Atelier de Idei

1500 de firme in faliment si datorii de 84 de miliarde la buget

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Datoriile companiilor românești către bugetele de stat au crescut în ultimul an de 5,6 ori, de la 13 miliarde la 84 de miliarde de lei, iar întârzierea la plata facturilor a băgat în faliment peste 1.500 de firme si asta doar in 2016.

Una dintre problemele multor firme aflate in faliment a fost fiscalitatea. Mai exact, desi exista la ora actuala case de marcat ieftinemai sunt multi patroni care aleg sa le ocoleasca.

Cel mai afectat a fost domeniul construcțiilor, unde există facturi neîncasate de peste un an și jumătate si, mai mult decat atat, s-au constatat mai multe nereguli si atunci cand vorbim de operatiuni precum – fiscalizare casa de marcat.

casa_de_marcat_dp25_BT

Nici la capitolul – imprimanta fiscala – firmele nu stau prea bine. Creșterea datoriilor la bugetul de stat din decembrie 2015 până în iunie 2016 se datorează unui număr de 84 000 de companii, care au înregistrat datorii noi în 2016, în valoare de 63 de miliarde de lei. Dintre acestea, 30% sunt inactive iar valoarea în lei a datoriilor în iunie 2016 a fost de 43 de miliarde de lei.

Informațiile se regăsesc într-un raport despre mediul de business din România, realizat de Creditinfo. Raportul vizează, de asemenea, situația falimentelor, comportamente de plată și profitabilitatea firmelor în funcție de domeniul de activitate și regiune. Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea (prin dizolvare, insolvență sau suspendare) este în scădere comparativ cu anii precedenți.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Creditinfo România, cele mai multe companii care și-au întrerupt activitatea în 2016 sunt înregistrate în regiunea București-Ilfov (19,69%), urmată de regiunile Nord-vest (13,59%) și Centru (11.49%). Trebuie avut în vedere faptul că aceste cifre se raportează la regiunile cu cel mai mare număr de companii înregistrate la noi. La nivelul țării, cea mai riscantă regiune este Sud-Vest, unde sunt înregistrate 3.502 companii inactive în timp ce numărul companiilor active a ajuns la 95.462.

Cele mai multe companii falimentare au ca obiect de activitate comerțul (26,9%), construcțiile și afacerile imobiliare (9.19%), respectiv afacerile de producție (6,30%).  Bucureștiul este pe primul loc în privința numărului de companii inactive, având și cel mai mare număr de companii înregistrate la Registrul Comerțului, urmat de județele Brașov și Bihor.

Cea mai importantă cauză a intrării în stare de inactivitate o reprezintă incapacitatea de plată, situație întâlnită în cazul a 76,6% dintre companiile analizate. Toate acestea au înregistrat pierderi nete.

aurimas-kacinskas

 Media circuitului de bani cash a fost de 577 de zile în cazul companiilor declarate falimentare în 2016. Dacă acest lucru s-ar produce în sistemul bancar, debitorii ar fi executati imediat. Paradoxal, business-ul din România acceptă întârzierile cu un fel de resemnare. Companiile simt din ce în ce mai mult nevoia de a avea la dispoziție un instrument de încredere pentru a verifica comportamentul de plată al viitorilor parteneri sau clienti, respectiv un raport de credit”, este de părere Aurimas Kacinskas, managing director.

In realitate, piata constructiilor din Romania traverseaza momente foarte grele. Polarizarea extrema generata de lipsa de finantare cronica a acestei piete a facut ca 5 % din firmele de constructii (in special straine) sa aibă peste 50 % din lucrarile din piata. Lucrarile sunt castigate la preturi foarte mici (in pierdere sau maxim break even estimat) urmand ca profitul efectiv sa se obtina din neplata sau plata partiala a subcontractantilor care nu au forta sa mearga direct in licitatii. Aici este marea tragediei a pietei constructiilor : presiunea sistematica pe subcontractanti pana la inchiderea lor. Asa s-a ajuns la o crestere masiva a arieratelor in zona constructiilor ceea ce genereaza o mai mare neincredere a sistemului bancar, de asigurari, şi, astfel, s-a creat un cerc vicios in care majoritatea firmelor de constructii graviteaza.Termenele de plata in constructii au ajuns in mod constant catre 150- 180 de zile, imposibil de sustinut pe termen lung. Si asta in conditiile in care investitiile private au fost motorul cresterii in acest an deoarece bugetul de investitii al statului este cheltuit in proportie de aproximativ 30 % in acest exercitiu bugetar. Calitatea in constructii a scazut dramatic tocmai datorita problemelor coroborate si cu lipsa cronica de forta de munca locala calificata.”, a declarat Alexandru Chelu, Executive Manager Duna Steel Company.

omggif

➡ Anul trecut, peste 100.000 de firme au primit gratuit rapoarte cu ocazia „Credit Information Day”

Creditinfo România este o companie specializată în colectarea și furnizarea informațiilor de afaceri din surse deschise și proprii. Anul trecut, cu ocazia „Credit Information Day” 22.09.2016, compania a trimis peste 100 000 de emailuri cu rapoarte proprii către firme active din România.

Aceste rapoarte conțin informații despre: identificare și înregistrare, date fiscale, acționari/asociați și administratori, date financiare, comportament de plată, informații juridice și analiza riscului de creditare. Aceste informații pot fi folosite pentru a înțelege care este imaginea companiei tale în ochii partenerilor de afaceri, dar și pentru: aplicarea pentru credit, negocierea condițiilor de plată a furnizorilor, aplicarea pentru fonduri europene și imprumuturi de la stat etc.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *