Fără categorie

A venit timpul sa ma joc cu mai multe cuvinte, cuvintele PSI…Interviu in joaca! VIDEO

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Nu de multe ori viata iti scoate in cale bloggeri cu talent la scris, oameni care sunt desenati de creativitate, si in acelasi timp, tot aceeasi oameni sa fie profesionisti exemplari in zona de asigurari, unde cifrele si statisticele fac legea. Din fericire, sunt norocos si am cunoscut un astfel de om. Lucreaza de 5 ani in asigurari si are si un blog plin de mister si secrete. Dar sa o cunoastem impreuna!

INTRODUCERE

Pentru cei care nu mă cunosc în virtual, numele meu este PSI, litera grecească cu care începe cuvântul ce denumeşte sufletul, dar şi pe acela care vorbeşte, celui ce ştie să asculte, despre pisica Greciei, Psipsina, aceea care deşi nu aparţine nimănui, colorează  pervazele însorite cu frumuseţea ei. Este un nume pe care l-am primit demult, un brand, dacă vrei şi încerc să am grijă de el. Atunci cand nu scriu in lumea mea, în lumea reală sunt un om ca toţi oamenii, o femeie căsătorită, ce lucrează ca freelancer de ceva timp în asigurări, am si o echipa de oameni profesionisti cu care colaborez, sunt si trainer, dar despre asigurarea de garantii si celelalte tipuri de asigurari o sa aflati mai incolo, daca ma intreaba Bogdan, evident.

BOGDAN: Vorbeste putin despre compania cu care ai colaborat ca freelancer, recunosc ca sunt curios

Camelia SIMA: E o intrebare tehnica asa ca iti voi raspunde la fel. Din decembrie 2007, compania CertAsig este deținută majoritar de Royalton Capital Investors II, un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est. Eu lucrez cu ei din 2010 si am simtit din plin asumarea angajamentelor. Ti le enumar si eu cu bold ca sa fie mai usor de citit de catre cititori:

 • Puncte de lucru strategic amplasate pe teritoriul României, Bulgariei și Turciei
 • Apartenența ca membru al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România ( UNSAR)
 • Apartenența ca membru și acționar al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale ( PAID)
 • Apartenența ca membru al grupului internaţional al Cluburilor P&I, aprobat de Ministerul Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor din Turcia

Toate acestea s-au intamplat si se intampla.

BOGDAN: Inainte de a trece la intrebarile despre blog si alte curiozitati din zona asta, mai am o intrebare tematica. Mi-ai ridicat mingea la fileu in introducere cand ai vorbit de Asigurarea de Garantii. Ce inseamna?

Camelia SIMA: E simplu. Asigurarea de Garanții Contractuale reprezintă o soluție financiară eficientă care vine în sprjinul companiilor participante la diverse licitații publice, datorită lichidităților neblocate. Este un produs adresat in linii mari segmentului b2b si pentru a intra in vigoare, solicitantul trebuie sa aduca mai multe documente justificative

 • Ultimele două bilanțuri vizate de administrația financiară și balanțele aferente
 • Bilanț consolidat al grupului pe ultimul an – dacă societatea care solicită încheierea asigurării face parte dintr-un grup de firme
 • Prezentarea companiei
 • Lista lucrărilor finalizate și în curs de derulare care să reflecte experiența în domeniu
 • Contractul de prestări servicii

BOGDAN: De ce psi-words si ce inseamna acest blog?

Camelia SIMA: In urmă cu patru ani, când am deschis blogul pe wordpress, mă numeam de fapt  pisica, un nick name sub care eram cunoscută prin virtual de alţi nici nu mai ştiu exact câţi ani (de fapt, ca la mulţi dintre noi, deschiderea blogului a fost pasul următor celui de… comentator de bloguri:). Ulterior pisica şi-a primit în dar numele de Psipsina de la un domn cu care m-am intersectat prin versuri şi gânduri, un cunoscător al Elladei şi al limbii sale, iar psi-words s-a născut odată cu trecerea mea pe domeniu propriu. Să tot fie doi ani şi mai bine de atunci, moment când am ales numele blogului prin prescurtarea cuvântului grecesc mai greu de pronunţat pentru unii (mie îmi este aproape imposibil, dar eu sunt peltică) şi adăugarea cuvântului ca emblemă, pentru că psi-words este un „loc de joacă pentru cuvânt. serios!”. Un blog literar pe care încerc să adun gânduri, emoţii, rodul imaginaţiei mele din zorii zilelor, atunci când, cu pisica în braţe şi o cană de cafea alături, scriu cu stiloul pe hârtie: fără majuscule, exact aşa cum apare şi pe blog, chiar dacă unora li se pare ciudat.

BOGDAN: Cum si cand s-a nascut comunitatea „Clubul PSI”?

CS: Comunitatea noastră a apărut initial ca o joacă, un răspuns dat de un grup de oameni la o campanie de început de an în care bloggerii se nominalizau unii pe ceilalţi la nişte premii onorifice. Atunci, unul dintre cei cu care mă vizitam frecvent la vremea respectivă, un blog tăcut din păcate şi de prea multă vreme (vaticlanul papal), a venit cu ideea de a ne juca cu cuvintele. de a naşte altceva, altfel, mai valoros decât acel “eu te numesc pe tine, tu mă numeşti pe mine” într-un clasament subiectiv şi… din păcate fals. O joacă ce există de mulţi ani pe blogurile de limbă engleză şi pe care noi am adoptat-o în felul nostru. Sigur că la început am fost puţini, postam cu toţii la oră fixă şi nimic nu prevestea comunitatea care astăzi, pe facebook are nu mai puţin de 56 de membri mai mult sau mai puţini activi. Data naşterii noastre este 24 ianuarie 2011, dar eu păstoresc  aceste jocuri din luna mai a aceluiaşi an, iar numele se datorează celor din club şi a apărut şi el ca o nevoie de identitate, de identificare. Pentru mine este o onoare că oamenii cu care mă însoţesc au ales ca numele meu să definească această lume a noastră şi mai pot spune despre noi că anul trecut am avut o creştere exponenţială. oameni noi şi buni ne însoţesc, iar grupul se mândreşte de pildă cu autori publicaţi, cu oameni care lucrează în diferite domenii, cu oameni care locuiesc mai aproape sau mai departe, cu un rus vorbitor de limba română, oameni frumoşi, diferiţi şi care, în esenţă, iubesc joaca şi cuvintele.

BOGDAN: Dintre proza si poezie ce alegi si de ce?

CS: Intrebarea ta este extrem de grea şi am să-ţi spun şi de ce. Primele mele scrieri, de acum 37 de ani au fost în versuri, mai exact o poezie despre toamnă pe care, din păcate, nu o mai am. Intreaga mea copilărie şi adolescenţă şi chiar mulţi ani din tinereţea mea eu am scris şi iubit poezia şi rămân, mereu voi fi, umbra călcâiului lui Nichita Stănescu, poetul a cărui dispariţie m-a marcat profund. Am trecut la proză abia în urmă cu şapte ani, la sugestia unui ziarist de la care am învăţat să-mi exploatez capacitatea de a descrie stări şi emoţii, de a trăi în imaginaţie. Astăzi îmi este extrem de dificil să aleg între proza scurtă şi poezie, dar recunosc că scriu mai mult proză, mă aplec mai mult asupra ei, poate şi pentru că poeziile se scriu mai uşor, mai repede. Proza, chiar şi de scurtă dimensiune, necesită efort şi exerciţiu mai amplu, reveniri şi reaşezări, poezia este ardere la minut iar alegerea este… aproape imposibilă:)

BOGDAN: Dintre doua imagini, una color, una alb-negru, ce alegi si de ce?

CS: Imi plac extrem de mult fotografiile alb-negru pentru că mă duc cu gândul la vremuri trecute, la emoţii estompate şi melancolii, la timpuri pe care poate că astăzi, în graba noastră, în dezvoltarea noastră, nu le-am înţelege, amintiri atinse de acea umbra desuetă. De altfel am o fotografie care are peste 90 de ani, a aparţinut bunicii mele şi îmi este tare dragă, deci alb-negru mi-ar fi alegerea chiar dacă scriu… color. De altfel  întreaga mea scriere, chiar şi aceea venită din lumea parfumurilor are ceva vechi în ea, îmi place extrem de mult să readuc tema timpului trecut în creionarea emoţiei din prezent.

BOGDAN: Si daca tot vorbim despre cuvinte si jocuri de cuvinte, crezi ca emotia genereaza cuvinte sau cuvintele genereaza emotii?

CS: Dacă ar fi să judecăm după felul în care scriu, am recunoscut adesea că scriu ascultând muzică şi că aleg muzica după frumuseţea unei asociaţii de cuvinte, după scânteia pe care o simt acolo. Sunt versuri în cântece care mi-au scos la lumină amintiri pe care le crezusem bine păzite, de nedezlegat, ori senzaţii, percepţii pe care mi-am dorit să le creionez prin cunoaşterea mea şi care s-au scris iscate fiind tocmai de cuvânt, de emoţia lui. Dincolo de scrierea în sine, mie îmi place tare mult ca ceea ce scriu să transmită, să nască ceva, reacţii de la lacrimă înspre lacrimă. Cele mai dragi aprecieri pentru scrierea mea au fost acele tăceri prinse în colţul ochiului cu transparenţa aceea salină, irepetabilă. Emoţia şi cuvântul sunt într-un fel ca oul şi găina, nu le poţi stabili cronologia şi cred că totul este generat până la urmă de inimă.

BOGDAN: Ce cuvant te sperie sau te impresioneaza si de ce?

CS: Mă sperie mult cuvântul “frumos” pentru că s-a demonetizat şi nu mai înseamnă nimic, pentru că se doreşte o apreciere, o formă politicoasă ce nu spune nimic de fapt, un înveliş din staniol pentru o bomboană topită. Când mi se spune că am scris “frumos” mă gândesc că muzele au fugit de lângă mine şi chiar dacă este firesc să fie aşa, trebuie să caut o cale de a le ademeni şi mai cred că “frumos” îl ascunde uneori pe “nu am înţeles nimic” şi doare, atunci chiar doare. Sunt impresionată de cuvintele care strigă, care ard şi care dor, deşi nu sunt scrise niciunde (eu fac o distincţie foarte clară între ceea ce rostim – vorbe, cu caracterul lor volatil şi ceea ce scriem- cuvintele, acelea care sapă de fapt piatra şi rămân) acele cuvinte care sunt desprinse din carne şi din suflet. Aproape le vezi pe tâmple, în ochi, deşi nu le ştii forma, pentru cei mai mulţi, din păcate, nici înţelesul.

BOGDAN: Stiu ca jocurile tale de cuvinte includ si „cuvinte inventate”. Numeste limba acelor cuvinte inventate si explica alegerea ta…

CS: Cuvintele inventate, inexistente în limba noastră, sunt de fapt cuvinte combinate şi am să-ţi dau un exemplu: amarcuş. în forma enunţată el nu înseamnă nimic, însă dacă îl dezlegi, este o metaforă inversată: arcuş amar şi recunosc că aceste duzini inventate s-au născut şi ele tot din joacă, din bucuria aceasta de a găsi sensuri noi şi de a le dărui mai departe într-o formă mai mult sau mai puţin literară. Este limba jocului şi a emoţiei, cu certitudine.

BOGDAN: Si daca ai gasit o limba si avem si cuvinte, inventeaza acum o populatie care ti-ar vorbi limba creata de tine si unde ar locui ei?

CS: Dar există deja o populaţie care vorbeşte această limbă! Este graiul clubului nostru, sunt oamenii care nu au uitat de copiii din sufletele noastre şi care locuiesc în această lume de dincolo de cuvânt, este limba omeniei şi a bucuriei de a dărui.

BOGDAN: Ce iti doresti de la 2016?

CS: Să fiu sănătoasă. se spune că este anul în care socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, aşa că nu socotesc,  iau totul aşa cum vine şi preţuiesc tot ce am în real sau imaginar. Mi-ar place mult dacă am reuşi, comunitatea psi, să ne adunăm în vară pentru o strângere de mână în offline.

BOGDAN: Un mesaj pentru cititorii presainblugi:)

CS: In primul rând vă doresc un an bun, un an în care omenia să se simtă în toate faptele noastre şi în care bucuria să vă însoţească în tot ce faceţi: un zâmbet, un zâmbet mare să nu vă părăsească niciodată, el este un dar preţios pentru cei care vă privesc, ba chiar se simte şi dincolo de cuvântul scris. Si mai mult decat atat, asa cum spune si mesajul din spot, sunati-ne totusi…

[yasr_visitor_votes size=”large”]

0 gânduri despre „A venit timpul sa ma joc cu mai multe cuvinte, cuvintele PSI…Interviu in joaca! VIDEO”

 1. Wow! Tizule, vizita ta la inceput de 2014 chiar ma onoreaza pentru ca stiu ca esti genul de om pentru care IQ-ul e primul punct in orice discutie pentru tine…Sper sa reusesc si pe viitor sa te mai surprind si…cu proxima ocazie, cand ajung in Capitala iti dau un semn… P.S.: Am calcat si eu in spanac si am ceva urat mirositor pe talpa piciorului:))) dar mi-am pastrat bocancii si pentru alte ocazii:)) @BogDan

 2. una dintre cele mai grele scrieri pentru mine a fost să răspund la întrebările tale şi să vorbesc despre mine. un exerciţiu care încape în el acel „prima oară” şi îţi mulţumesc pentru asta. este prima oară când cineva doreşte să ştie cine suntem noi, comunitatea din spatele celor 12 cuvinte. şi îţi mulţumesc mult.
  bine ne-am găsit.

 3. multumesc de cuvintele frumoase…si daca tot esti aici sa stii ca si mie mi-a placut opinia ta cu si despre diacritice…urmeaza sa scriu si eu ceva:) si te mai astept pe aici:D @vavaly

 4. M-am bucurat să aflu mai multe despre omul minunat pe care îl percepeam, din spatele monitorului, pisicul pervazier, ale cărui scrieri mi-au fost imbold şi muză. Frumoasă iniţiativa ta la început de an, Bogdan! Acest club, mi-a oferit şansa nu doar să mă joc creativ, ci şi să cunosc oameni deosebiţi! Dincolo de cuvinte, sunt oameni şi i-am simţit! E cea mai mare realizare! Reuşit şi filmuleţul creat de Sonia!
  Un an fabulos, îţi doresc! 🙂

 5. Buna dimineața! Spun asta pentru că nu mai pot stăpâni timpul. Ziua este acum noul an(2014), asa că am spus…un an bun, tuturor!
  Interviul a avut efectul unei fisiuni nucleare asupra mea. M-a lovit o părticică de nucleu exact în atom și mi-a declanșat idei. Am să le împărtășesc cu voi, poate prind viaţă

 6. O prima idee.
  Ma gândeam că am putea face împreună o melodie(poate chiar un album, cine știe). Să alegem o temă sau nu, putem scrie fiecare dintre noi un text, eu cu Monica(fiica mea) sa compunem muzica, să ascultăm împreună rezultatul(rezultatele) și apoi să înregistrăm în studio piesa(piesele)…
  Să facem și filmulețe…
  Ma gandeam ca textele(pentru cine se pricepe) să fie și în engleză…

  Ei ??? o@bogdan_daradan

 7. In amalgamul ăst din blugi
  Eu, gelu scris cu minusculă
  Mi-am zis: prea multe să nu-ndrugi!
  Să nu te dai și tu o sculă
  Astfel idea a trecut
  Ne susținută de-autor
  Si într-un cor preconceput
  “Specialiștii”-n-netul lor
  N-au priceput ce eu propun
  Sau nu le pasă de iTunes
  Postând o piesa la vânzare
  Eu știu că niște oarecare
  Vor cumpăra în număr mare
  De piesa e o încântare
  “Pișcotul” asta nu e sigur
  Dar și când e, el este mare
  Si-atunci când e, eu vă asigur
  Holba-vom ochii cu mirare.
  Că nu pentru interpretare
  Așa cum ați crezut, se pare
  Felia de pișcot e mare,
  Ci pentru creatorul care
  Text a făcut și melodie.
  Totul devine o simbrie.
  Nu doar iTunes-ul este calea
  Ce-aduce bani la creator
  Sunt încă multe căi din alea
  Ce merg către cumpărător
  Nu cel român, căci ăsta sparge
  Si fură ce ii place lui.
  Dragi bloggeri, bloggerite drage,
  Voiam să spun că dumnealui
  Vorbesc de gelu cu “g” mic
  Nu e așa cum bănuiați
  Un bloggerel sau un nimic
  El v-a gândit pe voi ca frați…
  N-o mai lungesc, că plictisesc
  Si timpul este prețios
  Mă duc să mă obișnuiesc
  Să merg călare, nu pe jos 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.