Atelier de Idei, Idei cu emotii, Tineri

Am savurat primul SINGLE MALT 100% romanesc, Carpathian, direct din butoi la distileria Alexandrion

Spread the love

Nu știu cum s-a simțit în rachetă Neil Armstrong în 1969 înainte de a fi primul om care a pus pasul pe solul Lunar, sau Christophor Columb atunci când a descoperit țărmul insulelor din America Centrală, dar știu cum m-am simțit eu pe 7 iunie când am savurat primul whisky single malt 100% românesc și parcă am un flash back când mă gândesc la experiență.

De la cerealele selectate la apa de izvor, de la maturare până la îmbuteliere, tot procesul, acesta e primul whisky românesc 100%. Și așa cum Jack Daniels, Glenfidich sau Jameson au scris și scriu istorie, Alexandrion Group prin Carpathian Single Malt deschide prima filă de istorie. Și eu sunt parte din această poveste. Dar detaliile în rândurile care urmează.

🥃Câteva insight-uri despre whisky🥃

Alexandrion Group, prin implicarea și dedicarea lui Nawaf Salameh , a creat acest whisky folosind 100% orz malţificat românesc şi apă pură din dealurile subcarpatice. Acest whisky single malt este distilat, maturat şi ȋmbuteliat la Distileriile Alexandrion Saber 1789, situate ȋn Bucov (jud. Prahova), ȋn zona Munţilor Carpaţi.
Carpathian Single Malt are o culoare naturală, provenită din maturarea exclusivă ȋn butoaie, este realizat fără filtrare la rece şi are o concentraţie alcoolică de 46 la sută. Primul whisky single malt românesc a fost maturat ȋn butoaie de vin românesc, vinuri aflate în portofoliul Iconic Estate.
Alexandrion Group devine, astfel, unul dintre puţinii producători din lume care folosesc butoaie de vin din cramele proprii pentru maturarea whisky-ului single malt. Ce spune mentorul acestui concept, acest masterpiece în zona de lifestyle și nu numai.
,, Mă bucur foarte mult că am găsit în piața globală o nișă acoperită cu greu de alte țări. Când vorbim despre single malt ne gândim la țări precum Marea Britanie, Scoția și, într-o oarecare măsură, Irlanda și Țara Galilor. Scoția este țara cea mai cunoscută pentru producția de single malt, urmată de Japonia, iar Franța a început timid, anul trecut, să producă, dar nu este clar ce obiective au în această industrie. Noi am intrat puternic pe piața de single malt, iar nișa pe care suntem prezenți nu poate fi acoperită nici de producători din Scoția, nici de producători din Japonia, pentru că nu au vinurile și cultura pe care le avem noi în România. În România avem vinuri foarte bune, care ne ajută să facem note finale de degustare (finishing-uri) foarte bune. Această categorie, whisky single malt, greu de produs, va schimba imaginea României. Îmi doresc să fim un exemplu pentru alți producători, să vină și ei în România să producă single malt, iar țara noastră să poată acoperi cererea de single malt din toate țările lumii. Cred că această industrie poate aduce sume imense de bani pentru România, categoria este în creștere la nivel global, în condițiile în care nu sunt mulți producători, multe țări care să producă single malt. Una dintre caracteristicile care dau unicitate Carpathian Single Malt este postgustul. O publicație britanică renumită a făcut un top 50 al celor mai bune whisky-uri din lume și Carpathian a fost pe primul loc, remarcându-se prin postgust. (The Week UK: Tried and tasted: 50 of the world’s best whiskies)
Aici cateva fotografii pe care le-am realizat la Bucov, acolo unde se afla distileria si unde sunt butoaiele cu acest single malt exceptional.

➡ Carpathian Single Malt Pinot Noir

Carpathian Single Malt Pinot Noir este una dintre cele mai smooth bauturi alcoolice cu grade pe care am savurat-o pana in prezent. Pinot Noir, un regal de arome, un curcubeu pe cerul gurii, un after taste smooth precum un desert porn de primăvară cu note de fructe de pădure și flori de tei.

➡ Carpathian Single Malt Fetească Neagră

Este un single malt exceptional. Dupa ce a stat trei ani maturat in butoaie de bourbon, a stat 2 ani la maturare in butoaie la prima umplere de Feteasca Neagra cultivata pe soluri romanesti, un soi autohton romanesc. Iar finish-ul de Fetească Neagră ofera bauturii un after taste puternic și wild de note de nucă, e exact ce trebuie.

➡ Carpathian Single Malt MADEIRA

Este unul dintre cele mai ,,salbatice,, experiente olfactive si gustative. Are note piperate, astringente, un single malt puternic si cu un caracter aparte. Ideal pentru seri de lectura tarzii.

➡ Concluzii

În ultimii ani, de când am onoarea să colaborez cu Alexandrion Group, am descoperit și savurat în premieră multe băuturi. Dar niciodată n-am simțit emoția ca acum, pentru că știu că acest whisky va fi un produs world wide. Da, străinii pot savura și vinars, vișinată, pălincă, vodkă sau gin. Dar un single malt e standardul desavarsirii in materie de lifestyle.
Iar Alexandrion Group prin geniul lui Nawaf Salamef si datorita pasiunii oamenilor fabulosi din jurul sau au reusit practic…imposibilul. Pentru ca lumea nu va mai asocia ROMANIA doar cu tuica, Hagi sau Nastase. De azi inainte lumea mai are un reper, un flagship pentru generatii – Carpathian Single Malt. #chapeau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.