cred ca nu se intampla suficiente pentru aceasta categorie si eu chiar cred sunt necesare si benefice.

Astfel in luna februarie lucrez impreuna cu Art Theater du Soleil la un spectacol de teatru muzical pentru copii, ‘Frozen – Regatul Inghetat’, care se desfasoara pe 12 februarie la Iasi si pe 26 februarie la Ploiesti, Bucurestiul fiind in data de 7 aprilie, la Sala Palatului.

Apoi la finalul lunii Aprilie, la Sala Polivalenta din Bucuresti, un spectacol extraordinar al Baletului pe gheata din St-Petersburg, ‘Alice in Tara Minunilor’, cu o scenografie extraordinara si proiectii 3D. In iunie, lucrez ca si colaborator cu cei de la Quantum Media in organizarea celor doua concerte a lui Andrea Bocelli. 22 iunie Bucuresti si 25 iunie Cluj.

Mai am cateva proiecte in discutie, dar detaliile ti le voi comunica atunci cand sunt cu contractele semnate 😉

➡ In final un mesaj pentru cei interesati de aceste cursuri. Ce profile cauti? Ce fel de oameni trebuie sa fie viitorii piloti ATPL?

Cristian FURDI: Mesajul este relativ simplu: pentru orice cariera, in general, pregatirea dureaza intre 3 si 5 ani. Pentru cariera de pilot, durata de pregatire, in functie de fiecare, este intre un an si un an jumatate! Avantajul programului nostru este ca la final, avem si un potential loc de munca asigurat!

Detalii despre program, avantaje si optiuni in particular, pentru fiecare caz.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.