Fără categorie

APOSTILE – Cuvinte nestiute din spatele universului juridic

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Rodica Avornic, originara din Chişinău a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi. Membra ELSA (European Law Students Association) şi ATRAG (Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor), Rodica a demonstrat pana acum multa tenacitate si implicare in proiecte din sfera ONG-urilor.

echipa-acadetra-wide

Spre exemplu, in cadrul ELSA a participat la proiectul Lawyers at Work, facilitându-le studenţilor de la Drept din Iaşi posibilitatea de a obţine un stagiu de practică de 2 săptămâni la biroul unui avocat, iar in aprilie a participat la Proiectul SimPE – Simularea Parlamentului European – în Cluj, unde a fost parlamentar european timp de o saptamana.

In activitatea ei a folosit o groaza de documente oficiale printre care si apostile.

➡ CE inseamna termenul APOSTILE?

Inainte sa trec la interviu cu Rodica, m-am documentat despre ce inseamna termenul apostile si asa am descoperit Academia de Traduceri care ofera, printre altele si un Serviciu de Apostila si Supralegalizare.

Curios din fire, am aflat de exemplu, ca respectivul departament de apostilare ofera o gama variata de servicii precum :      

  • Consultanță juridică gratuită
  • Apostilare/ Supralegalizare documente originale, copii legalizate și traduceri legalizate (la Camera Notarilor, Prefectură, Ministerul Justiției, Tribunal, Ministerul Afacerilor Externe etc.)
  • Traduceri autorizate și legalizate în/din toate limbile
  • Vizarea documentelor comerciale la Registrul Comerțului
  • Vizarea documentelor la orice minister și autoritate competentă (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției etc.)
  • Vizarea actelor de studii (la Ministerul Educației sau la Inspectoratul Şcolar Bucureşti)
  • Procură/ Împuternicire pentru Turcia, tradusă și legalizată la Ambasadă (acte mașină, documente de călătorie etc.)
  • Servicii consulare/ Vizare la orice ambasadă (inclusiv Turcia, Egipt, Libia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Brazilia etc.)
  • Livrare rapidă, inclusiv prin curierat național sau internațional.

 ➡ Un intermezzo din trei intrebari

Am ales sa stau de vorba cu Rodica pentru ca se afla pe val din perspectiva carierei. A reusit sa faca practica la Judecătoria Iaşi la avocati celebrii cu multe cazuri castigate in instanta.  In prezent vrea sa-si dea doctoratul in criminalistica la  o universitate de prestigiu din Germania. 

BOGDAN: De unde pasiunea pentru criminalistica?

Rodica: Există mai multe teorii, insa “Vina esenţială” o are un profesor drag mie – nu ai cum să nu iubeşti criminologia dacă ea îţi predă. Plus, de mică am fost fan Hannibal Lecter, Silence of the Lambs etc, şi având acum posibilitatea de a interactiona direct cu domeniul, m-am lăsat dusă de val. Acum mă uit la serialul american Criminal Minds, despre criminali în serie şi o echipă de profileri din FBI şi îmi doresc să mă fi născut în SUA, pentru că doar acolo există această profesie. Însă nu pot spune cu siguranţă că voi face o carieră din criminologie.

BOGDAN: Ce personaj din mafia internationala a anilor 1910 – 1970 te-a marcat?

Rodica: Nu pot afirma că m-a marcat vreun personaj din mafie. Îmi plac (sună straniu, ştiu) criminalii în serie, care acţionează în singurătate, maximum în cuplu, şi îşi menţin anonimatul; spre exemplu- Ted Bundy sau cuplul Martha Beck şi Raymond Fernandez.

BOGDAN: Un cuvant de final de an?

Rodica: Doresc tuturor clipe inspirate si sa caute frumosul.

➡ La final, cateva cuvinte despre Academia de Traduceri

ACADEMIA DE TRADUCERI a fost fondată în 2005 de un singur traducător.  Astazi are in spate zeci de oameni profesionisti. Palmares: SUTE DE MII de contracte semnate, licitații câștigate, parteneriate încheiate, locuri de muncă create, idei puse în practică, studenți admiși la instituții internaționale de prestigiu, destinații turistice vizitate, întâlniri și prezentări reușite, conferințe și evenimente bine organizate.

Cum au reusit? Au inteles piata, business-ul si potentialul de dezvoltare. Azi ofera solutii relevante pe termen lung nu doar simple prestari de servicii si datorita profesionalismului isi cresc portofoliul constant.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Related articles across the web

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.