IT&C

Swisspod startup: tehnologie hyperloop pentru transport

 Swisspod, un startup în care fondator este și un român, țintește 7 milioane de euro pentru a revoluționa transportul la nivel mondial cu ajutorul tehnologiei hyperloop, o soluție de transport de foarte mare viteză

Compania lansează o rundă de 200.000 de euro pe SeedBlink. Printre cei interesați de tehnologia dezvoltată de Swisspod se numără antreprenorul Richard Branson

•        Un sistem de transport care poate atinge viteze similare cu cea a sunetului (1.200 km/h)

•        Cu infrastructură în Elveția și activități de cercetare și dezvoltare în SUA, Swisspod stabilește traiectoria pentru transportul sustenabil de mare viteză

•        Compania este implicată în procesul de dezvoltare și implementare a tehnologiei hyperloop în India datorită unui acord între guvernele din Elveția și India

•        Richard Branson, un antreprenor gigant din industrie, este interesat de viziunea Swisspod

Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul Denis Tudor și Cyril Dénéréaz, anunță o nouă rundă de 200.000 de euro pe SeedBlink, ca parte a unei finanțări totale de 7 milioane de euro. Această investiție strategică va fi utilizată pentru continuarea misiunii Swisspod de inovare, cercetare și expansiune globală, permițând companiei să avanseze dezvoltarea hyperloop, un sistem revoluționar de transport de mare viteză care să schimbe viitorul transportului de pasageri și de marfă.

 

Investitorii și business angels pot să participe la runda de finanțare prin intermediul SeedBlink, începând cu un tichet de investiție minimă de 2.500 de euro.

Runda de strângere de fonduri a atras coinvestiții din partea unor actori notabili, precum Charlie Holding, Polysys Industries și un cerc exclusivist de business angels.

Compania, condusă de un român de 30 de ani, i-a atras atenția lui Richard Branson. Ideea fondării Swisspod a apărut după o discuție cu Elon Musk

 

Renumitul antreprenor Richard Branson, un susținător fervent al hyperloop-ului, a fost atras de progresele înregistrate de Swisspod, fiind interesat să descopere potențialul utilizării tehnologiei dezvoltate de companie pentru a explora noi frontiere ale inovației aerospațiale.

 

Înființată în 2019, Swisspod a luat naștere în urma unei conversații pe care fondatorii au avut-o cu Elon Musk, cofondator și CEO al SpaceX. Acesta a fost stimulul care i-a determinat să se lanseze în misiunea de a dezvolta cea mai eficientă, accesibilă și sustenabilă soluție hyperloop.

 

Un sistem de transport care poate atinge viteze similare cu cea a sunetului (1.200 km/h)

Hyperloop este un sistem revoluționar de transport intracontinental pentru pasageri și mărfuri, constând într-o capsulă propulsată electric, complet autonomă, care se deplasează cu o viteză similară cu cea a sunetului (1.200 km/h) într-un mediu cu presiune joasă și rezistență aerodinamică foarte redusă. Hyperloop va reduce semnificativ timpul de călătorie între orașe și țări și va fi mai sustenabil decât orice mijloc de transport curent, deoarece emisiile sale directe de carbon pot fi reduse până aproape de zero prin levitație magnetică și motoare electrice pentru propulsie.

 

În prezent, Swisspod se concentrează asupra dezvoltării unei soluții de hyperloop pentru transportul de mărfuri ca pas intermediar în atingerea misiunii sale de a face acest sistem accesibil pentru pasageri.

 

Parteneri într-un proiect pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiei hyperloop în India

Swisspod a depășit etape importante de-a lungul anilor, inclusiv lansarea primei infrastructuri de testare a hyperloop-ului din Europa, în Elveția.

 

Compania și-a extins eforturile de cercetare și dezvoltare în Colorado (SUA) și, prin intermediul unui parteneriat cu TuTr Hyperloop, lucrează la dezvoltarea și implementarea acestei tehnologii de ultimă oră în India, susținută de un acord între guvernele din Elveția și India. În plus, rolul Swisspod în proiectul european Muspell, care a primit o finanțare de 3,5 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Inovare (EIC) și Secretariatului de Stat Elvețian pentru Educație, Cercetare și Inovare (SERI), subliniază implicarea sa în abordarea provocărilor legate de managementul termic al hyperloop-ului.

 

„Soluția hyperloop pe care o construim la Swisspod este mai mult decât sustenabilă și incredibil de rapidă. Proiectul nostru este viabil din punct de vedere economic, datorită modului în care am redus substanțial costurile de realizare a infrastructurii sistemului. Ne bucurăm să împărtășim viziunea noastră asupra evoluției sectorul transporturilor cu o comunitate de investitori din România care, la fel ca și noi, crede în puterea inovației, a sustenabilității și contribuie activ la construirea unui viitor mai prosper”, a afirmat Denis Tudor, CEO și co-fondator al Swisspod.

 

„SeedBlink este mai mult decât o simplă platformă de strângere de fonduri; suntem un mediu de creștere pentru proiecte transformatoare precum hyperloop-ul lui Swisspod. Platforma noastră oferă un ecosistem complex pentru inovare, creștere și succes și suntem bucuroși să lucrăm din nou cu Denis și echipa sa. Oportunitatea de a investi în Swisspod este mai mult decât o investiție în tehnologia revoluționară a companiei; este un angajament de a modela viitorul conectivității și sustenabilității globale”, a adăugat Eric Bartha, Head of Revenue la SeedBlink.

***

Despre Swisspod Technologies

Swisspod este o companie elvețiano-americană de tehnologie în industria transporturilor, care s-a remarcat prin progresele realizate în dezvoltarea celei mai eficiente, complexe și sustenabile soluții hyperloop de pe piață. Compania a fost fondată în 2019 de doi câștigători ai mai multor premii în cadrul competiției SpaceX Hyperloop, Denis Tudor, CEO, și Cyril Dénéréaz, CTO.

 

Misiunea Swisspod este de a schimba modul în care oamenii călătoresc, prin dezvoltarea unei rețele complexe de mobilitate urbană folosind soluții de transport sustenabile, cu o amprentă de carbon neutră, eficiente din punct de vedere energetic și de mare viteză. Compania își propune atingerea acestui obiectiv, prin construirea unei hărți continentale de conexiuni între marile orașe, contribuind astfel la facilitarea colaborării, accelerarea progresului uman și crearea un viitor mai prosper pentru generațiile viitoare.

Pentru mai multe informații, vizitează www.swisspod.com și urmărește ultimele noutăți despre Swisspod pe LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter și YouTube.

***

Despre SeedBlink

SeedBlink este o platformă de equity management și de startup investment specializată în tehnologie, care permite startup-urilor europene și acționarilor acestora să acceseze, să gestioneze și să tranzacționeze capitaluri proprii alături de investitori instituționali consacrați.

SeedBlink SA este înscrisă la Registrul Autorității de Supraveghere Financiară cu nr. PJR28FSFPR/400001 începând cu data de 03.11.2022 cu un pașaport UE, conform registrului furnizorilor de servicii de crowdfunding al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

Muzica

Hoinar Festival, ediția a 7-a, 10-14 mai, la București

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională. Evenimentul de deschidere va avea loc la Teatrul ACT

Ediția cu numărul 7 a Hoinar Festival are ca temă centrală conceptul de Carnaval și va avea loc în perioada 10 – 14 mai 2024, reunind la București 15 artiști de talie internațională care vor susține 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT și Ateneului Român.

Hoinar.Carnaval 2024 continuă misiunea pe care festivalul și-a asumat-o încă din 2016, cea de a umaniza și demistifica muzica clasică, de a o așeza într-un mod concret în mijlocul societății și de a crea prin intermediul abordărilor inovatoare noi legături între viața culturală și cea cotidiană.

„Explorând tainele și fascinația măștilor de-a lungul timpului, invităm publicul să se alăture unui festival unic, unde simțurile și emoțiile sunt protagoniștii. Într-o incursiune captivantă în universul misterios al măștilor, vom dezvălui personaje și situații ce reflectă realitatea noastră cotidiană. Am gândit toate evenimentele astfel încât să asigure experiența unei călătorii interactive, care înlătură granițele dintre scenă și public, oferind spectatorilor o conexiune autentică cu muzica. ”, a declarat despre ediția a 7-a Florian Mitrea, fondatorul și directorul artistic al festivalului.

Evenimentul de deschidere va avea loc vineri 10 mai, de la ora 19:30, la Teatrul ACT. Songs of the Clown este o experiență care stârnește reacții publicului și promite să reconecteze spectatorii cu prezentul. Este un recital de lied, susținut de pianista Daria Tudor și mezzosoprana Verena Tönjes, care preiau rolurile lui Pierrot și Arlechino creând o punte invizibilă, dar solidă, între copilărie și maturitate. Programul muzical este încadrat de lecturi și proiecții video de Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau și Emmett Kelly. Biletele au fost puse deja în vânzare: https://bit.ly/SongsOfTheClown.

„Nu stă în puterea noastră să schimbăm generațiile. Ba mai mult, aș zice că este de datoria noastră, a artiștilor, să ne adaptăm. Dar trebuie să facem toate acestea fără a compromite, prin adaptare, compoziția muzicală. Iar Songs of the Clown face exact asta: compozitorul transmite mesaje prin intermediul personajelor. De ce clovnul? Pentru că este una dintre acele prezențe care are abilitatea de a străpunge ziduri de protecție, care ne permite să fim pe deplin sinceri și ne reconectează în mod plăcut la realitatea de care fugim frecvent. În fond și la urma urmei, unui clovn îi poți spune adevărul în orice situație, pentru că oricum nu-l va înțelege.”, a spus Daria Tudor.

Câștigătoare a premiului Best Young Artist of the Year la Festivalul Internațional de pian Art of the Piano Cincinnati 2019, pianista Daria Tudor a debutat la vârsta de 9 ani cu Orchestra de Cameră Radio. De la anii de formare în România în care cânta în toate regiunile țării, la concerte în programe ale unor instituții de renume mondial ca Filarmonica din Berlin, Daria a dezvoltat o carieră internațională, remarcându-se în apariții în cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer – Bad Kissingen, Festivalul Internațional George Enescu – București, Encuentro de Musica din Santander și ca solistă a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia și România.

De origine germană, mezzosoprana Verena Tönjes este în prezent membră în compania permanentă a Staatstheater Mainz și a apărut în producții ale teatrelor de stat din Wiesbaden și Oldenburg. Activă și pe reputate scene de concert ca Filarmonica sau Konzerthaus din Berlin, Verena a susținut partitura lucrărilor Aventures și Nouvelles aventures de Ligeti la Filarmonica din Köln și are o experiență variată în genul operei care include roluri de la Hänsel la Mrs Lovett (din musicalul Sweeney Todd).

Pe lângă evenimentul de deschidere, programul festivalului va mai include anul acesta un spectacol dedicat copiilor cu vârste între 6 – 12 ani – A fost odată un pian (11 mai, ora 11:00, Teatrul ACT, bilete: https://bit.ly/AFostOdataUnPian),  o adaptare muzical-dramatică a piesei Vocea umană, scrisă de Jean Cocteau (12 mai, ora 19:30, Teatrul ACT, bilete: https://bit.ly/VoceaUmana) și un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms și Camille Saint-Saëns, cu participarea specială a actriței Alexandrina Halic – Carnaval (14 mai, ora 19:00, Ateneul Român, bilete: https://bit.ly/CarnavalHoinar).

Mai multe informații și detalii despre evenimentelele din cadrul festivalului, precum și despre invitații speciali care vor fi prezenți la București în perioada 10 – 14 mai, vor fi anunțate în curând.

***

Fondat în 2016 de pianistul de origine română Florian Mitrea și organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, Festivalul Hoinar reunește atât o componentă educativă, cât și o componentă festivalieră de concerte, recitaluri și spectacole unice în România, propunându-și să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci și unii dintre cei mai promițători artiști români ce desfășoară cariere internaționale, care merită descoperiți și de publicul din România.

***

Hoinar Festival este organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, în co-producție cu Teatrul ACT și Filarmonica „George Enescu”. Mai multe informații: www.festivalulhoinar.ro

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Muzica

Oxigen Planting Festival, 20-21 aprilie, la Timișoara

Creatorii festivalului CODRU, organizează la Timișoara, între 20 și 21 aprilie, Oxigen Planting Festival – un eveniment care îmbină plantarea de copaci cu experiența unui festival, ce presupune muzică live, activități în aer liber pentru toate vârstele, artă, educație sustenabilă și food and drinks. Cei care vor să ajute la plantarea unei “Păduri de Caval” sunt așteptați la Șag, la 15 kilometri de Timișoara, acolo unde vor fi plantați 15.000 de copaci. Evenimentul Oxigen Planting Festival este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpați.

Ce aduce nou Oxigen Planting Festival

Organizatorii festivalului, care sunt și creatorii CODRU, își doresc să transforme acțiunile de plantare de copaci în adevărate experiențe și astfel să transforme educația sustenabilă și implicarea în proiecte de protejare a naturii într-o activitate atractivă, care unește comunitatea. Asociația CODRU Festival a organizat, până acum, patru sesiuni de plantare. Pădurea Bistra, de lângă Timișoara, care a devenit între timp casa și scena CODRU Festival a devenit mai verde și mai bogată cu 30.000 de copaci.

„Anul acesta venim cu un concept inovator împreună cu partenerii noștri de la Centrul Cultural Subcarpați de care să se bucure întreaga comunitate. Ne dorim, pe lângă muzică, să întinerim pădurea, dar să aducem și oamenii mai aproape de misiunea noastră de protejare a naturii”, a declarat Victor Balaniuc, General Manager CODRU Festival.

În cele două zile de eveniment, la Șag, localitate aflată la 15 kilometri de Timișoara, vor fi plantați 15.000 de copaci, din speciile frasin, arțar și cireș sălbatic. Zona nou împădurită va fi numită “Pădurea de Caval”. Plantarea este gratuită, iar puieții și uneltele sunt puse la dispoziție de organizatori. Mai mult, cei care vor participa la acțiunea de plantare, vor fi îndrumați îndeaproape de pădurari care vor întregi experiența cu sfaturi utile. Cei care doresc să participe, sunt rugați să completeze un formular, care se găsește aici.

Ce artiști urcă pe scenă la Oxigen Planting Festival

Cei care vor participa la acțiunile de plantare din cadrul evenimentului vor fi răsplătiți cu relaxare în aer liber, experiențe culinare inedite oferite de cele mai îndrăgite food truck-uri și de concerte ale unora dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Distracția în codru va începe în cele două zile de festival cu concertele trupelor precum Subcarpați și Floare de maidan, TUMBE, Ioana Milculescu și CRED CĂ SUNT EXTRATERESTRU. În ambele zile, spectacolul va fi întregit de muzică mixată de DJ.

Experiențe pentru întreaga familie la Oxigen Planting Festival

La fel ca în cazul festivalului CODRU, Oxigen Planting Festival, este un eveniment care pune accent pe educație, sustenabilitate, artă, cultură și entertainment. Este un festival dedicat întregii familii, de aceea experiențele pe care le pune la dispoziție sunt gândite pentru toate vârstele.

Cei care iubesc sunetul autentic al cavalului românesc vor putea afla tainele acestui instrument chiar de la reprezentanții Centrului Cultural Subcarpați, în cadrul work-shop-ului organizat în cele două zile. Copiii vor fi răsfățați în zona CODRU Carnival, unde se vor bucura de aventuri și jocuri creative, în cadrul cărora vor învăța mai multe despre ecologie și protejarea naturii. Alături de reprezentanţi ai mai multor organizații, copiii vor crea obiecte decorative din hârtie reciclată și lemn.

Biletele pentru cele două zile de festival pot fi achiziționate de aici.

Despre CODRU Festival

Prima ediție a festivalului CODRU a avut loc în 2019, atunci au participat 10.000 de iubitori de natură și de muzică. Patru ani mai târziu, la ediția din 2023, au participat peste 70.000 de persoane. La cele trei ediții au participat peste 100 de artiști români și internaționali pe 6 scene ale evenimentului. Printre ei s-au numărat Parov Stelar, Tarja Turunen, Asia Dub Foundation, Modestep (DjSet), Subcarpați, Alternosfera, COMA și mulți alții. CODRU a fost inclus în top 10 festivaluri de anvergură medie, clasament realizat de European Festival Awards în 2022. Pe lângă acțiunile de protejare a naturii și planare de copaci Asociația CODRU este implicată și în proiecte de regenerare urbană.

Parteneri: DS Smith, Fortuna, Somaco, ZF Group, OCB, BRD, Flex, Canon Production Printing, FEV, Iulius Town, Horticultura și Primăria Comunei Șag.

Oxigen Planting Festival este un proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024.

Divertisment

[CP] Premieră la TEATRELLI: Lost Movement de Nana Biakova

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement – un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie) aduce în premieră la Teatrelli un performance realizat de coregrafa și artista interdisciplinară Nana Biakova, invitată specială din Ucraina. Lost Movement își are rădăcinile în Japonia, unde artista a trăit timp de trei ani și are ca sursă de inspirație realitatea războiului din Ucraina – o realitate a corpurilor și obiectelor încremenite în fața violenței. Spectacolul îmbină mișcarea, arta vizuală și proiecțiile video, pentru a le transforma apoi într-o experiență poetică și inovatoare, de care iubitorii de dans sunt invitați să se bucure pe 29 aprilie, de la ora 19:00.

Biletele sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/theater/bilete-lost-movement.

Din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorării și practicii dansului Butoh – o formă avangardistă de dans japonez, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, numit adesea ,,dansul celor morți.” Explorând această formă profundă de artă, Nana a lucrat de-a lungul timpului cu maeștri Butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului, în special la Keio University Art Archive din Tokyo.

Pentru a crea LOST MOVEMENT, artista s-a întors în Nikolaevul său natal – un oraș-port definit de mișcare și care încearcă să-și găsească ritmul, condamnat acum la un fel de încremenire forțată, fără viața maritimă sau zumzetul vieții cotidiene de acum câțiva ani. În Nikolaevul de azi, obiectele rămân încremenite sau temporar nefolosite: fie că sunt vapoare, macarale, poduri mobile sau obiecte din apartamentul Nanei – rămas gol în timpul unui război care pare că nu se mai termină.

,,Experiența mea în dans provine din filozofia japoneză a mișcării experimentale și de avangardă, care poate arăta complet diferit de ceea ce înseamnă dansul contemporan în Europa. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o studiind dansul Butoh este faptul că, în vremuri de criză și incertitudine, este esențial să te miști. Vei descoperi mai multe lucruri importante atunci când te afli în mișcare, decât atunci când stai pe loc.’’, subliniază artista Nana Biakova.

La finalul performance-ului prezentat în premieră pe 29 aprilie, în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”, spectatorii vor putea intra în dialog cu artista ucraineană. La discuție va participa și coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundației Gabriela Tudor.

Performance-ul Lost Movement a fost creat în Ucraina, în cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv în 2022 de Proto Produkciia și Opera Aperta Laboratory – inițiativă pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative în Ucraina. Producția este prezentată în cadrul programului Fellowship Antonin Artaud și este co-organizată de Fundația Gabriela Tudor din București, cu suportul financiar al programului House of Europe.

 

Despre Teatrelli

TEATRELLI este un proiect al Centrului de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – CREART. Ca spaţiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic în dialog cu public, dedicat producţiilor inovatoare de teatru şi dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum şi dezbaterilor culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să îşi modifice conceptul spaţiului, invitând spectatorii să descopere noi modalităţi de a experimenta şi a recepta teatrul.

www.teatrelli.com  / https://www.facebook.com/teatrelli  / www.instagram.com/teatrelli/

 

IT&C

[CP] ORIZONT HUB BACĂU sprijină crearea de afaceri locale

A fost inaugurat Orizont Hub Bacău, o investiție de 21,8 milioane de lei. Hubul a fost lansat de Primăria Municipiului Bacău pentru a sprijini crearea de afaceri locale în industriile creative și culturale.

Antreprenorii se mai pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

  • Orizont Hub se alătură celor 120 de spații de coworking din România
  • Un hub pentru cei care nu au capital financiar, dar sunt creativi
  • Cei care își doresc să fondere o afacere se pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

 Orizont Hub, un spațiu de coworking din Bacău în care s-au investit aproape 22 milioane de lei, a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute, acesta fiind construit pe ruinele fostului cinematograf Orizont. Hubul a fost creat de Primăria Municipiului Bacău pentru a sprijini antreprenorii și viitorii antreprenori care dezvoltă afaceri sau intenționează să facă acest lucru în una dintre industriile creative și culturale.

 

Între industriile creative și culturale se numără domenii precum artă&meșteșuguri, media (televiziune, radio, printing), IT – dezvoltare de soft, producție de jocuri video, publicitate, modă, design, arte performantive (muzică, dans), arhitectură, fotografie, film.

Orizont Hub are 680 de metri pătrați și a fost creat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Hubul va organiza activități precum incubare, mentorat individual (1 la 1), organizarea de evenimente publice și sesiuni de networking, expoziții culturale, ateliere de creație și cursuri în diverse domenii creative, cum ar fi fotografie, design, scriere creativă, dezvoltare software, gaming. De asemenea, se vor organiza proiecții de film și evenimente ale organizațiilor din oraș, cu focus însă asupra comunității antreprenoriale.

 

Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de 21.847.604 lei din care contribuţia publică a fost de 9.485.954 lei. Investiția în construcția Hub Orizont a fost de 10.623.803 lei, făra TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritate de investiţie 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

 

Un hub pentru cei care nu au capital financiar, dar sunt creativi

 

Cinematograful Orizont a fost un reper în istoria Bacăului, iar acum Orizont Hub va deveni și el reper. Spuneam în urmă cu câțiva ani că viziunea mea este de a face Bacăul un oraș prietenos cu familia. Dar dincolo de creșe, grădinițe, spitale, trebuie ca oamenii să aibă și unde să lucreze. Dacă primăria nu poate crea joburi noi, atunci poate să sprijine antreprenorii. Acest hub este

pentru industrii creative, pentru oameni care nu au neapărat capital financiar, dar au un atu care ii poate duce oriunde – au inteligență, creativitate. Este un hub pentru oameni care au nevoie de un mediu prietenos, un birou și un calculator pentru a produce plus valoare. Pentru că de fapt asta am și făcut aici, am produs valoare într-o clădire abandonată. Și mi-aș dori ca această clădire să fie plină în fiecare zi de tineri care lucrează pentru ideea lor”, a afirmat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Municipiului Bacău.

 

„Un hub în care oamenii să își pună ideile creative în valoare este o mină de aur pentru orice comunitate. Lumea de azi este într-o competiție accerbă, o lume în care dacă nu știi să inovezi și nu știi sa vii cu răspunsurile la nevoile de azi și cele din viitor, riști foarte usor să fii lăsat deoparte. Suntem într-un joc infinit în care poți să reziști valorificând cea mai importanta resursă din toate timpurile – mintea umană. Încheierea construcției este temelia pe care trebuie să construim acea

sustenabilitate, acel nucleu din care să rezulte și alte asemenea spații. Pentru că putem sprinta spre dezvoltare dacă reușim să aducem alături de noi oameni creativi sș inovatori”, a declarat Vasile Asandei, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Cristina Țoncu, ROTSA: Noi suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulți oameni să devină antreprenori

 

În ultimii zece ani au apărut aproximativ 120 de spatii de coworking în România, iar Orizont Hub se alătura acestora printr-un spațiu în care sperăm că vom vedea cât mai multe firme noi. Prin programul de incubare pe care l-am gândit pentru antreprenorii din Bacău și din regiune, ne dorim să creștem numărul de companii care să aibă o contribuție economică în zonă. În România nu am atins încă masa critică de startup-uri. Apar tot mai multe fonduri de investiții de capital de risc (pentru afaceri la început de drum), dar toate se uită la câteva startup-uri foarte bune pentru care intrezărim chiar o bătălie. Vrem să avem un ritm de creștere a numărului de startup-uri mai alert pentru că se adeverește că în general opt-nouă din zece startup-uri dispar în primii ani. Astfel, este nevoie de un pipeline mult mai mare. Iar noi, cu ROTSA – Asociatia Română pentru Startup-uri în Tehnologie – suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulți oameni să ia în considerare varianta antreprenoriatului ca opțiune de carieră. Antreprenorii au o viață captivantă, dinamică, plină de satisfacții, dar de multe ori și foarte grea, în care este nevoie de multă perseverență și anduranță, este nevoie să lupți inteligent pentru ideea ta când toți îți zic că nu va merge”, a declarat Cristina Țoncu, director regional ROTSA – Asociația Română pentru Startup-uri în Tehnologie, organizatia care va derula Programul de Incubare în cadrul Orizont Hub.

 

Printre participanții care au vorbit în cadrul evenimentului s-au numărat: Vasile Asandei – Director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Lucian Daniel Stanciu Viziteu – Primarul Municipiului Bacău, Prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky – Rectorul Universității Vasile Alecsandri din Bacău, Conf.univ.dr. Mihai Căprioară de la Universitatea ,,George Bacovia” și director executiv al Fundației Comunitare Bacău, Ina Stoian – arhitectul proiectului Orizont Hub Bacău, Doru Huțuțui – Business Coach, consultant și lector, Adrian Mironescu – fondator Optimism Works și designerul brandului Orizont Hub, Adrian Anghel – director Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, Cristina Țoncu – Director regional Asociația Română pentru Startup-uri în Tehnologie (ROTSA) şi cofondator Techcelerator, Cristi Graunte şi Mircea Taune – antreprenori IT, mentori şi fondatorii People of Tech.

 

Cei interesați se pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

 

Una dintre primele activități ale hub-ului este desfășurarea unui program de incubare creat de Asociația Română pentru Startup-uri din Tehnologie, acesta incluzând ateliere de grup, sesiuni individuale de mentorat, consiliere și evenimente de promovare a participanților.

 

Antreprenorii din Bacău și din regiune se pot înscrie în acest program de incubare până pe 12 mai pentru a învăța timp de șase luni cum să își crească propriile businessuri. Programul de incubare abordează teme precum găsirea soluțiilor adecvate pentru nevoile utilizatorilor, setarea profilului clienților, dezvoltarea produselor, marketing și branding, găsirea partenerilor și a investitorilor potriviți.

 

Sunt eligibile pentru a participa la workshop-uri:

 

  1. Persoane fizice / echipe de persoane fizice (doi-trei fondatori) care doresc să înființeze și să dezvolte în județul Bacău companii în domeniul industriilor creative și culturale (ICC)
  2. Companii deja înființate, dar nu mai mult de trei ani în urmă cu domeniul de activitate CAEN în una dintre industriile creative și culturale
  3. Companiile care nu sunt în dificultate (stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvență, faliment) sau suspendarea temporară a activității;

 

La finalul perioadei de workshop-uri vor fi alese 20 de startup-uri care vor fi găzduite timp de un an de Orizont Hub, cheltuielile fiind suportate de Primăria Municipiului Bacău. În perioada 15 iunie – 1 noiembrie fondatorii startup-urilor vor participa la sesiuni individuale de mentorat. În noiembrie va avea loc Demo Day, un eveniment de finalizare a programului de incubare, iar în cadrul acestuia echipele rezidente își vor prezenta produsele și progresul realizat în cele șase luni de incubare.

***

Despre Orizont Hub Bacău

Orizont Hub Bacău a fost creat de Primăria Municipiului Bacău ca un spațiu dedicat antreprenorilor locali. Acesta a fost lansat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea mediului antreprenorial în municipiu şi ȋn regiune prin sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale din domeniul creativ, dezvoltarea competitivităţii economice locale şi consolidarea poziţiei pe piaţă a ȋntreprinderilor mici şi mijlocii.

Despre ROTSA

ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele startup-urilor de tehnologie din România. ROTSA, prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, realizează maparea națională a

startup-urilor tech din România, într-un efort de generare de date legat de starea și evoluția companiilor de tip start-up tech. Viziunea ROTSA este dezvoltarea și sprijinirea ecosistemului de start-upuri de tehnologie, fiind în același timp un conector pentru principalii actori și o legătură cu alte ecosisteme internaționale deja existente.

 

Muzica

[CP] Răzvan Stoica și vioara Stradivarius la București

Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul „Un Stradivarius în școli” prezintă o suită inspiraţională de lucrări clasice pentru vioară și pian, de la Georg Friederich Hӓndel, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart până la Niccolo Paganini, Maurice Ravel, Igor Stravinski, Ciprian Porumbescu sau George Enescu.

Public tânăr pentru o muzică eternă

Un Stradivarius în școli promovează o abordare neconvenţională asupra muzicii clasice, prin contactul direct cu publicul tânăr. Fundația Culturală Gaudium Animae îşi doreşte facilitarea şi popularizarea muzicii clasice, prin aportul interpretativ excepţional al violonistului Răzvan Stoica. Aflat la o primă iterație, proiectul „Un Stradivarius în școli” este un efort susținut de a încuraja familiaritatea și conexiunea cu valorile perene ale culturii europene, prin înlesnirea accesului nemijlocit la muzica clasică. Violonistul Răzvan Stoica vorbește adeseori în interviurile sale despre importanța înțelegerii, a formării unei relații intime cu muzica, iar „Un Stradivarius în școli” exprimă întocmai această formă de deschidere spre un domeniu considerat greu accesibil.

Până la finele acestui an, proiectul propune peste 20 de concerte în cel puțin 10 localități vizând pe tot parcursul său implicarea unui public tânăr de peste 5.000 de persoane. Din decembrie 2023 și până acum au fost susținute recitaluri în colegii din Iași, Suceava, Botoşani și Piatra Neamț. În 22 și 25 aprilie, Răzvan și Andreea Stoica vor sustine în cadrul proiectului primele două concerte în București.

„Ne dorim cu ardoare să avem sălile pline și peste 10, 15 ani de acum. Tocmai de aceea, prin acest proiect ambițios, ne propunem să-i apropiem pe tineri de muzica clasică într-un mediu care le este familiar și confortabil: chiar școala lor.” Răzvan Stoica, ambasador al Fundației Culturale Gaudium Animae.

Un instrument emblematic pentru muzică pe măsură

Răzvan Stoica, este câștigătorul titlului „Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani” în anul 2013, iar vioara Stradivarius „Ex-Ernst” i-a fost oferită în anul 2009, în urma câștigării Marelui Premiul al Concursului „Strad Prize” din Salzburg, Austria. În întreaga lume au rămas mai puțin de 650 de viori construite de celebrul lutier Antonio Stradivari, dintre care marea majoritate sunt deținute de colecționari care nu le expun public și nu permit folosirea lor.

Vioara „Ex-Ernst” a fost realizată în 1729, la sfârșitul perioadei de aur a marelui lutier. Dincolo de subtilitățile tonului și frumusețea propriu-zisă a viorii ca obiect, e important de știut că, înainte de Stradivarius, proporțiile viorii variau destul de mult de la un lutier la altul; instrumentul își căuta încă vocea. După el, aceste variațiuni nu au mai fost necesare. Așadar, elevii bucureșteni vor avea ocazia să intre în contact cu fragmente din muzica unora dintre cei mai importanți compozitori din istorie, interpretate pe una dintre cele mai minunate viori produse vreodată, în mâinile unuia dintre cei mai buni violoniști din lume.

Mai mult decât un concert

„Un Stradivarius în școli” nu se rezumă la un simplu eveniment artistic, ci reprezintă o experiență educativă cu obiective ambițioase, ce își propune să inspire o nouă generație care să aprecieze muzica clasică, dorindu-și să trezească interesul elevilor pentru muzica clasică și să îi încurajeze să o exploreze mai departe, contribuind la perpetuarea și revitalizarea acestui gen artistic.

De asemenea, proiectul are scopul de a stimula excelența, prin prezența unor artiști de renume oferind elevilor un model de urmat pentru a-i motiva să își atingă potențialul maxim în domenii diverse, inspirând o cultură a performanței și a excelenței.

Nu în ultimul rând, „Un Stradivarius în școli” promovează educația non-formală, concertele fiind o modalitate complementară de învățare ce oferă elevilor o experiență culturală bogată și memorabilă, care va contribui la completarea educației formale și la dezvoltarea personală a fiecăruia.

O invitație la descoperire și o investiție în viitor

„Un Stradivarius în școli” este o invitație adresată elevilor din România de a păși cu încredere în fascinanta lume a muzicii clasice. Este o șansă de a explora noi orizonturi artistice, de a se conecta cu emoții profunde și de a-și descoperi pasiunea pentru o frumusețe atemporală. Susținând acest proiect, investim în viitorul cultural al României, cultivând o generație de tineri iubitori de artă.

Programul „Un Stradivarius în școli” este un proiect educaţional gratuit pentru toţi tinerii din şcolile şi colegiile româneşti, cu sprijinul Grup ETA.

“Împreună, construim un viitor cultural mai bogat pentru România!” Gianina Parascanu, CEO Grup ETA

Muzica

Masterclass de interpretare dirijorală la Festivalul Enescu

Celebrul dirijor Cristian Măcelaru va susține un masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și de aprofundare în studiul muzicii în cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a

Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu și dirijor al Orchestrei Naționale a Franței, maestrul Cristian Măcelaru va susține, pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a Concursului Enescu, un masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii.  Atelierele susținute de Cristian Măcelaru se vor desfășura la Ateneul Român în perioada 23 – 27 septembrie 2024, cu participarea Orchestrei Române de Tineret.

 

După modelul de funcționare al Concursului Internațional George Enescu, inspirat de viața artistului al cărui nume îl poartă, masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii reprezintă un program de dezvoltare în care tinerii muzicieni – instrumentiști sau dirijori – sunt ghidați în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul muzicii clasice, prin exersarea și îmbunătățirea abilităților interpretative.

 

Acest masterclass, un eveniment nou în structura concursului, are menirea de a consolida misiunea de susținere și promovare a tinerelor talente, prin încurajarea excelenței artistice la nivel internațional.

 

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu sunt proiecte culturale strategice ale României și se organizează sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui, fiind finanţate de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizate de ARTEXIM.

 

Participanții la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii vor participa și la sesiuni de discuții care vor avea ca teme concepte despre studiul partiturii, notația și pregătirea partiturii pentru repetițiile cu orchestra, planificarea coerentă, pozitivă și eficientă a repetițiilor cu orchestra sau relația dirijor-orchestră – înțelegerea psihologiei de grup aplicată pe ansamblul orchestral.

 

Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii din cadrul ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu se va desfășura în urma selecției candidaților înscriși conform condițiilor de eligibilitate, disponibile pe https://concurs.festivalenescu.ro/ro/masterclass-cristian-macelaru.

 

Data limită până la care se poate aplica este 7 iunie 2024 (pentru participanții activi) și 30 iunie 2024 (pentru participanții pasivi).

 

La acest masterclass, participanții sunt împărțiți în două discipline: disciplina dirijat și disciplina instrumentală (vioară, violoncel, pian). La fiecare dintre aceste două discipline se permite participarea a două categorii de participanți: activi și pasivi, dintre care numai 6 candidați vor fi selectați pentru a participa activ la masterclass.

 

În data de 26 septembrie 2024, la finalul celei de-a patra sesiunia masterclass-ului de interpretare dirijorală, maestrul Cristian Măcelaru va selecta 3 dintre cei 6 participanți activi pentru a conduce Orchestra Română de Tineret în cadrul concertului final care va avea loc în data de 27 septembrie 2024, ora 19.00 la Ateneul Român, în prezența publicului.

 

Maestrul Cristian Măcelaru este un simbol al excelenței, apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic și pentru devotamentul său neclintit față de expresia artistică.

 

Cel mai tânăr dirijor aflat în poziția de director artistic din istoria Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării și al inovației în lumea muzicală, dar și un puternic ambasador al spiritului și creației lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice ale compozitorului român fiind lansată în aprilie 2024 sub egida Deutsche Grammophon.

 

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune,

Primăria Municipiului București – ARCUB

Partener principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus

Parteneri instituționali: Filarmonica “George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București

Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații

Partener de mobilitate: Blue

Cu sprijinul: AALR, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București

Partener de monitorizare: MediaTrust

Atelier de Idei, Divertisment, Tineri

O poveste din India care ar fi putut avea un final imprevizibil dacă nu era Vasco

Pentru cei ce au deschis acest blog mai târziu și nu știu că am fost în 2020 în India le spun că am fost în 2020 în India. Am stat aproape 2 săptămâni în ashramul lui Sadhguru din Coimbatore unde am luat contact cu civilizația și cultura tamileză, una dintre cele mai vechi culturi și civilizații din regiunea Tamil-Nadu a Indiei.

Partea frumoasă este că am ales să merg din nou în India, în același loc și dacă tot am revenit în țară trebuie să vă spun o poveste care ar fi putut avea un final imprevizibil, stânjenitor, poate chiar periculos pentru mine dacă nu era Vasco.

Dar toate detaliile în rândurile care urmează! Rămâneți până la final că nici nu știți ce pierdeți!

Citește în continuare „O poveste din India care ar fi putut avea un final imprevizibil dacă nu era Vasco”

Atelier de Idei, Divertisment, Tineri

Ai Aflat? Iepurasul ILBAH vine la tine cu discount de 45% la toate cursurile

Am o veste pentru voi. Iepurasul Ilbah vine la voi cu un discount de 45% la toate cursurile. Nu stiu ce cursuri va intereseaza pe voi dar eu as vrea sa testez Cursul de somelier. Cursul de Somelier este conceput pentru a-ti dezvolta abilitatile si cunostintele in evaluarea, selectarea si recomandarea vinurilor. Teoria este alternata cu multa practica si sesiuni de degustari astfel ca, la final, vei putea sa apreciezi nuantele delicate si caracteristicile sortimentelor de vin, sa il servesti corespunzator si sa il pui in valoare.

Folosind codul #Paste2024 beneficiezi de 45% Reducere la cursuri atat la plata integrala cat si in rate!

Acest Curs de Somelier este autorizat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, iar la final participantii pot sustine un examen in urma caruia obtin un certficat recunoscut la nivel international, in baza caruia pot profesa legal, atat in tara, cat si in strainatate.

Citește în continuare „Ai Aflat? Iepurasul ILBAH vine la tine cu discount de 45% la toate cursurile”

Atelier de Idei, Divertisment, Idei cu emotii, Tineri

Kingdom of Judas: Daca mintea ta e un regat, care e primul gand care te va trada?

Filmul creat de #SabinaLisievici e un regal vizual, e un teatru în culori și mișcare. Imaginile sunt pur și simplu breath taking, cadrele cu Râpa Roșie din zona Clujului, cascada din Munții Apuseni, Biserica de la Cârța, toate imaginile sunt picturi cu pixeli.

Iar paralela cu teatru nu e deloc întâmplătoare pentru că scenele au multe mesaje ascunse. E un film care te duce cu gândul la Shakespeare, la acel „teatru în teatru”, care te trimite la absurdul lui Marin Sorescu din Iona când eroul devine prizonierul propriei sale halucinații.

Nu e un film simplu și dincolo de scenele nud și sex simulat, dincolo de consumul de droguri și țigări, filmul e încadrat perfect ca range de vârstă pentru că deschide întrebări existențiale. Cine suntem noi in raport cu lumea, ce e real și ce e proiecție din ceea ce trăim, ce se întâmplă când lumea onirică se contopește cu rațiunea?

Citește în continuare „Kingdom of Judas: Daca mintea ta e un regat, care e primul gand care te va trada?”