Fără categorie

ATAC DE ZIUA NATIONALA – BRUTAL, REAL, rupt din EUROPA prezentului

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Cand vezi filmul ATAC de ZIUA Nationala, dupa ce iesi din sala de cinema, incepi sa vezi cu alti ochi tot ce se intampla azi in EUROPA. Filmul creioneaza atat de real problemele geopolitice, scoate in fata atat de clar sincopele unui sistem care inca mai crede in UE incat, sunt momente cand ai impresia NU ca privesti un film artistic ci un documentar al prezentului.

13083095_857171114388665_4485086007630190309_n

Atac de Ziua Națională sau Bastille Day, vorbeste despre terorism, despre contra-terorism, despre functionari corupti si manipulare cu ajutorul internetului si social media. Subiectul filmului il constituie Ziua Națională a Franței, iar acțiunea întregului film se petrece la Paris. Dar ceea ce urmeaza te cutremura pentru ca poate fi REAL si te face sa te intrebi daca nu cumva s-a intamplat si la noi cu asa zisa Revolutie sau protestele din ultimii ani. Cine a manevrat acele mase de oameni, minerii si intrebarile nasc alte intrebari…

Michael Mason (Richard Madden) este un foarte iscusit hoț de buzunare ce stie sa faca bani prin cartierele pariziene precum Bouvais sau Monmatre. Dar viata lui se schimba la 180 de grade cand fura de la Zoe (Charlotte Le Bon) o geanta in care nu se ascundeau bani sau bijuterii ci ceva mult mai periculos.

Ce avea ZOE o sa aflati la CINEMA, dar practic acea geanta strange in ea primele momente dintr-o INTRIGA mai complexa decat ne-am astepta la prima vedere.

De la Securitatea Națională la CIA, de la politie las fortele speciale toti il vor pe acest hot. Din fericire apare in peisaj si agentul Briar (Idris Elba) si tot filmul deja are pulsul marit la 180 Bpm. Urmariri, lupte, explozii, sange, gloante, lovituri de karate, totul intr-un singur film. Autoritățile intra în alertă, populația este manipulata, si in spate un papusar continua sa traga sf0ri de parca Franta ar fi o tara din lumea a treia.

Punctul forte al filmului este actiunea bruta care musteste din spatele fiecarui frame.  Scenele de pe acoperișuri pariziene mi-a adus aminte de jocul Saboteur, dar filmul mai are ceva, acel „je ne sais qoui„, un umor subtil si inteligent. Protagonistii momentelor de comedie fina sunt Richard Madden și Idris Elba care reușesc să creeze dialoguri amuzante și să stârnească hazul.

Daca nu va e teama de adevar si scenarii rupte din realitatea cotidiana, acest film ruleaza deja din 29 aprilie in CINEMA. Film distribuit de Ro Image.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.