Atelier de Idei

[CP] Realități și perspective în sectorul ONG românesc

Cum arată sectorul ONG din România: 127.000 de organizații, venituri de 1,51 % din PIB și aproximativ 127.000 de angajați. Oamenii au încredere în domeniu, se strâng mai multe fonduri, dar salariații și voluntarii se simt în burnout.

  • Aproximativ 127.000 de ONG-uri în România – în medie 6,7 entități la 1.000 de locuitori față de 9,4 media Uniunii Europene.
  • Cele mai multe ONG-uri sunt în domeniul social – caritabil – 42.000 (o treime).
  • Veniturile sectorului ONG (din 2022) înseamnă 1,51% din Produsul Intern Brut al României, în ușoară scădere față de 2015 (1,59%).
  • Nivelul încrederii în ONG-uri este constant, la 50%.
  • Principalele probleme cu care se confrunta ONG-urile.

 În România sunt aproximativ 127.000 de organizații neguvernamentale, care în 2022 aveau  în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB), conform studiului “România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) pentru a prezenta starea de ansamblu a domeniului ONG. Ultimii ani au însemnat pe de o parte consolidarea încrederii populației în ONG-uri și implicit a donațiilor și sponsorizărilor către acestea, dar și provocări noi ca urmare a pandemiei Covid-19, a razboiului din Ucraina sau a epuizării în care se simt foarte mulți dintre angajații din domeniu.

Raportul “România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” a fost realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Această cercetare se află la cea de a treia ediție (cele anterioare fiind în 2010 și 2017) și prezintă o radiografie cu atuurile ONG-urilor, dificultățile cu care se confruntă, starea sectorului în ansamblul său și pe domenii specifice. Mai mult, ele pot informa politicile din domeniu și aduce date actualizate în conversația despre societatea civilă organizată.

Astfel, raportul oferă date despre numărul de ONG-uri, rata de activitate a acestora, dimensiunea financiară a sectorului, funcționarea acestuia (organizarea internă, folosirea de voluntari, starea oamenilor din ONG-uri), relația dintre sector și societate (civismul sectorului, implicarea în proiectarea de politici publice, preocupările sectorului cu propriul său impact), provocările contemporane care se referă la recrutarea de personal, securitatea la locul de muncă, burnout, impactul invaziei rusești din Ucraina și prezentări specifice pentru câteva domenii de acțiune: cel social-caritabil, educațional, cel al organizațiilor religioase și sportive, cel al organizațiilor despre democrație, drepturile omului și guvernare și cel al organizațiilor pentru tineret.

 

“Cea de-a treia editie a raportului FDSC asupra sectorului neguvernamental arată maturizarea clară a acestui domeniu. Nivelul încrederii populației este stabil, donațiile cetățenilor și sprijinul companiilor cresc, numărul de noi ONG-uri înregistrate este unul constant, iar 70% dintre angajați se văd continuându-și cariera în organizatiile în care lucrează. De asemenea, același procent consideră că schimbă soarta oamenilor sau a societății. Pe lângă aceste date pozitive, vedem precaritatea sectorului: oameni care nu pot beneficia de servicii sau proiecte care nu se derulează din lipsă de finanțare, salarii sub media națională, angajați și voluntari care vorbesc despre burnout, un aspect la care trebuie să fim foarte atenți. Astfel, sperăm ca acest raport să fie un instrument util pentru cei interesați de sectorul ONG (lideri, membri, angajați, voluntari, autorități, companii) mai ales dacă ne gândim ca obținerea de informații utile domeniului reprezintă a doua cea mai mare provocare a liderilor ONG”, a declarat Ionuț Sibian, Director executiv FDSC.

 

Câte ONG-uri sunt în România

În ianuarie anul acesta, în Registrul Național ONG erau înregistrate 127.053 ONG-uri probabil active și 8.003 despre care se știe că sunt radiate, dizolvate sau în lichidare.

Dintre cele 127.000 de ONG-uri înregistrate, 106.433 sunt asociații, 19.046 – fundații, 1.529 – federații, 759 – uniuni, 37 – filiale ale unor organizații din afara României.

Astfel, România are o rată de aproximativ 6,7 entități la 1.000 de locuitori, sub media UE de 9,41 și sub țări ca Ungaria (13,8), Slovacia (7,2), sau Germania (7,6). Suntem însă la același nivel cu Portugalia (6,7) și peste Polonia (3,8), Grecia (0,4) sau Irlanda (5,2).

În ultimii trei ani s-a înregistrat un ritm de aproximativ 4.200-4.300 de înscrieri pe an în Registrul Național ONG.

Cele mai multe ONG-uri sunt în Harghita, Cluj, București, iar cele mai puține în Vaslui și Ialomița, raportat la dimensiunea populației. Predomină ONG-urile caritabile.

Raportat la dimensiunea populației, cele mai multe organizații sunt în București și zona de Nord-Vest. Astfel, sunt 10,6 organizații la 1.000 de locuitori în Harghita, urmată de Cluj (10,4), București (10,0), Sibiu (9,6), Maramureș (7,6), Bihor (7,2), Arad (6,9). La polul opus, cele mai puține sunt în Moldova și sudul României, mai exact în Vaslui (2,1 ONG-uri la 1.000 de locuitori), Ialomița (2,4), Călărași și Olt (2,6 ambele).

În ceea ce privește domeniile de activitate, cele mai multe ONG-uri sunt din zona social-caritabil (aproximativ 42.000, o treime din totalul ONG-urilor din Registrul Național), urmate de cele civice, de cultură, din educație, din domeniul business/profesionale, sportive.

 

Dimensiunea economică: Veniturile sectorului contribuie cu 1,51% la PIB-ul României.

ONG-urile obțin venituri din finanțări publice și private, donații sau sponsorizări și mai puțin din tranzacționarea de bunuri și servicii. Aproximativ 11% dintre organizații înregistrează venituri din activități economice, acestea acoperind până la 18% din totalul veniturilor la nivel de sector.

Cele mai frecvente trei surse de venit în 2023 au fost direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, cele din sponsorizare și donațiile individuale. În acest context, 2,4 milioane de persoane au solicitat direcționarea a 375 milioane de lei prin intermediul mecanismului 3,5%, de această sumă beneficiind 30.200 de organizații. De asemenea, 88.544 de companii (comparativ cu  34.811 în 2015) au sponsorizat domeniul cu 2.468 milioane de lei.

 

 

Astfel, veniturile totale obținute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022 – aproximativ 1,51% din Produsul Intern Brut al României, în ușoară scădere față de 2015 (1,59%). Veniturile domeniului sunt în creștere față de 2020-2021, dar în scădere comparativ cu 2019. Față de anul 2015, veniturile ONG-urilor au fost de aproape două ori mai mari.

În jur de 26% dintre ONG-uri nu au înregistrat deloc venituri în 2022. Majoritatea organizațiilor (54%) au înregistrat fie venituri mai mici 40.000 de lei, fie sub 200.000 de lei. Doar 20% dintre organizațiile care au depus bilanț contabil în 2022 au realizat venituri de peste 200.000 de lei.

De asemenea, 78% dintre respondenți au declarat că au fost nevoiți în ultimii trei ani să selecteze beneficiarii programelor din cauza lipsei resurselor necesare.

Problemele legate de precaritate sau insuficiență a resurselor au fost accentuate, în ultimii ani, de amenințări globale, printre care cele mai importante sunt pandemia Covid-19 și recesiunea economică.

“Având în vedere că o parte din măsurile care au avut o contribuție semnificativă pentru creșterea sectorului ONG au fost restricționate începând cu ianuarie 2024, precaritatea acestui sector va fi și mai vizibilă. Mai exact, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit va fi aplicabilă exclusiv veniturilor din salarii și asimilate salariilor (eliminate și veniturile din străinătate), iar facilitatea fiscală privind sponsorizarea a fost eliminată pentru microîntreprinderi”, a explicat Ștefania Andersen, Director Operațional FDSC.

 

Sectorul neguvernamental ca angajator

Aproximativ 127.000 de rezidenți ai României sunt angajați în sectorul neguvernamental, ONG-urile care au angajați constituind o minoritate.

Cei mai mulți angajați din ONG-uri au vârsta până în 44 de ani, iar femeile predomină în majoritatea domeniilor ONG, potrivit Barometrul Liderilor ONG 2023 (BLO 2023) – sondaj parte a studiului FDSC. De asemenea, majoritatea angajaților au studii universitare de masterat sau doctorat.

Peste 80% dintre angajații din sector sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de viața lor, iar peste 60% sunt mulțumiți de veniturile lor, conform Barometrului Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG 2023 (BMO 2023) –  sondaj care, de asemenea, face parte din studiul FDSC. Peste 70% dintre participanți ar vrea să-și petreacă restul carierei în cadrul organizației în care își desfășoară activitatea.

În raport cu salariul mediu net lunar, angajații din ONG sunt la un nivel inferior. Comparând cu datele INS pentru 1994-2022, reiese că între 2006-2012 salariile din ONG-uri s-au plasat peste mediile naționale, dar creșterea economică a condus la salarii medii practic egale cu media națională în 2013, mai mici în 2014-2015, iar începând cu 2016 salariile din ONG-uri au fost cu ⅙ – ⅕ mai mici decât salariul mediu național net. Diferențele dintre domenii nu sunt foarte mari, dar sunt trei care raportează sistematic salarii mai mici: sport, social/caritabil, cultură/artă.

Aproximativ 27% dintre respondenți lucrează 40 de ore/săptămână, iar 54% mai puțin de 40 de ore. Peste 50% dintre angajații din sector au două sau mai multe locuri de muncă având în vedere specificul activităților desfășurate și faptul că majoritatea organizațiilor lucrează pe bază de proiecte.

În jurul a 60% dintre angajați spun că lucrează și în afara sectorului ONG și având multe ore lucrate zilnic/săptămânal și salarii mici, angajații din ONG-uri sunt predispuși epuizării. De altfel, 46% dintre angajați au afimat că resimt un grad ridicat sau foarte ridicat de epuizare și 39% resimt un grad moderat de burnout.

 

Participarea cetațenilor: 1din 3 români interacționează cu un ONG.

1 din 4 români a donat pentru un ONG în 2023

Participarea în asociații în România a crescut de aproximativ 2,5 ori în ultimii 30 de ani. Valoarea estimată pentru anul 1993 este de 13%, iar astăzi în jurul a 30% din populația României participă în asociații.

De asemenea, a crescut interacțiunea dintre organizațiile neguvernamentale și populație, arată datele din Barometrul Opiniilor despre Societatea Civilă 2023 (BOSC 2023) – sondaj parte a studiului FDSC si care evaluează atitudinile populației României despre sectorul ONG. De exemplu, anul trecut procentul cetățenilor care au beneficiat de serviciile unui ONG a fost dublu față 2016.

 

De asemenea, 24% din populație a făcut cel puțin o donație către ONG-uri (față de 21% în 2016), cei mai activi donatori fiind cei între 18-49 ani și cu studii superioare, conform BOSC 2023.

Valahia și Moldova sunt zonele din care s-a donat cel mai puțin, deși procentul celor ce au beneficiat de serviciile ONG din aceste zone a fost peste media națională. Dincolo de sprijinul direct pentru organizații neguvernamentale, românii au mai donat pentru persoane în nevoie (42% din respondenți) sau pentru alte cauze (17%), în timp ce 45% din populație a donat cel puțin o dată pentru biserică. De asemenea, 2% din populație a donat în ultimul an pentru susținerea unei publicații (ziar, revistă, publicație online)

 

Capacitatea sectorului de a influența agenda publică. Doar 1 din 5 ONG-uri a solicitat informații ori dezbateri publice.

Într-o proporție majoritară organizațiile nu fac parte din nicio structură națională (60%) sau europeană (80%) ceea ce determină o capacitate redusă a domeniului de a influența agende și decizii de politică publică. Însă 80% dintre respondenți susțin ideea creării unei forme reprezentative la nivel național pentru structurile asociative.

Pe de altă parte, jumătate dintre liderii de organizații au afirmat că nu au colaborat  în proiecte cu instituții publice (ca beneficiari ori parteneri), iar 82% nu au folosit cele două instrumente legale esențiale pentru implicarea civică: solicitărea de informații (Legea 544/2001) și solicitărea de întâlniri pentru dezbateri publice pe marginea actelor normative (Legea 52/2003), conform Barometrului Liderilor ONG 2023. Același studiu arată că atunci când un ONG lucrează cu o instituție publică va folosi mai des instrumentele legale.

Aproximativ un sfert dintre organizații declară că au inițiat propuneri de politici publice.

Participarea foarte scăzută la procesul formal de luare a deciziilor se vede și din faptul că în 2022, doar 20% dintre actele normative puse în dezbatere publică de ministere au primit recomandări din partea societății civile și doar 12% au fost îmbunătățite. La nivel local, doar 10% dintre actele normative propuse dezbaterii au primit recomandări și doar 5% au inclus unele recomandări în forma finală.

Totodată în 2022, ONG-urile au solicitat întâlniri publice de dezbatere pentru doar 1% dintre actele normative inițiate de primării din municipiile reședință de județ, și pentru doar 4% dintre cele inițiate de ministere.

“Chiar dacă datele nu sunt optimiste, sondajul BLO 2023 arată existența unor ONG-uri mult mai implicate și mai capabile (ONG-uri resursă) să participe la politicile publice. Astfel, ONG-urile ar trebui să (re)învețe și să folosească constant mecanismele fundamentale de dialog cu instituțiile publice. De asemenea, autoritățile ar trebui să simplifice utilizarea acestor mecanisme, iar finanțatorii ar trebui să sprijine activ ONG-urile resursă preferabil prin finanțări pe termen lung”, a afirmat Viorelia Manda, Manager de proiect FDSC.

 

 

Ce cred românii despre ONG-uri și câtă încredere au în acestea

În general, nivelul încrederii în ONG-uri se menține constant de-a lungul anilor în jurul valorii de 50%, conform BOSC 2023.

Tinerii au mai multă încredere decât vârstnicii: cei între 18-29 de ani au un nivel de încredere de 73%, în timp ce la persoanele cu vârsta peste 60 de ani încrederea este de doar 36%. De asemenea, gradul de încredere se mărește pe măsură ce crește nivelul educației: absolvenții de învățământ superior au un grad de încredere de 66%, iar cei de școală primară și gimnazială de 43%.

Beneficiarii direcți cred că ONG-urile au o influență pozitivă, restul având o opinie neutră.

Aproape jumătate din populație apreciază că majoritatea ONG-urilor funcționează în interesul beneficiarilor, respectiv al sectorului ONG, dar, totodată, o treime din populația asociază ONG-urilor cu interesele partidelor și oamenilor politici, respectiv ale oamenilor de afaceri.

 

Ce spun angajații, membrii și voluntarii despre principalele lor provocări și ale ONG-urilor pe care le reprezintă

Membrii, angajații și voluntarii cred că principalele dificultăți ale organizațiilor în implementarea proiectelor sunt bugetul insuficient (69%) și resursa umană insuficientă (61%), potrivit datelor din Barometrul Membrilor, Angajațior și Voluntarilor ONG (BMO 2023), sondaj din cadrul studiului FDSC. Aceste dificultăți sunt urmate de barierele legale (32%), cerințele excesive ale finanțatorilor (28%), dificultățile fiscale și administrative (24%), dificultățile în lucrul cu beneficiarii (19%) și lipsa de încredere din partea populației (17%).

În ceea ce privește provocările personale legate de modul de lucru, 85% dintre angajați au afirmat că resimt epuizare (burnout) într-o anume măsură (de la moderat la foarte ridicat), o valoare îngrijorătoare, dar care este o problemă acută și în alte țări, un studiu din Marea Britanie menționând precaritatea crescândă din acest sector, pe fondul recesiunii economice.

Stresul este o altă provocare importantă – peste 30% dintre angajați simt stres întotdeauna sau în marea majoritate a timpului, față de doar puțin peste 20% dintre membri și voluntari.

Aproape 70% dintre respondenți consideră că prin ceea ce fac, schimbă soarta oamenilor sau a societății în majoritatea timpului sau întotdeauna.

În același timp, 45% dintre angajați consideră că, luând în considerare toate eforturile și realizările muncii lor, munca nu este plătită corespunzător. Dar jumătate din aceștia cred că munca le oferă perspective bune pentru avansarea în carieră (50%) și că organizația unde lucrează îi motivează din punctul de vedere al performanței (64%).

 

Care sunt principalele provocări ale liderilor

Atragerea de fonduri este principala provocare a liderilor, 94% dintre respondenți considerând că este nevoie de ajutor în mare sau foarte mare măsură pentru acest aspect. Urmează obținerea de informații utile sectorului neguvernamental cu 86% dintre respondenți. O altă provocare semnificativă este cea legată de identificarea, recrutarea și mobilizarea de voluntari: 58% dintre respondenți consideră că au în foarte mare sau mare  măsură nevoie de ajutor în această direcție. De asemenea, liderii de organizații consideră că au nevoie de sprijin și din perspectiva comunicării publice (76% în foarte mare și mare măsură), a evaluării organizaționale sau digitalizare (peste 70%).

“Observăm un tablou complex al provocărilor cu care se confruntă organizațiile neguvernamentale din România. Resursele financiare, umane sau informațiile relevante despre funcționarea, finanțarea și cooperarea dintre organizațiile din această sferă continuă sa fie deficitare. Lipsa resurselor este vizibilă atât din numărul mic de angajați full-time, cât și din incapacitatea de a acoperi nevoilor unui număr ridicat de beneficiari. În același timp, angajații din sector lucrează mult, o mare parte dintre ei fiind afectați de burnout, iar hărțuirile din partea unor persoane sau grupuri ori șicanele deliberate sau implicite din partea instituțiilor publice continuă, chiar dacă la un nivel mai scăzut decât în urmă cu șapte ani. Cu toate acestea, pentru cei mai mulți dintre cei care activează în sectorul neguvernamental, locul de muncă sau organizația unde activează reprezintă un spațiu plăcut, unde se simt susținuți atât de leadership cât și de colegi”, a explicat Simona Constantinescu, Director de Dezvoltare și Advocacy la FDSC.

 

Metodologie

Datele colectate sau pregătite pentru acest raport sunt de două tipuri majore: date administrative, colectate de autorități publice și la care există acces deschis sau la care a fost solicitat accesul (Registrul Național ONG, ANAF), respectiv date de sondaj, colectate sub supravegherea echipei proiectului. Doisprezece experți (sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare.

Echipa de cercetare a proiectat trei sondaje distincte pentru acest studiu:

  • BOSC 2023: Barometrul Opiniilor despre Societatea Civilă – un studiu realizat pe un eșantion de 1.200 de respondenți, reprezentativ național, care permite evaluarea atitudinilor populației României despre sectorul ONG. BOSC constituie o anchetă pe bază de interviu telefonic (CATI), colectarea datelor fiind realizată de către Mercury Research în noiembrie 2023.
  • BLO 2023: Barometrul Liderilor ONG – o anchetă adresată organizațiilor neguvernamentale, care colectează în principal date despre organizație și mai puțin despre oamenii care o pun în mișcare. BLO constituie un studiu realizat pe un eșantion mare (803 respondenți), ca o anchetă pe bază de chestionar aplicat online (CAWI). Completarea a  fost realizată în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024.
  • BMO 2023: Barometrul Membrilor, Angajațior și Voluntarilor ONG – este un instrument nou în contextul rapoartelor FDSC despre sectorul ONG, dar folosește o parte din itemii pe care îi inclusese BLO 2016. Au fost colectate 2028 de răspunsuri printr-un websurvey (CAWI) în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024

 

***

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)

FDSC este o organizație neguvernamentală independentă, fondată în 1994 în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene. Viziunea FDSC este o societate democratică, în acord cu valorile europene, unde fiecare persoană este respectată și reprezentată. Lucrează pentru acest obiectiv prin conectarea și mobilizarea organizațiilor și resurselor pentru o societate civilă puternică și relevantă la nivel național și european.

A creat un ecosistem favorabil transformării sociale prin care contribuie cu programe de finanțare private și publice, campanii de advocacy, stabilind parteneriate între entitățile din societatea civilă, sectorul de business, sectorul public, mediul academic și mass media și dezvoltând soluții inovative pentru comunități. Prin studiile periodice publicate FDSC îşi propune să ofere o evaluare multidimensională a evoluţiei sectorului neguvernamental din România.

 

 

Despre studiul “România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări”

Datele despre sectorul ONG din Romania sunt foarte puțin disponibile public, sunt rare ocaziile în care apar studii ample despre acest sector. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (de 30 de ani în România) o face o data la 5-7 ani și rămâne singura organizație care prezintă public dimensiunea și evoluția ONG-urilor din Romania – studiul din 2017 este AICI. 

Metoda de cercetare include diverse abordări, de la colectarea informațiilor din surse oficiale la realizarea sondajelor adresate ONG-urilor, angajaților din sector și cetățenilor. Doisprezece cercetatori sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare. Echipa propune o perspectivă nouă în 2024, mai detaliată printr-o analiză longitudinală și comparativă, cu accent pe percepțiile și dorințele angajaților celui de-al treilea sector – societatea civilă organizată. Raportul din 2024 este AICI.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Building capacity for collective impact and knowledge on CSOs ecosystem” cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro 

Divertisment

Ritmurile trecutului: Cine-concerte de neratat la TIFF.23

Noi cine-concerte la TIFF.23: un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz

Orașul fără evrei (City Without Jews, r. Hans Karl Breslauer, Austria), o capodoperă a filmului mut din 1924, continuă seria de cine-concerte de neratat din cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024), deschisă de Metropolis (1927) și A Page of Madness (1926). Filmul va fi acompaniat live de violonista klezmer de renume mondial Alicia Svigals și celebrul pianist de film mut Donald Sosin, care au compus muzica originală. Cine-concertul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 21:30, la Muzeul de Artă. Biletele au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-orasul-fara-evrei

Bazat pe romanul jurnalistului și scriitorului Hugo Bettauer, Orașul fără evrei spune o poveste ale cărei implicații rămân la fel de relevante ca la momentul premierei de acum o sută de ani. Într-un oraș fictiv din Austria, Utopia, autoritățile decid să expulzeze toți evreii din țară. Ce urmează este un declin economic și cultural care îi va face pe adepții noii legi să își chestioneze deciziile. Este o satiră care, din păcate, s-a dovedit profetică și a stârnit în epocă ultragierea grupărilor antisemite. De altfel, autorul cărții a fost ucis de un membru al partidului nazist la scurtă vreme după premiera filmului, care nu a mai fost proiectat în public după 1933. Deși copia originală a filmului era considerată pierdută, această a fost găsită din întâmplare în 2015, într-un târg de vechituri din Paris și restaurată de Arhiva Austriacă de Film. În 2020, Alicia Svigals și Donald Sosin i-au compus muzica originală de la zero.

Violonista și compozitoarea Alicia Svigals are la activ o listă impresionantă de colaborări, de la violonistul Itzhak Perlman la Kronos Quartet sau Led Zeppelin, și este fondatoarea grupului Klezmatics, care în 2007 a fost premiat cu un premiu Grammy pentru Best Contemporary World Music Album. Donald Sosin creează și interpretează muzică pentru filme mute de peste 50 de ani, făcând turul celor mai importante festivaluri de film din lume. Cei doi au cântat împreună de sute de ori până acum. După cum spune Svigals, „oferim publicului oportunitatea de a experimenta o formă de artă pierdută”.

Un adevărat eveniment pentru orice cinefil e reprezentat de proiecția copiilor restaurate a patru scurtmetraje semnate de D.W. Griffith, unul dintre cei mai influenți regizori de film, care a inovat decisiv această artă la începutul secolului XX. Filmele vor fi însoțite de o muzică live interpretată tot de Donald Sosin, de această dată alături de soția sa Joanna Seaton, care va cânta la voce și percuție. Cine-concertul va avea loc vineri, 21 iunie, 21:30 la Muzeul de Artă, iar biletele pot fi cumpărate de aici – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-bijuteriile-furate-si-alte-scurtmetraje-de-d-w-griffith

Înainte să devină cunoscut pentru filme ca Nașterea unei națiuni sau Intoleranță, D.W. Griffith a regizat între 1908 și 1912 peste 300 de scurtmetraje pentru Biograph Company, prima companie din Statele Unite dedicată exclusiv producției și distribuției de film. În această perioadă a experimentat cu tot felul de genuri cinematografice, dar și cu modul în care se spune o poveste în imagini. Griffith a fost cel care a introdus montajul paralel și tehnici ca fade-in/fade-out sau flashback-ul (pe care el l-a numit switchback). La TIFF vor fi proiectate patru scurtmetraje, realizate în 1909: The Stolen Jewels, The Cord of Life, The Voice of the Violin și The Englishman and the Girl.

  • De restaurarea imaginii acestor filme s-a ocupat Film Preservation Society, o organizație dedicată salvării, conservării și restaurării filmelor de artă americane. După cum spune clujeanca Ruxandra Blaga, membră a FPS, „cu fiecare vizionare și proiecție, aceste filme de arhivă «trăiesc» o nouă viață în conștiința publicului și formează legături emoționale, culturale și sociale cu acesta. Ne bucurăm ca prin intermediul acestor restaurări realizate de Film Preservation Society, publicul de la TIFF să aibă parte de o experiență inedită a filmelor lui D.W. Griffith.

Despre Moartea lui Dracula (Dracula’s Death), al regizorului maghiar Károly Lajthay, se spune că este primul film din lume despre personajul creat de Bram Stoker. Acesta a fost produs în Budapesta în 1921 și îl are drept co-scenarist pe Michael Curtiz, care înainte să se mute la Hollywood și să câștige un Oscar pentru Casablanca și-a început cariera la Cluj-Napoca. Începând cu 2018, studenții departamentului media al Universității Sapientia din Cluj au participat la o serie de ateliere de filmare pe peliculă, al căror scop final este realizarea unui remake după Moartea lui Dracula, care a fost pierdut în întregime în anii ‘40. Rezultatul, un work in progress, se poate vedea miercuri, 19 iunie, ora 18:00, la Cinema Arta. Biletele au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-moartea-lui-dracula

Regizorul Lakatos Róbert Árpád, coordonatorul proiectului, spune că punctul de plecare pentru realizarea scenariului a fost un roman despre care presupune că a stat la baza filmului original. Responsabil pentru compunerea muzicii cine-concertului este compozitorul francez Miquèu Montanaro. Aceasta va fi interpretată live de 12 instrumentiști: Miquèu Montanaro, Baltazar Montanaro, Sebille Christian, Ádám Móser, Renáta Gyárfás, Sára Domahildi, Lilla Unger, Kamilla Kasabian, Andrea László, Nóra Krokovay, Attila Kis, Csaba Cserey.

Cine-concertul Moartea lui Dracula este produs de Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania și Universitatea Sapientia.

Un alt eveniment special, care îmbină filmul și muzica, va fi proiecția documentarului Luis Villas Boas, the Last Trip (Portugalia, 2023) regizat de cineastul și muzicianul Laurent Filipe. Prin imensa lui contribuție la dezvoltarea jazz-ului în Portugalia, Luis Villas Boas este un reper fundamental al culturii portugheze. Activitatea sa include fondarea clubului „Hot Club de Portugal” în 1948 și a „Festivalului Internațional de Jazz din Cascais”, ale cărui ediții principale din anii ’70 au adus la malul Oceanului Atlantic toți giganții jazz-ului, plasând Portugalia pe harta muzicii internaționale. Proiecția documentarului va fi urmată de un miniconcert de jazz în interpretarea lui Laurent Filipe (trompetă) și Dima Belinski (pian). Evenimentul va avea loc miercuri, 19 iunie, de la ora 21:30 la Muzeul de Artăhttps://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-the-last-trip

Cine-concertele TIFF.23 sunt sprijinite de MOL România.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Atelier de Idei

Despre triada sănătății și fericirii: Corp, minte & relații

Anca Amariei, terapeut și cofondator EKA – Centrul Stării de Bine: Sănătatea este în corp, minte și relații. Problema majoră a umanității este faptul că suntem foarte absenți din viețile noastre, iar asta se întâmplă pentru că suntem deconectați de la senzațiile din corp, de la emoții și pentru că nu cultivăm relații cu sens

 

  • Sunt mulți oameni sănătoși fizic, dar care sunt nefericiți, iar relațiile sănătoase cu cei din jur sunt cel mai important element pentru a fi fericiți
  • Echilibrul între corp, minte și relații ne ajută să trecem mai ușor peste provocările inerente ale vieții
  • Să mulțumim pentru ceea ce avem este mai benefic versus să ne gândim mereu la ceea ce ne lipsește. Ne crește dopamina și serotonina, și ne poate schimba radical starea de spirit
  • Poți să fii nefericit chiar dacă faci foarte multe lucruri pentru minte și corp
  • “Ce ne face fericiți?”. Răspunsul este calitatea relațiilor noastre, conform unui studiu longitudinal derulat de peste 80 de ani de Universitatea Harvard (sursa)
  • În tot ceea ce facem, contează foarte mult ce oameni ne alegem alături de noi
  • Dacă ești o persoană singură, ajută pe cineva, implică-te în viața comunității
  • Fiind mai prezenți în viețile noastre, putem realiza cu adevărat cum ne simțim și putem să începem să facem pași pentru a fi mai bine și cu adevărat mai sănătoși

 

 

Sănătatea se bazează pe trei piloni – corp, minte și relații – însă majoritatea oamenilor se gândesc la sănătate doar din perspectiva de a nu fi bolnavi fizic. Astfel, foarte mulți oameni sunt sănătoși fizic, dar sunt nefericiți, pentru că nu este suficient să privim omul doar din punct de vedere biologic, ci să ne uităm și la sănătatea lui mentală și a relațiilor cu ceilalți, spune Anca Amariei, terapeut somatic și cofondator al EKA – Centrul Stării de Bine, primul spațiu din România cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing și dezvoltare personală, aflate sub același acoperiș.

Anca Amariei a vorbit despre ce înseamnă și ce trebuie să faci pentru a fi cu adevărat sănătos în contextul lunii în care OMS a celebrat Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie). Conform Constituției sale, Organizația Mondială a Sănătății a definit sănătatea “ca fiind o stare de deplină bunăstare fizică, mentală și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmității”.

Citește integral opinia Ancăi Amariei:

“Când vorbim despre corp, despre sănătatea fizică, trebuie să avem un somn de calitate, să fim atenți la alimentație, mișcare și calitatea modului în care respirăm (știm cât de dificil ne este când nu respirăm bine!). Evident, și calitatea aerului este importantă, dar acest lucru poate fi mai puțin influențat de către noi.

În ceea ce privește sănătatea mentală, sunt patru subpiloni importanți. Primul este capacitatea noastră de a manifesta compasiune față de sine. Se vorbește foarte mult acum despre a avea compasiune față de ceilalți, dar nu putem avea compasiune față de alții, dacă nu avem mai întâi pentru noi. Al doilea subpilon este tipul de mentalitate pe care o avem și vorbim astfel despre gândirea rigidă, fixă și cea axată pe creștere. Un alt pilon este partea de mindfulness, adică în ce măsură putem cu adevărat să fim prezenți în viețile noastre. Iar al patrulea subpilon este practicarea recunoștinței. Mai exact să mulțumim pentru ceea ce avem decât să ne gândim mereu la ceea ce ne lipsește. Acest tip de comportament crește foarte mult dopamina și ne poate schimba radical starea mentală. Imaginați-vă cum ar fi să facem acest exercițiu în fiecare zi, în loc să ne încheiem ziua gândindu-ne că nici azi nu ne-a ieșit nimic bine. Povestea cu care ne culcăm în minte la final de zi ne influențează enorm modul în care ne simțim.

Dacă ne uităm la relații, sunt doi subpiloni esențiali despre cum putem crește în această zonă.

Primul este legat de conectarea cu ceilalți într-un mod care să aibă sens oferindu-le prezența, ascultarea și compasiunea noastră și ceea ce se numește “tend and befriend” – o atitudine față de ceilalți care pornește de la premisa că nu sunt dușmanul, ci prietenul tău. Nu e o invitație la a ne împrieteni cu oamenii de pe stradă, ci poate fi inclusiv despre felul în care ne angajăm într-o conversație – pornimi de la a combate sau de la a descoperi ceva interesant la celălalt. Este vorba despre atitudinea pe care o avem față de copiii noștri, familie, prieteni, echipă.

 

Subpilonul al doilea este despre calitățile prosociale pe care trebuie să le cultivăm pentru a avea relații sănătoase. Vorbim astfel despre recunoștință, capacitatea de a ierta, atitudinea necritică, compasiune și bucuria altruistă – capacitatea de a face lucruri fără a aștepta ceva în schimb.

 

Aceștia sunt cei trei piloni ai sănătății noastre și pe ce se bazează ei. Chiar de la această definiție a sănătății am pornit și noi când am fondat EKA – Centrul Stării de Bine pentru că ne-am dorit ca oamenii să aibă toate aceste trei paliere într-un singur loc.

 

Ce ne face cu adevărat fericiți? Ce spune Universitatea Harvard prin cel mai lung studiu făcut vreodată despre fericire

 

De exemplu, cu toții cred că am cunoscut de-a lungul vieții foarte mulți oameni care luați individual sunt bine, dar într-o relație de cuplu nu sunt la fel. Sau invers. Chiar cel mai important studiu făcut vreodată pe tema fericirii, care a fost lansat în anii ’30 de Universitatea Harvard și a durat peste 80 de ani, ne arată că răspunsul la întrebarea “Ce ne face fericiți?” este calitatea relațiilor noastre. Dar nu este doar despre sănătatea relațiilor cu părinții ori copiii, ci în general despre sănătatea relațiilor cu oamenii pe care noi îi alegem să fie în viața noastră. De exemplu, poți să nu fii într-o relație, dar poate faci muncă în folosul comunității și astfel să te simți extrem de bine pentru că ai încredere și sprijin din comunitate.

 

În tot ceea ce facem, contează foarte mult ce oameni ne alegem alături de noi.

 

De ce este atât de important să știm că sănătatea nu este doar fizică?

În primul rând pentru că sunt foarte mulți oameni sănătoși din punct de vedere fizic, dar care sunt nefericiți. Pentru că nu este deloc suficient să privim omul doar din punct de vedere biologic. Avem foarte multe nevoi și relațiile sunt esențiale.

 

Sunt enorm de multe situații în care un om este foarte bine din punct de vedere fizic sau meditează foarte mult și aparent face lucrurile “ca la carte”. Totuși este un om nefericit. Atunci, ce lipsește? Faptul că nu are relații de calitate cu cei din jurul său. Poți să fii nefericit chiar dacă faci foarte multe lucruri pentru minte și corp.

 

Tuturor ni se întâmplă lucruri care nu ne plac, care ne frustrează. Fericirea de multe ori ține doar o clipă.

 

Dar toate lucrurile pe care le facem pentru corp, minte și relații ne pot aduce împlinire și senzația că suntem într-un loc bun. Echilibrul între acești piloni ne ajută să trecem mai ușor peste situațiile inerente vieții de care nu scapă nimeni. Toate aceste exerciții ne cresc reziliența, ne ajută să gestionăm mai bine situațiile.

 

Din motive socio-culturale toți ne gândim că am fi mai fericiți dacă am avea bani, carieră, diplome, rezultate. În realitate, viața ne arată că oameni cu carieră excepțională, cu extrem de mulți bani, aleg să se sinucidă ori sunt în depresii clinice. Practic, vedem astfel că nu există în niciun fel semnul egal între aceste lucruri care par să ne aducă fericirea și fericire. Studiile ne arată că un singur lucru este esențial pentru fericire: sănătatea relațiilor.

 

Al doilea motiv important pentru care trebuie să știm că sănătatea nu este doar fizică este legat de faptul că acești trei piloni – corp, minte, relații – sunt într-un echilibru instabil. De exemplu, dacă mă simt rău fizic, s-ar putea ca o discuție cu o persoană care îmi e dragă să mă facă să mă simt mai bine pentru că avem o relație bună. Sau dacă mă simt rău mental, apare rolul terapiei ori poate mă duc să fac sport și odată cu tonusul fizic, îmi crește și tonusul emoțional. Sunt mii de studii legate de cât de mult ne îmbunătățește sportul starea mentală.

 

De asemenea, poate te simți rău mental pentru că nu te-ai hrănit. Vorbesc despre hrănit, nu despre mâncatul compulsiv. După ce te hrănești, simți cum ți se îmbunătățește ziua, ești alt om. Eu sunt cel mai bun exemplu, după ani în care nu am prioritizat mâncarea, pentru că mereu găseam altceva mai important de făcut. Am schimbat acest lucru și acum zilele mele arată cu totul altfel. Știu că am mâncare la anumite ore și sunt foarte bucuroasă când mă uit și văd sănătate în farfurie.

 

Este bine să știi că dacă îți este rău fizic poți să apelezi la cineva să-ți ridice moralul, dacă îți este rău mental poți să faci sportul preferat, dacă îți este rău în relație, poți să începi să lucrezi și fizic și mental. De exemplu, să te implici ca voluntar într-o comunitate, să faci ore de voluntariat.

 

Ce să facem pentru a fi bine în corp, minte și relații?

Am lucrat la un moment dat cu oameni cărora le ofeream o listă cu activități recomandate pentru acești trei piloni.

 

Cred că în plan fizic, contează enorm ca somnul să fie de calitate, dar nu neapărat într-un anumit interval orar. Trebuie să fie un somn între 6-8 ore, dar nu aș face recomandări despre orele la care trebuie să dormi pentru că ține de cronotipul fiecăruia.

 

Exercițiile fizice trebuie să fie adaptate condiției de sănătate. Dacă atunci când avem 20 de ani facem jogging cu lejeritate și poate mergem la maratoane, la 50 de ani poate este bine să facem alte tipuri de exerciții (din zona de yoga, stretching, sporturi cu impact redus) pentru că articulațiile au alte nevoi.

 

Pentru femei, de exemplu, randamentul este total diferit atunci când suntem în faza menstruală și e indicat să mergem la o clasă blândă de yoga vs. faza foliculară când putem să mergem spre exerciții de anduranță vs. faza ovulatorie când un functional training se potrivește la fix vs. faza luteală când putem să tragem tare de fiare. Este extrem de important să facem exerciții adaptate stării de sănătate și momentului din viața noastră, nu cum știam noi că am fost acum 20 de ani.

 

Alimentația să fie hrănitoare, diversă, proaspătă, cât mai colorată, gătită și nu fast-food.

 

În plan mental să ne începem ziua cu un moment de atenție, care poate să însemne să scriem într-un jurnal, să facem un exercițiu de respirație, să medităm, să ne plimbăm atenți. Nu să alergăm să prindem metroul, tramvaiul, să ne claxonăm în trafic. Să mergem cu un scop, să fim conștienți de prezența noastră și a celorlalți pe stradă. Să petrecem timp în natură observând culorile, formele și modul cum ne ating corpul, sunetele, aromele. Acesta este tot un exercițiu de mindfulness. Să citim ceva ce ne hrănește sufletul.

 

Și putem să încheiem ziua cu aceleași exerciții cu care am început-o: recunoștință, mindfulness, respirație, meditație. Nu trebuie să le facem pe toate, sunt doar câteva idei din care putem alege un singur lucru.

 

În plan relațional, să ne ghidăm după acest sfat general valabil de a petrece timp de calitate cu cei din jurul nostru, fie că vorbim despre familie sau prieteni. Să fim generoși, buni, cu compasiune – este miraculos pentru noi și cei din jur. Dacă ești o persoană singură, ajută pe cineva, gătește pentru alții. Poți să faci cumpărăturile pentru bătrânii de lângă tine, poți să gătești pentru vecina care știi că are multe pe cap și să îi duci o prăjitură. Poți să stai cu copiii unor rude sau prieteni, cunosc părinți care prin rotație stau cu copiii altor prieteni.

 

Absența din propria viață – problema majoră a oamenilor. Care este soluția?

Cred că problema majoră a umanității, o problemă pe care o avem aproape toți, este faptul că suntem foarte absenți din viețile noastre. Iar absența din viețile noastre înseamnă deconectarea pe toate cele trei planuri: deconectarea de corp, de emoții și deconectarea socială sau relatională.

 

Suntem deconectați de corp pentru că facem ceva pentru el doar atunci când ne doare sau când vedem că îmbătrânește.

 

Suntem deconectați de emoții pentru suntem învățați să ne reprimăm emoțiile negative.

 

Suntem deconectați social în sensul în care poate nu avem cu adevărat prieteni, poate nu avem un partener, nu avem nicio rețea de sprijin, nu avem legătură cu adevărat cu părinții.

 

În acest fel suntem absenți din viețile noastre pe cei trei piloni, iar, în general, oamenii intră în criză atunci când lipsește unul din cei trei piloni.

 

Și cred că putem începe să fim mai bine prin a fi mai prezenți în viețile noastre. Atenția la prezent (mindfulness) ne ajută să vedem ce nu este în regulă, ne ajută să fim în contact cu noi. Dacă suntem mai atenți la prezent și ne uităm mai puțin la trecut (care ne poate duce în depresie) ori viitor (care ne aduce anxietate), putem să ne dăm seama când nu suntem bine. De exemplu, putem realiza că nu facem destul sport sau mâncăm multe dulciuri ori bem multă cafea. Fiind prezenți, putem realiza cu adevărat cum ne simțim și putem să începem să facem pași pentru a fi mai bine și cu adevărat mai sănătoși”.

***

Anca Amariei este terapeut și cofondator al EKA – Centrul stării de bine. De asemenea, este mentor în comunitatea She is Mom și expert CIPRA- Centru de Informare, Prevenire Risc și Analiză.

Prin workshopurile sale, Anca ajută oamenii să își restabilească legătura dintre minte și corp, cu ajutorul respirației și al mișcării conștiente. Specializările sale sunt în terapia prin yoga, neuromindfulness, antrenamente de respirație și acordarea primului ajutor în sănătatea mintală.

 

A dezvoltat programe de employee wellbeing pentru companii în industrii diverse, precum farma, automotive, retail, FMCG, telecom, fashion, asigurări etc. A inițiat proiecte în sectorul non-profit, prin parteneriate cu Fundația Renașterea și Asociația pentru Sprijinul Pacienților Oncologici, Special Olympics România & Internațional, Asociația Zi de Bine.

Totodată, Anca are peste 15 ani de experiență în comunicarea de brand și corporate, rolul său cel mai recent fiind de PR Manager pentru Warner Bros Discovery în regiunea EMEA.

***

Despre EKA:

EKA – Centrul Stării de Bine este primul hub din România cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing si dezvoltare personală, disponibile într-un spațiu fizic. Centrul propune abordarea integrată a sănătății și stării de bine pentru indivizi, cupluri, familii, copii, angajați Centrul EKA abordează multidisciplinar sănătatea, prin servicii pentru cei trei piloni corp, minte și relații și are peste 20 de specialiști certificați în psihoeducație și coaching, terapii somatice (kinetoterapie, masaj, nutriție, ayurveda), fitness mental, constelații sistemice familiale, consiliere de cuplu, parentală, vocațională și multe altele. Pentru segmentul corporate, Eka aduce servicii de mental health, wellbeing & employee engagement, precum și programe de creștere a performanței pentru top management și echipele lor. Partenerii EKA – Centrul Stării de Bine sunt Matei Stănculescu, Anca Amariei și Diana Iosu.

Tineri

Conferința Learning Tapestry. The Future of Education

 Unii dintre cei mai mari experți la nivel mondial în educație socio-emoțională, inteligență emoțională, leadership și cultivarea compasiunii se reunesc la București pe 5-6 iunie, în conferința Learning Tapestry. The Future of Education. A conference on educating the heart and mind

Evenimentul se adresează liderilor din companii, părinților, profesorilor,  educatorilor, dar și celor care își doresc să descopere metode de a depăși provocările cotidiene

 

  • Educația socio-emoțională, unul dintre cei opt stâlpi ai educației viitorului
  • Richard Joannides, fondator al Școlii Internaționale Verita și cofondator al Fundației Verita: „Educația formează o tapiserie, vibrantă și complicată, fiecare fir semnificând abilități, talente și cunoștințe distincte. Conferința noastră își propune să dezvăluie astfel de modele, punând în evidență noile roluri ale învățării, compasiunii și înțelepciunii.”

 

Lideri mondiali în educație și cercetare – profesori universitari, consultanți, autori renumiți, medici, psihologi, reprezentanți ai mai multor organizații non-guvernamentale sunt speakeri pe 5-6 iunie 2024 la București, la conferința “Learning Tapestry. The Future of Education. A conference on educating the heart and mind”, cea mai mare conferință din România dedicată educației socio-emoționale și educației pe parcursul întregii vieți.

 

Biletele pot fi achiziționate de pe pagina evenimentului: https://learningtapestry.ro/#tickets

Evenimentul este organizată de Fundația Verita, Școala Internațională Verita și Centrul pentru Științe Contemplative și Etică bazată pe Compasiune al Universității Emory (Atlanta, SUA) și va aprofunda subiecte pe teme precum reproiectarea curriculum-ului și a pedagogiei, învățarea
socio-emoțională și compasiunea în educație, automatizarea în învățare, adaptarea la noile cerințe ale pieței muncii, sustenabilitatea mediului înconjurător.

 

Conferința se adresează liderilor din companii care caută soluții în fața unui viitor incert și complex; părinților care sunt copleșiți și caută sprijin și sfaturi pentru ei sau copiii lor; profesorilor, învățătorilor și educatorilor care vor explora cum pot modifica felul în care educăm, contribuind la formarea de caractere, pentru a ajuta noile generații să prospere și celor care, indiferent de profesie, funcție sau rol, vor să depășească provocările din viața de zi cu zi, anxietățile, depresiile și dificultățile cu care toți ne confruntăm.

 

Printre speakerii care vor susține discursuri și workshopuri se numără Dr. BJ Miller – expert în bunăstare holistică și construirea unei vieți cu sens; Dave Snowden – expert internațional în strategie organizațională, guvernamentală și de business; Dr. Maurice J. Elias – expert internațional în dezvoltare socio-emoțională și comportamentală, Universitatea Rutgers (SUA), Christa Tinari – lider educațional, trainer internațional în educație socio-emoțională, The Garisson Institute (SUA); Ryder Delaloye – Director Asociat pentru SEE Learning® (învățare socio-emoțională și etică), Universitatea Emory (SUA); Timothy Harrison – Director Asociat pentru CBCT® (Antrenarea compasiunii în abordare cognitivă), Universitatea Emory (SUA).

 

Lumea se schimbă. Suntem înconjurați de forțe disruptive. Cum transformăm sistemul educațional ca să pregătim viitoare generații pentru o lume tot mai complexă? Trebuie să construim norme pedagogice noi care să se concentreze mai puțin pe conținut redundant și mai mult pe dezvoltarea abilităților de găsire a soluțiilor la probleme, de adaptabilitate. Iar acest lucru nu e valabil doar pentru sistemul de învățământ, ci și pentru lideri care formează alți lideri și pentru părinții care își formează copiii. Pe măsură ce asistăm la schimbări în desfășurare care au potențialul de a modifica semnificativ toate fațetele existenței noastre, devine tot mai crucial să cultivăm abilitățile care ne fac umani, unici, și să le aplicăm pentru a împuternici actualii și viitorii factori de schimbare”, subliniază Richard Joannides, fondatorul Școlii Internaționale Verita și organizatorul conferinței Learning Tapestry. The Future of Education.

 

Conferința se va desfășura într-un format inedit: în prima zi, pe 5 iunie, chiar de Ziua Învățătorului, speakerii vor urca pe scena Face Convention Center, iar pe 6 iunie participanții vor acea ocazia să participe la workshopuri în grupuri restrânse, la BiSM, Impact Hub Universitate și Commons Unirii, unde vor dezbate în profunzime cu experții români și internaționali teme precum: antrenarea minții pentru cultivarea compasiunii, introducere în educația socio-emoțională și inteligența emoțională, empatia, importanța reconectării cu natura, parenting inteligent emoțional, dezvoltarea de abilități noi de învățare, strategii pentru viața profesională și personală în era abundenței informaționale.

 

Pentru un grup foarte restrâns de lideri de business, Dave Snowden va susține un masterclass excepțional la hotelul Marmorosch.

 

Educația socio-emoțională, unul dintre cei opt stâlpi ai educației viitorului

„Learning Tapestry oferă o abordare care aduce în același punct inima, mintea și abilitățile practice. Evenimentul e conceput pentru a introduce participanții atât în bazele științifice, cât și în cele practice, experiențiale ale educației durabile. Aprofundarea prezentărilor din prima zi în activitățile practice din workshopurile de a doua zi creează premisa pentru cultivarea unei perspective 360 de grade asupra peisajului educațional de astăzi, aspra rolului liderilor de mâine, asupra rolului experților din medicină, știință sau alte domenii profund cognitive”, spune Marius Luca, facilitator în educație socio-emoțională și etică și instructor în antrenarea compasiunii în abordare cognitivă, Fundația Verita.

 

Educația socio-emoțională este una dintre cele opt competențe cheie pentru învățare durabilă, așa cum e definită de Uniunea Europeană. La nivel global, se dorește asigurarea unei educații de calitate, incluzivă și echitabilă, și oferirea de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți oamenii.

 

Andreea Alexandrescu, Fundația Verita: Imaginați-vă procesul de învățare ca pe o piramidă, unde învățarea social-emoțională formează fundația, în timp ce mediul academic și comportamentul sunt vârful.

„CASEL (Centrul de colaborare pentru învățare academică și socio-emoțională) definește cel mai clar educația socio-emoțională ca fiind fundația pentru învățare și dezvoltare. Acest tip de învățare promovează echitatea educațională și excelența prin parteneriate autentice școală-familie-comunitate pentru a stabili medii de învățare și experiențe care includ relații de încredere și colaborare, curriculum și instruire riguroase și semnificative și evaluare continuă. Când copilul are o bază social-emoțională puternică, învățarea academică și comportamentul corect vor lua naștere în mod natural. explică Andreea Alexandrescu, facilitator în educație socio-emoțională și etică și instructor în antrenarea compasiunii în abordare cognitivă, Fundația Verita.

***

Despre Fundația Verita

Fundația Verita a dezvoltat de-a lungul anilor un parteneriat cu Centrul pentru Științe Contemplative și Etică bazată pe compasiune al Universității Emory. Programele lor din cadrul inițiativei Compassion Shift – CBCT® (Cognitively Based Compassion Training) și SEE Learning® (Social, Emotional and Ethical Learning) – oferă instrumente pentru dezvoltarea unei conștientizări mai mari, gestionarea emoțiilor, construirea rezilienței, valorificarea compasiunii și îmbunătățirea bunăstării.

 

În Romania, Fundația Verita are 21 de facilitatori acreditați pe SEE Learning nivel L1, 6 nivel L2 și 2 instructori CBCT. O serie de 50 de facilitatori SEE Learning este în curs de formare, care va fi urmată de o altă serie de nivel L2 și formarea a 3 instructori CBCT. Beneficiarii sunt profesori, psihologi, psiho-pedagogi sau persoane care lucrează în ONG-uri dedicate educației.

IT&C

Transformarea prin ESOP: Ideea lui Radu Georgescu, SeedBlink

Radu Georgescu, SeedBlink: Este absolut spectaculos ceea ce realizează Planurile de Participare în Acțiuni pentru Angajați – ESOP – pentru oameni și companii. Acestea le oferă angajaților șansa de a obține venituri considerabil mai mari, dar, mai important, ne transformă tuturor fundamental modul de gândire

 

SeedBlink a dezvoltat un instrument care îi sprijină pe antreprenori să ia decizii mai bune când vine vorba de ESOP

  • Încă de la fondarea companiei, este ideal ca antreprenorii să ia în calcul instrumente de tip ESOP
  • Conceptul ESOP este bine înțeles în România; provocarea constă în a înțelege pe deplin implicațiile acestuia
  • ESOP s-a dezvoltat în România datorită UiPath și legii ESOP

 

Efectul utilizării ESOP este spectaculos atât pentru companii cât și pentru angajați. Aceste planuri le oferă angajaților posibilitatea de a beneficia de venituri substanțial mai mari, dar mai important decât atât, ele induc o schimbare semnificativă atât în mentalitatea angajaților, cât și a companiei în general – de la o perspectivă centrată pe sine, axată pe “cum să-mi fac treaba mai bine”, la una orientată spre succesul comun.

Radu Georgescu, Chairman of the Board SeedBlink – o soluție all-in-one de equity și finanțare dedicată startup-urilor tehnologice europene – a subliniat efectul transformativ al ESOP-urilor asupra culturii organizaționale și implicării angajaților.

 

 

Opinia lui Radu Georgescu

 

“Oamenii sunt ghidați de diverse motivații atât în viața profesională, cât și în cea personală. Când vorbim despre sfera profesională, întâlnim trei categorii principale de motivații: salariul –  care acoperă cheltuielile curente și ne determină să muncim conform așteptărilor; bonusurile – ce pot finanța vacanțe, automobile, locuințe – în acest caz, angajații sunt stimulați să depășească așteptările; și participarea la capitalul companiei prin ESOP, ce are potențialul de a-i îmbogăți pe angajați. Ultima formă de motivare poate fi privită ca holistică, contribuind la bunăstarea angajaților, dar și la prosperitatea companiei. În acest scenariu, angajații beneficiază de dividende, dacă acestea sunt distribuite, sau de o parte din profituri în momentul în care firma se listează la bursă sau este achiziționată.

 

Această modalitate de recompensare transformă perspectiva angajaților dintr-una focalizată pe îmbunătățirea propriei sfere de competențe într-una orientată către succesul general al companiei. ESOP-ul îi încurajează pe angajați să depășească limitele propriilor specializări, să se gândească dincolo de ceea ce cunosc să facă. De pildă, un programator care cunoaște pe cineva ce s-ar potrivi perfect în echipă îl poate recomanda departamentului de resurse umane sau poate atrage noi clienți. Asemenea inițiative pot sprijini creșterea companiei, chiar dacă nu influențează direct salariul angajatului.

 

Încă de la fondarea companiei, este ideal ca antreprenorii să ia în calcul instrumente de tip ESOP

 

Inițiativele de acest fel sunt întâlnite frecvent în sectorul tehnologic, acolo unde asistăm la creșteri rapide. Modelul a apărut în Statele Unite în 1956, iar odată cu ascensiunea

Microsoft – la începutul anilor ‘80 – a luat avânt. Sunt cunoscute foarte bine cazurile angajaților care, fiind plătiți în acțiuni în loc de bani din cauza restricțiilor financiare ale companiei, au acumulat averi mai mari decât unii manageri. De fapt, mulți dintre angajații de la începuturile Microsoft au devenit multimilionari în dolari datorită acestui beneficiu. Astfel, modelul adoptat inițial în SUA a traversat Atlanticul acum aproximativ zece ani, ajungând în Europa de Vest, și acum începe să câștige teren în întreaga Europă.

 

De exemplu, produsul pe care noi l-am lansat anul trecut pentru a simplifica gestionarea capitalului, care include și managementul ESOP, este folosit în prezent de peste 2.500 de companii din Europa.

 

Cred că este întotdeauna un moment potrivit ca o companie să ofere astfel de recompense angajaților. Întrebarea pentru antreprenori este cât de extins va fi acest plan – dacă doresc să includă toți angajații ca acționari sau doar o selecție a acestora. Dar este clar că, încă de la început, trebuie considerat un instrument de tip ESOP, deoarece este extrem de valoros atât pentru angajat, cât și pentru companie. Pentru angajați, reprezintă o perspectivă de venit substanțial, inaccesibilă prin salariu sau bonusuri.

 

Compania va beneficia de un atașament și o motivație sporită din partea angajaților, care nu vor mai privi firma doar ca pe o sursă de salariu și beneficii. Ei capătă, brusc, atât perspectiva unui angajat, cât și pe cea a unui coproprietar. Astfel, încep să înțeleagă mult mai profund aspectele firmei, nu doar logic, ci și emoțional, gândindu-se: „Este și compania mea și împreună dorim să-i fie bine”.

 

Așadar, nu discutăm despre procente mari de acțiuni oferite, ci despre numărul acestora. De regulă, procentele destinate angajaților sunt minime, spre exemplu 0,1% din companie. Nu este vorba despre a oferi procente semnificative unui număr limitat de persoane, ci despre distribuirea unui număr cât mai mare de acțiuni.

 

În general, sunt două modele de ESOP: fiecare persoană din companie poate deține acțiuni, motivându-i pe toți să exceleze, sau doar anumite categorii, fie managementul (sau de la un anumit nivel în sus), fie un departament. Există și abordări conform cărora specialiștii în vânzări ar putea beneficia mai degrabă de bonusuri și mai puțin de ESOP, deoarece se consideră adesea că aceștia sunt motivați de beneficii imediate și tangibile. Așa stând lucrurile, opțiunea de acțiuni ar fi rezervată celor a căror contribuție la binele firmei este mai dificil de cuantificat.

 

Conceptul ESOP este bine înțeles în România; provocarea constă în a înțelege pe deplin implicațiile acestuia

 

Românii manifestă o deschidere crescândă față de acest concept. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori și companii interesate de implementarea acestui sistem, precum și consultanți informați, capabili să elaboreze un plan atât din punct de vedere al afacerilor, cât și din perspectivă legală și fiscală. Este esențial ca toate aceste elemente – business, legal și fiscal – să fie considerate. Cred că, în următorii ani, vom asista la o colaborare sporită între consultanții fiscali, avocați și oameni de afaceri pentru a construi astfel de planuri.

 

Conceptul de ESOP este clar și accesibil în România; nu cunosc persoane care să nu înțeleagă despre ce este vorba. Totuși, provocarea rămâne în a înțelege toate implicațiile. Adesea, există o deconectare între ideea de a implementa un plan ESOP și executarea efectivă a acestuia. Am întâlnit sute de antreprenori și companii care afirmă: „Da, vrem să implementăm un ESOP. Cum începem?”. Încep prin a angaja un avocat, care, la rândul său, pune întrebări la care antreprenorii nu pot răspunde. Avocații pot oferi soluții legate de logistică și aspecte legale, însă implicațiile de business rămân adesea un semn de întrebare. Implementarea unui ESOP nu durează mult dacă ai răspunsuri la întrebări, dar necesită un timp de reflecție liniștită pentru a medita la implicațiile răspunsurilor furnizate.

 

Momentul în care antreprenorul amână semnarea pentru „când vom avea timp” poate conduce la complicații mai târziu

 

Astfel, efortul de implementare al ESOP devine mai greu de gestionat decât necesitatea imediată. Când antreprenorul spune: „Vorbesc eu acum cu oamenii, semnătura o lăsăm pentru mai târziu, când vom găsi timp”, riscă să amâne sine die. Timpul liber nu se găsește ușor, iar cu cât întârzierea este mai mare, cu atât procesul se complică.

 

În fața întrebării „De unde să încep?”, produsul nostru de ESOP vine ca soluție. Te asistă să pornești de la zero și este o soluție impresionantă pentru început, datorită întrebărilor bine definite. Îi spui produsului că vrei să implementezi un ESOP și el te interoghează cu întrebări precum „Care este acordul acționarilor? Ce scop ai? Ce anume vrei să realizezi cu el?”. Îți oferă apoi un PDF cu un plan care, deși nu garantează legalitatea, reprezintă un pas important înainte. Este un instrument care te familiarizează cu conceptul, permițându-ți să înțelegi întrebările unui consultant.

 

Antreprenorilor și managerilor le este adesea dificil să deschidă portofelul și să semneze actele

Deși lumea acceptă și înțelege valoarea filosofică a ESOP-ului, antreprenorilor și managerilor le este adesea dificil să deschidă portofelul și să semneze actele. Întrebarea „Dacă acest angajat pleacă peste cinci ani, ce se întâmplă? Va rămâne cu acțiuni în firmă?” este omniprezentă. Răspunsul este da.

 

Am observat că, în principiu, oamenii sunt bucuroși să împărtășească succesul. Însă se tem că vor trebui să partajeze beneficiile și când nu au succes, și li se pare că alții profită prea devreme. ESOP- urile pot fi structurate astfel încât să alunge aceste temeri, să nu mai fie îngrijorați că vor avea probleme dacă un angajat este nemulțumit și refuză să semneze Acordul General al Acționarilor (AGA).

 

Cel mai elocvent exemplu de succes al ESOP-urilor în România este UiPath. Cu toții am citit despre numărul semnificativ de angajați care au devenit multimilionari în dolari datorită UiPath. Este cea mai triumfătoare poveste de succes românească în acest domeniu.

 

ESOP s-a dezvoltat în România datorită UiPath și legii ESOP

Am avut privilegiul de a fi bine conectat la mediul de afaceri american și am observat funcționarea ESOP. În cadrul grupului Gecad, am implementat acest sistem acum 25 de ani. Ca urmare, angajații au dezvoltat un sentiment de apartenență și au continuat să lucreze împreună pentru că au înțeles ce înseamnă succesul, l-au experimentat și au încercat să reproducă aceleași principii și în alte contexte. Au creat culturi incluzive în noile lor medii profesionale. Echipe întregi care colaboraseră la Gecad au ales să se regrupeze și în cadrul altor corporații precum Intel sau Lenovo, perpetuând astfel cultura incluzivă, atât între ei, cât și în colaborare cu aceste corporații. Ce să mai vorbim de satisfacția personală de a vedea că zeci de oameni au câștigat semnificativ mai mult decât ar fi obținut prin salariu. Este o realizare spectaculoasă, absolut impresionantă.

 

Incontestabil, UiPath a fost un catalizator în această direcție. Combinarea succesului UiPath și adoptarea unei legislații a ESOP-ului în România au fost cele două forțe care au impulsionat înaintarea acestui concept. Această „roată” a ESOP s-a pus în mișcare cu o viteză remarcabilă. Aceleași trenduri le vedem în toate țările din Europa, unicorni și adaptare legislativă pentru a încuraja extinderea beneficiilor și pentru noile generații”.

 

 Radu este Chairman of the Board la SeedBlink. Are peste 30 de ani de experiență în fondarea și dezvoltarea companiilor de software, internet și comerț electronic. Exit-urile de succes includ achiziția tehnologiei RAV Antivirus de către Microsoft în 2003, afacerea ePayment de către Naspers în 2010, Avangate de Francisco Partners în 2013 și tehnologia Vectorwatch de Fitbit în 2016. De asemenea, Radu este director de consiliu și consilier pentru o serie de start-up-uri tehnologice și companii mature.

***

Despre SeedBlink

SeedBlink este o platformă de equity management și de startup investment specializată în tehnologie, care permite startup-urilor europene și acționarilor acestora să acceseze, să gestioneze și să tranzacționeze capitaluri proprii alături de investitori instituționali consacrați.

SeedBlink SA este înscrisă la Registrul Autorității de Supraveghere Financiară cu nr. PJR28FSFPR/400001 începând cu data de 03.11.2022 cu un pașaport UE, conform registrului furnizorilor de servicii de crowdfunding al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Contact la email: press@seedblink.com.

Divertisment

LYNX Festival, ediția a II-a, 4 – 9 iunie, la Brașov

Cea de-a doua ediție LYNX Festival va avea loc între 4 – 9 iunie.

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out

În perioada 4 – 9 iunie 2024 se va desfășura la Brașov a doua ediție LYNX Festival, primul eveniment de la noi din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona. După ce anul trecut a inclus în programul său 8 documentare internaționale, toate sold-out, majoritatea în premieră în România, festivalul revine cu o nouă selecție inedită care îi va încânta pe iubitorii de film și natură de toate vârstele.

 

„Sunt foarte entuziasmat pentru a doua ediție LYNX Festival, care se anunță cel puțin la fel de bună ca prima. Dintre cele mai interesante filme pe care o să le aducem amintesc acum de Wild Transylvania, regizat de John Murray, unul dintre invitații noștri speciali de la ediția trecută. Filmul este prezentat în premieră în România și spune povestea vieții sălbatice din această regiune a țării noastre într-un mod armonios, întrețesut și cu peisaje pitorești. Un alt film din program, care a câștigat mai multe festivaluri de profil, este Cactus Hotel, o comedie faină cu animale de tot felul și cu o poveste absolut fascinată. Aș mai pune pe listă și un film foarte interesant despre lupi, unul despre Marea Mediterană, dar și o producție de la BBC despre Antarctica, documentar ce va fi prezentat în format 3D. Nu vor lipsi nici expozițiile de fotografie, iar în cadrul festivalului vom anunța și câștigătorii la concursul internațional Milvus. Acesta este un sumar care sper că va atrage atenția iubitorilor de natură, cărora le promitem și alte surprize dacă vor fi la Brașov la început de iunie.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al festivalului și președintele Asociației România Sălbatică.

John Murray, producător a peste 100 de filme documentare difuzate pe cele mai renumite canale din lume, și câștigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, revine la Brașov după ce anul trecut s-a întâlnit cu publicul român la premiera mondială a documentarului Insulele sălbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands. El declara la acel moment, în cadrul unui masterclass, că „Transilvania este o comoară care nu se găsește nicăieri în Europa“ și promitea să aibă premiera documentarului Wild Transylvania, aflat atunci încă în producție, în cadrul următoarei ediții LYNX Festival. „Când mă întorc acasă în Irlanda, le spun tuturor că trebuie să vină neapărat în Transilvania pentru că e minunată și niciun alt loc din Europa nu se compară cu ea și cu viața sălbatică pe care o are.”, spunea John Murray, care își respectă promisiunea și va prezenta în premieră, în cadrul LYNX Festival 2024, imaginile filmate în cele mai sălbatice zone ale Transilvaniei.

Cactus Hotel, o altă piesă de rezistență a selecției de anul acesta, are în palmares deja numeroase premii la festivaluri internaționale, printre care și marele premiu la Green Screen (Germania), unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film documentar. Alte festivaluri în care a fost laureat sunt Darss Nature Film Festival (Germania), Festival International Nature Namur (Franța), Innsbruck Nature Film Festival (Austria) și Sondrio Festival (Italia). Regizat de Yann Sochaczewski, care are o experiență de peste 20 de ani în realizarea de film documentar, Cactus Hotel aduce pe marele ecran 50 de minute de povești construite în jurul unui cactus saguaro. „Regizorul și-a asumat o provocare extraordinară prin decizia sa curajoasă de a pune în evidență o plantă dintr-o singură locație și de a face din ea personajul principal al unui întreg film. Cu imaginile sale magnifice cu animale și o coloană sonoră care completează subtextul producției, aceasta devine o lecție despre cum să creezi o parabolă cinematografică despre 200 de ani de viață ai unui cactus în deșert.”, sunt cuvintele cu care a fost descris documentarul de juriul Festivalului Filmului de Munte și Aventură Graz (Austria).

Deschiderea LYNX Festival va avea loc la Cinema Astra (str. Lungă, nr. 1), gazda principală a evenimentului. Mai multe detalii despre invitații, evenimentele speciale și surprizele celei de-a doua ediții, precum și programul complet, vor fi anunțate curând.

***

Proiectul România Sălbatică a luat naștere în 2010, la inițiativa fotografului de natură Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numără cel mai amplu documentar despre natura României, lansat în 2021 și multi-premiat în festivaluri naționale și internaționale, numeroase proiecții speciale cu scop educativ, expoziții de fotografie organizate în România și străinătate, un album de fotografie unic tipărit în 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educația, o aplicație mobilă cu peste 6.000 de utilizatori și o comunitate online interactivă de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 inițiativa a luat forma unei Asociații, având ca scop conservarea naturii prin informarea și educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei și filmului documentar.

FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în proiecte ce vizează arta fotografică și protecția mediului. Din asociație fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicați în diverse proiecte de conservare a naturii. Asociația a susținut până acum 5 expoziții naționale itinerante în aer liber.

***

Festival organizat de Asociația România Sălbatică, Asociația FORONA și Grupul Milvus.

Cu sprijinul: Conservation Carpathia, Garanti BBVA, Wildlife Management Consulting

Parteneri: Primăria Municipiului Brașov, Consiliu Județean Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Fundația Propark

Mai multe noutăți vor fi postate pe pagina de Facebook precum și pe pagina de Instagram.

Mai multe informații:  https://lynxfestival.ro

 

Divertisment

Revistele din grupul ARTPRINT acum și în format digital

Inovație și accesibilitate în era digitală a publicațiilor: Revistele din grupul ARTPRINT S.A., Divizia Publishing, disponibile acum și în format digital

Începând din luna aprilie, ARTPRINT S.A., Divizia Publishing oferă cititorilor posibilitatea de a achiziționa revistele din portofoliu și în format digital. Cu o abordare orientată și spre digitalizare, ARTPRINT S.A., Divizia Publishing a reușit să ofere, ca alternativă la modul tradițional de consum al revistelor, opțiunea de descărcare în format PDF a acestora, adresându-se nevoilor contemporane ale cititorilor printr-un acces mai simplu și mai rapid la publicațiile preferate.

Fiecare apariție a revistelor locale cu istorie: #Femeia, #Femeia de azi, #Casa și Grădina, #Sănătatea de Azi, #Practic în Bucătărie, alături de Good Food și BBC Top Gear, cele două reviste prestigioase, cu licență internațională, va fi disponibilă cititorilor din întreaga lume și în format digital pe site-ul publisol.ro.

„ARTPRINT S.A, Divizia Publishing pune la dispoziția cititorilor o varietate de publicații în format electronic, care pot fi accesate cu ușurință de pe orice dispozitiv conectat la internet. Aceasta facilitează cititorilor accesul la informație, astfel că vor putea să răsfoiască paginile revistelor preferate de oriunde s-ar afla. Toate revistele din portofoliul ARTPRINT sunt disponibile pe site-ul publisol.ro, o platformă ușor de navigat, care oferă acces instant la o colecție vastă de publicații și cărți. Platforma este optimizată pentru a asigura o experiență de citire plăcută și eficientă, indiferent de dispozitivul folosit. Înregistrarea pe site este simplă și oferă cititorilor posibilitatea de a primi notificări despre ultimele ediții și actualizări, asigurând astfel că fanii nu pierd nicio apariție nouă.” – Cezar Rasuceanu- Manager și fondator ARTPRINT.

Adoptarea modelului digital de către ARTPRINT S.A, Divizia Publishing reflectă o schimbare semnificativă în industria de publishing, unde cererea pentru conținut digital este în continuă creștere. Această decizie a avut la bază nu numai extinderea bazei de cititori, ci și adaptarea continuă la schimbările din comportamentul consumatorilor de media. Prin platforma publisol.ro, ART Print reușește să mențină pasul cu nevoile actuale ale cititorilor, contribuind totodată la evoluția digitală a industriei de publishing.

Tot la începutul acestui an, au fost relansate și cele patru website-uri din portofoliu: www.revista-femeia.ro, www.revista-casasigradina.ro, www.e-cuisine.ro, și www.sănătatea-de-azi.ro, care oferă cititorilor experiențe captivante și informații de calitate.

Prin toate revistele pe suport tipărit și platformele online, ARTPRINT S.A, Divizia Publishing continuă să se extindă, adăugând conținut divers și informativ, pentru a satisface nevoile variate ale cititorilor. Prin diversitatea conținutului, aceste platforme continuă să rămână în topul publicațiilor de încredere pentru cititorii pasionați de lifestyle, design, gastronomie și sănătate.

 

Despre ARTPRINT

Înființată în anul 1990, ARTPRINT este prima tipografie românească cu capital 100% privat. În cei peste 30 de ani de activitate, ARTPRINT S.A. s-a impus pe piața tipografică prin profesionalismul său în relațiile cu clienții naționali și internaționali, consolidandu-și o poziție de lider prin investițiile perpetue în retehnologizare și în modernizarea sistemelor sale operaționale, precum și prin calitatea incontestabilă a produselor sale tipărite. Pentru mai multe informații, vizitați artprint.ro.

ARTPRINT S.A, Divizia Publishing oferă iubitorilor de conținut de calitate din România, reviste cu tradiție, precum: BBC Good Food, BBC TopGear, Femeia, Casa și Grădina, Practic în Bucătărie, Sănătatea de Azi și Femeia de azi și un grup de patru website-uri (revista-femeia.ro, revista-casasigradina.ro, e-cuisine.ro și sănătatea-de-azi.ro) dedicat sfaturilor utile și inspirației în casele și în viețile cititorilor.

Divertisment

FOXFINDER de Down King, premieră la Teatrul EXCELSIOR

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR – singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera spectacolului FOXFINDER de Down King, traducerea Bogdan Budeș – un text montat pentru prima dată într-un teatru din România. 

 

Primele reprezentații, avanpremierele, vor avea loc sâmbătă, 27 și duminică, 28 aprilie, de la ora 19:00, în Sala “Ion Lucian” a teatrului, iar premierele oficiale vor fi în datele de 7 și 8 mai 2024, ora 19:00.  Pentru toate aceste reprezentații biletele sunt deja puse în vânzare pe website-ul instituției, www.teatrul-excelsior.ro.

 

Spectacolul poartă semnătura regizorului Cristi Juncu și a scenografului Cosmin Ardelean, artiști remarcabili ai scenei teatrale naționale, aflați la prima colaborare cu Teatrul Excelsior, iar muzica este compusă de către Cristina Juncu.

 

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Teatrului Excelsior – Dan Pughineanu (William Bloor), Bogdan Nechifor (Samuel Covey), Dana Marineci (Judith Covey), Oana Predescu (Sarah Box), cărora li se alătură Visarion Udatu, Iulian Sfircea și Andrei Ionescu.

 

Spoiler: ”Foxfinder” ne invită într-o lume distopică, în care o specie relativ inofensivă azi, vulpea, a devenit principalul dușman al omenirii.

Divulg acest lucru deoarece, în procesul de documentare a spectacolului, mi s-a întâmplat ceva extraordinar. Nici nu știu cum să povestesc.

Întâmplător (sau poate că nu!), am aflat că la noi în țară, într-o zonă destul de izolată din Apuseni, s-a petrecut în secolul al XIX-lea ceva extrem de asemănător. Comunitatea de acolo a fost adusă la sapă de lemn de atacul coordonat al unor… ei bine, da: al unor vulpi.

 

Cum am aflat despre caz? Căutând pe Google ”foxfinder”, cam pe la a cincea pagină de rezultate mi-a apărut numele unui sat românesc, Foxenii de Sus, localizat în regiunea de care v-am vorbit (nicio legătură cu Focșani, deocamdată cel puțin). Mi s-a părut bizar numele, am accesat link-ul și… pe scurt: ceea ce am descoperit mi-a modificat radical perspectiva normală, așezată, cuminte, pe care o aveam asupra lumii.

 

Vă dau doar câteva detalii revelatoare (din păcate, repetițiile mi-au mâncat mult din timpul pe care aș fi vrut să-l aloc cercetării mai aprofundate).

 

Se pare că numele satului provine, într-adevăr, de la incidentul cu vulpile, dar – aici e-aici! – se pare că perioada apariției acelor vulpi misterioase și extrem de nocive (apropos, s-a presupus că au suferit o mutație, dar nu e singura ipoteză) perioada apariției lor, zic, a coincis cu cea în care scriitorul britanic Bram Stoker a efectuat o călătorie în Transilvania pentru a se documenta cu privire la celebrul roman pe care urma să-l publice. Se presupune că lui i se datorează izul englez din numele satului, care, altfel,  s-ar fi chemat, probabil, Vulpenii de Sus.

 

Oricum, am de gând s-o rog pe autoarea textului – și ea britanică, atenție! – căreia nu i-am vorbit încă de descoperirile mele, am de gând s-o rog să cerceteze dacă nu există cumva o legătură de rudenie între ea și Stoker, ceea ce ar fi o explicație a faptului că a ales exact acest animal (de ce nu un șarpe – și el e viclean, nu?) 

 

De asemeni, e de studiat și o altă posibilă analogie: personalitatea cea mai cunoscută din regiunea de care vorbim e Avram Iancu, supranumit Crăișorul Munților. ”Crăișor” e un diminutiv pentru ”Rege”. Oare întâmplător pe autoarea noastră o cheamă Dawn King? Nemaivorbind de o altă coincidență incredibilă: numele soției mele e Andreea Vulpe!

 

În fine, mai am foarte multe piste de urmat, dar devine tot mai evident că o cercetare exhaustivă a subiectului e o sarcină peste puterile unui singur om – complexitatea informațiilor, procesarea, dezarhivarea surselor, deducțiile, protecția datelor etc impun un efort colectiv. Așa că declar, pe această cale, spectacolul ”Foxfinder” actul fondator al Asociației Foxilienilor, pe care o voi înregistra curând, în care îi invit pe spectatorii doritori să se înscrie. Cererile vor fi adresate Teatrului Excelsior, pe adresa contact@teatrul-excelsior.ro și vor cuprinde, în afara datelor solicitanților, motivele pentru care doresc să ni se alăture.

 

În final, deviza Asociației: ”Absența vulpii e un semn al prezenței ei!”   Cristi Juncu, regizorul spectacolului

Una dintre temele centrale ale spectacolului nostru este responsabilitatea; față de familie, față de țară, față de pornirile pe care le avem și greșelile pe care le facem. Lipsa asumării responsabilității este catalizatorul tuturor evenimentelor din spectacol și transformă fiecare personaj într-un monstru.

Dan Pughineanu, interpretul personajului William Bloor

Un sistem care nu pune preț pe gândirea critică îl împinge pe Samuel într-o situație fără posibilitate de apărare. Pretextul e o vulpe nevăzută. Astfel el trebuie, ca mulți dintre noi, să facă vizibil ceva ce nu se vede. Ca să se vadă asta, noi am făcut un spectacol. Pretextul e tot o vulpe care însă vă dă șansa de a vă înscrie în Asociația Foxilienilor.

Bogdan Nechifor, interpretul personajului Samuel Covey

Foxfinder este o distopie cu accente de thriller, plasată într-un timp mitic, în care vulpea este cel mai de temut dușman al omului. Lupa se pune pe drama unei familii de fermieri, familie ce este investigată de către un căutător de vulpi. Judith Covey, personajul pe care eu îl interpretez, poartă cu ea lumina omului care nu-și pierde credința în ciuda tuturor încercărilor prin care trece. Marele ei dar este angajamentul și are mult de-a face cu acceptarea vieții. Angajamentul lui Judith este de a urma călătoria până la capăt, chiar dacă asta o va martiriza.

Dana Marineci, interpreta personajului Judith Covey

Spectacolul Foxfinder vorbește despre o societate în cădere liberă, în care adevărul și minciuna se contopesc, iar mințile oamenilor sunt chinuite și bântuite de spectrul disoluției. Într-o lume a fricii, a conspirației și manipulării, Sarah este vocea rațiunii, un bufon al cetății, o nebună cu ochii deschiși. În spatele imaginii ei ciudate și bezmetice se ascund luciditatea, curajul și adevărul.  Oana Predescu, interpreta personajului Sarah Box

 

FOXFINDER de Down King, traducerea Bogdan Budeș – premieră pe țară –

Cu: Dan Pughineanu, Bogdan Nechifor, Dana Marineci, Oana Predescu și Visarion Udatu, Iulian Sfircea, Andrei Ionescu.

Regia: Cristi Juncu

Scenografia: Cosmin Ardelean

Muzica originală: Cristina Juncu

Lighting design: Traian Marin

 

Durata spectacolului: 2h

Recomandare de vârstă: 14+

 

 

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cât și în format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

 

Pentru grupurile organizate de elevi, rezervările se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro.

 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 

TEATRUL EXCELSIOR 

www.teatrul-excelsior.ro

www.facebook.com/teatrulexcelsiorbucuresti

https://www.instagram.com/teatrulexcelsior

 

 

 

Atelier de Idei, Divertisment, Tineri

„Challengers” o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul „Challengers”. Iubirea îi va prinde în capcana jocului și pe actorii Mike Faist și Josh O’Connor.
Filmul „Challengers”, regizat de vizionarul Luca Guadagnino, o prezintă pe Zendaya în rolul lui Tashi Duncan, un fost copil-minune al tenisului devenit antrenor și o forță a naturii care uimește atât pe teren, cât și în afara lui.

Căsătorită cu un campion aflat într-o serie de înfrângeri (Mike Faist – West Side Story), strategia lui Tashi pentru răscumpărarea soțului ei ia o turnură surprinzătoare când acesta trebuie să se confrunte cu Patrick (Josh O’Connor – The Crown) – cel mai bun prieten și fostul ei iubit. Pe măsură ce trecutul și prezentul se ciocnesc, tensiunile cresc, iar Tashi trebuie să aleagă ce o va costa acest câștig.

Citește în continuare „„Challengers” o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie”

Divertisment

FCSB vs. RAPID: record de audiență pe Arena Națională

Derby-ul Capitalei: FCSBRapid – record de audiență : 45.143 de persoane au fost prezente pe Arena Națională în această seară pentru derby-ul etapei cu numărul 5 din play-off-ul SuperLigii. Indiferent cine e gazda acestor dueluri sunt o rețetă de succes fiindcă și la întâlnirile din 11 noiembrie 2023 respectiv 9 martie au fost tot peste 40000 de spectatori.
Este fascinant să vezi mulți copii venind la stadion, tineri și nu numai ce vin pentru prima dată, bucuria inocentă din privirile acestora dar și entuziasmul de a veni cu 3 ore înainte  de începerea meciului.
Deși Bogdan Lobonț a fost prezentat zilele trecute ca antrenor principal, la scurt timp după demiterea lui Cristiano Bergodi, foaia de joc ne-a prezentat o surpriză de proporții

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Chiricheș, Ngezana, Radunovic – Lixandru, Ad. Șut, Olaru – Oct. Popescu, Miculescu, Fl. Coman
Rezerve: M. Udrea, A. Vlad – Panțîru, Dawa, Haruț, Pandele, Antwi, M. Toma, Al. Băluță, Alhassan, Radaslavescu, D. Popa
Antrenor: Elias Charalambous

Rapid: Aioani – Braun, Săpunaru, P. Iacob, Borza – Hromada, Oaidă, Hasani – Krasniqi, Rrahmani, Petrila

Rezerve: Drăghia – Onea, I. Cristea, Dr. Grigore, Bădescu, Emmers, El Sawy, Funsho, Cîrjan, Papeau, Burmaz, Cepoi
Antrenor: Bogdan Lobonț    Roberto Berruero

Cu ambiția de ambele părți de a câștiga și cu tensionatele momente de pe teren, meciul s-a încheiat într-un mod surprinzător, cu un scor final de 2-2.

Deși FCSB a deschis scorul în primele minute ale meciului prin Darius Olaru, Rapid București a ripostat rapid, egalând scorul prin Krasniqi. Rapidul a continuat să își arate determinarea și a marcat din nou prin Rrahmani, punând presiune pe echipa gazdă. Totuși, FCSB nu a renunțat, și a reușit să egaleze din nou prin un gol norocos al lui Băluță, care a deviat mingea în poartă după un șut al lui Radunovic.

Dar povestea meciului nu s-a oprit aici. Pe parcursul întâlnirii, au existat o serie de momente controversate, inclusiv decizii ale arbitrului care au stârnit furia jucătorilor și a suporterilor deopotrivă. Protestele și cartonașele galbene s-au adunat, iar tensiunea a atins cote înalte.

Această prezentare necesită JavaScript.

FCSB vs. FC RAPID, Arena Națională, 20 aprilie 2024, rezultat 2-2  / foto © Maverick Whythe / greattimes.ro

Finalul a fost la fel de palpitant ca întregul meci. Cu echipa gazdă presând pentru un gol câștigător, Rapidul a reușit să reziste eroic, iar arbitrul a fluierat finalul, lăsând suporterii amândurora echipe cu inima strânsă, dar și cu o doză de admirație pentru spectacolul oferit pe teren.

Acest meci a demonstrat încă o dată că în fotbal, orice este posibil, iar rivalitățile locale pot aduce cele mai intense și surprinzătoare rezultate. Cu toate că rezultatul final a fost unul de egalitate, ambele echipe și-au demonstrat calitățile și determinarea de a lupta pentru victorie. FCSB, sub comanda lui Elias Charalambous, a încercat să-și impună jocul ofensiv și să profite de avantajul terenului propriu, dar s-a lovit de o apărare bine organizată și de un Rapid hotărât să-și ia revanșa.

De cealaltă parte, debutul lui Bogdan Lobonț pe banca tehnică a Rapidului a fost marcat de o prestație impresionantă, iar echipa sa a arătat că este capabilă să lupte cu orice adversar. Golurile marcate de Krasniqi și Rrahmani au subliniat îmcă o dată forța ofensivă, pe care a arătat-o de-a lungul campionatului, a giuleștenilor și determinarea lor de a obține un rezultat pozitiv împotriva liderului SuperLigii.

Deciziile controversate ale arbitrilor și momentele de tensiune din teren au adăugat o notă suplimentară de dramatism și intensitate acestui derby al Capitalei.

Etapa a 5-a din play off se astăzi, duminică, 21 aprilie cu partida Sepsi Sf. Gheorghe – Univ. Craiova

Deși diferența dintre FCSB ( locul I) și Farul Constanța (locul 2) este de 13 puncte iar față de Univ. Craiova este de 14 puncte ( dar Univ. Craiova având un meci în minus) și nefiind încă matematic campioană fanii care așteaptă de 9 ani ca echipa pe care o susțin să câștige un nou titlu vor trebui să mai aștepte încă câteva zile.

Dacă să scape campionatul printre degete sună ireal și de neconceput chiar și de către adversare, acest rezultat de egalitate reușește să relanzese lupta pentru un loc în Europa astfel că fiecare meci va fi ca o adevărată finală și presimt că vom avea parte de multe dueluri intense.

Dacă aceasta mică cronicuță te surprinde află că vom începe să acoperim și segmentul sport așa că lasă-mi un comentariu cu echipa ta favorită sau cu sportul preferat.