Creatii, Idei cu emotii, Tineri

Alina Soos, un munte de energie si bună dispoziție și povestea ei de la Cluj

Spread the love

Alina Soos este un munte de energie și bună dispoziție, un om de acțiune. Moroșancă adoptată de Cluj, are în prezent 3 proiecte de care se ocupă full time și are planuri mari pentru 2022 cu fiecare din ele. Alina se definește la bază ca om de comunicare și PR și asta se vede din proiectele agenției ei de PR, Marketing și Employer Branding din Cluj-Napoca- PR Suport încă din 2016.

Creativitatea și mai ales dorința de a gândi și implementa idei și concepte unice pentru clienți au dus-o și în zona de evenimente private și corporate, unde, din 2014,  aduce zâmbete și împlinește dorințe cu Hoha Weddings & Events. Tot din nevoia clienților, după cum spune chiar ea, s-a născut în 2021 și prima revistă de lifestyle din Nordul Transilvaniei, cu sediul la Cluj- Lifestyle de Cluj.

Dincolo de acest profil profesional, mai mult decât orice, Alina iubește să fie înconjurată de oameni și să facă lucrurile să se întâmple, fiind combinația ideală de om creativ cu experiență anilor de corporate în spate. Pe scurt, Misiunea ei este să construiască amintiri. Mai mult decât experiențe, nu doar proiecte sau evenimente. 

Dar să descoperim o poveste fabuloasă precum festivalul UNTOLD în rândurile care vin…

➡  Salut Alina. Am studiat puțin activitatea ta și vreau să te întreb când a început povestea ta în PR?

Primul meu job a fost la 16 ani, am fost redactor șef al paginii de tineret din cadrul ziarului Glasul Maramureșului din Baia Mare, locul unde m-am născut. Am venit la Cluj convinsă că o sa fac o carieră în presă. Am și lucrat în timpul facultății la câteva ziare din Cluj, timp suficient să realizez că, la conferințele de presă unde mergeam ca și reporter mă atragea mai mult munca celor care organizau conferințele.

Mi-am dorit instant să trec în cealaltă parte, cum s-ar spune și am plecat la București, unde am făcut un curs de PR și mi-am luat acreditarea pentru a putea profesa. Pe vremuri, la Cluj nici vorbă să existe așa ceva.

Îmi amintesc de primul job ca și PR, i-am spus directorului companiei că voi veni în fiecare dimineață la ora 9 la dânsul în birou să îi prezint revista presei și dânsul a râs, spunea că poate citi și singur. Cam atât de puține se știa despre meseria de PR atunci, dar asta m-a ambiționat cu atât mai mult ca să practic și eu această profesie. Și uite că nu m-am înșelat deloc, mi se potrivește ca o mănușă în continuare.

Primul job care mi-a adus însă satisfacție profesională și unde am avut ocazia să cresc și să învăț a fost Trilulilu, unde Sergiu Biriș a avut încredere în mine și am devenit Crocodila de PR. Concret, eu eram persoana care scria pe toate conturile oficiale ale brandului sub titulatura de Crocodilu’ Trilulilu și mi-am făcut atât de bine jobul încât ani de zile oamenii din industrie sau utilizatorii se întrebau cine e Crocodilu’.

Mulți îl suspectau pe Sergiu dar strategia noastră a fost ca el să nu confirme sau să infirme acest aspect niciodată, lucru care a generat continuu buzz pozitiv în jurul brandului și ne-a adus și câteva premii.

Ultimul meu job de PR angajat full time a fost cel de PR Manager al companiei Farmec, o companie românească puternică și stabilă, care mi-a dat șansa să mă perfecționez în multe alte zone : marketing, influencers campaigns, advertising, corporate events, copy, ședințe foto corporate sau de produs, content writing, creație, storyboard reclamele tv sau radio și multe, multe altele.

Îi sunt recunoscătoare Ioanei Borza, fost director de marketing al companiei la aceea vreme, o prietenă și o colegă care mi-a dat mereu aripi.

Următorul pas firesc pentru mine a fost să îmi construiesc propriul business-ul : PR Support, o agenție de PR, Marketing și recent și Employer Branding pentru companii. Am adăugat recent și acest serviciu în cadrul agenție cu scopul de a ajuta companiile care nu au o persoană dedicată care se se ocupe de wellbeeing-ul angajaților dar și pentru companiile care au acest departament însă au nevoie de suport extern pentru a-și atinge obiectivele.

➡ Din PR, organizator de evenimente pentru HOHA Events si owner Lifestyle de Cluj. Cand si cum s-au nascut aceste proiecte?

Clienții PR Suport au început să se căsătorească, să facă copii, să își dorească petreceri aniversare pentru X ani și au vrut să lucreze cu noi. Azi o nuntă, mâine alta, am descoperit un teren de joacă foarte mișto pentru noi, oamenii creativi, un loc în care nu există reguli corporate și uite că anul acesta s-au făcut déjà 7 ani de când activăm. HOHA ne aduce bucurie și câteodată ne răzbună creativ pentru evenimentele corporate care « pică » din cauză de buget, de context, de domnul director sau mai știu eu ce.

Revista Lifestyle de Cluj s-a născut dintr-o nevoie a mea personală. Efectiv nu aveam unde să comunic pentru clienții agenției pe zona de food, home deco, beauty, fashion, travel etc. Nu exista nicio publicație pe această nișă în Transilvania și tot mă plângeam singură că vai, că nu este.

Și atunci moroșanca din mine a ieșit la iveală și și-a spus : « Dar stai puțin, de ce aștept să o facă cineva, hai să o fac chiar eu ! » Și am făcut-o și pe 1 septembrie apărea revista online cu un super interviu cu Alina Tișa. Și sunt tare, tare mândră de creșterea frumoasă și organică a proiectului !

Îmi dă certitudinea că piața avea nevoie de așa ceva ! Planurile pentru 2022 aici sunt setate foarte clar : la final de mai ne dorim să facem o mare petrecere de existență, deoarece în contextul pandemiei nu am reușit să facem o petrecere de lansare. Mai avem alte câteva evenimente pe diferite nișe pe care revista le va susține la anul și, la fel ca anul trecut vom avea la final de an Topul Furnizorilor de evenimente private.

Apoi, ne dorim să o printăm și format fizic și să o distribuim în locații de top din oraș ( hoteluri de 5 stele, Spa-uri etc). Pentru final de 2022 sau început de 2023 vom scala business-ul și uite, îți spun în premieră ce urmează – Lifestyle de Timișoara ! Mai multe detalii nu am, prefer să muncesc pe brânci și revin când am cu ce 🙂

➡ Pandemia ne-a afectat pe toți și stim că a lovit și lovește în continuare în segmentul din Horeca și nu numai. Cum faci față sau cum ai reușit să pastrezi business-urile pe linia de plutire în actualul context?

Într-adevăr, a fost o perioadă extrem de dificilă. Am pierdut câțiva clienți pe zona horeca, cu unii am diminuat fee-urile lunare, am făcut mult content writing și social media și am căutat business-uri care să nu fie afectate de crize. Am făcut și multă consultanță gratuită, am dat sfaturi sau am fost chiar urechile care au ascultat problemele clienților noștri și am încercat și uman să îi ajutăm cum am putut.

Am muncit mult online și am ajutat clienții să își dezvolte zona de online. Foarte dezamăgitor a fost, la început să vedem cum, pe criză, când un brand sănătos avea nevoie maximă de comunicare, bugetele de comunicare să fie primele tăiate.

Ce pot să îți spun este că am păstrat fee-urile diminuate pentru clienții horeca care nu au renunțat atunci la serviciile noastre tocmai pentru că, în agenție avem un principiu după care ne ghidăm : afacerile se fac cu oameni în primul rând, iar noi prețuim omenia.

➡ Ce planuri ai pentru 2022?

Le-am scris déjà într-un carnețel, așa cum fac la fiecare final de an. Atât cele personale cât și profesionale și sper să le bifez pe toate. Îmi doresc să fiu în primul rând sănătoasă și eu și familia mea. O dorință care uite, nu mai sună așa clișeu acum, nu 🙂 Apoi, îmi doresc să pot să îmi ating cu brio toate obiectivele profesionale pentru toate cele proiecte și sunt sigură că așa o să fie pentru că sunt o fire foarte ambițioasă.

➡ Un mesaj pentru cititori

Le doresc exact ce își doresc ei pentru ei ! Nu cred să existe o urare mai sinceră și mai frumoasă ! Pânâ la urmă ce ne dorim noi pentru noi e un lucru intim și pe care îl rostim cu voce tare destul de rar. Așa că, eu le doresc exact asta : împlinirea acelor visuri ! Și, evident, multă multă sănătate !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.