Atelier de Idei

12 APRILIE – ZIUA Rromilor sau ZIUA ţiganilor!?!

Spread the love

rromi_femei2Îmi pare rău că am ajuns să scriu despre acest mare pocinog naţional ce a stârnit atât de multă isterie printre ai mei compatrioţi. Îmi permit să ridic o întrebare a cărui răspuns complet va fi ridicol: Ce sărbătoare a fost celebrată în duminica de 12 aprilie de poporul Român?! Nu, nici pe departe nu la Paştele Catolic mă refeream, nici la Sarbatoarea Floriilor pentru ortodocşi sau la Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii, ci la Ziua internaţională a rromilor, sărbătorită cu mare fast, printe Don Juani cu mustăcioară şi pălării mari în jurul cărora să danseze de zor ţigăncuşe sprâncenate şi focoase.

”Manifestarea culturală” s-a desfăşurat în Piaţa Constituţiei, pe scena urcând o droaie de manelişti. În acelaşi loc unde au susţinut concerte nume ca Brian Adams, Al Bano, Iris, Horograf, în faţa Palatului Parlamentului, clădire în care oameni suspuşi tratează prezentativitatea egală şi deplină a poporului român, acolo incultura este trâmbiţata şi metamorfozată în mod de exprimare a etniei rrome.

Nu am nimic cu etnia rroma, admir „exotismul” şi voluptatea din sângele acestor pribegi prin lume care au supravieţuit ca sub-istorie a popoarelor lângă care au trăit, dar nu admit crearea unui raport de identitate între manea şi cultura rromanes- a dansurile ţigăneşti, mişcările iuţi de picioare, muzica lăutărească veche, focurile în jurul cărora se spuneau poveţe.

Cred că marea problemă ce priveşte situaţia românilor din străinătate se datorează tocmai acestor manifestări de stradă ce doresc a fi reprezentări a vieţii sociale şi culturale a maselor.

By: Diana BONE

0 gânduri despre „12 APRILIE – ZIUA Rromilor sau ZIUA ţiganilor!?!”

 1. Hai sa te lamuresc cum sta treaba cu rromi si cu parerea ta despre manele.
  Daca tu crezi ca facand aceasta referire destul de abstracta si vadit lipsita de continut cu privire la problematica rromilor, ai reusit sa-ti conturezi o idee cat de cat reala, gresesti.
  Ai citit istoria lor?, stii ca au fost si sunt un popor nomad, izgonit de pretutindeni, cu precadere din Europa vestica iar mai tarziu si din est?!
  Stii ca datorita acestei prigoane perpetuue, etnia rroma si-a pierdut identitatea si au ales(pe unde s-au stabilit) calea cea mai viabila de a-si castiga traiul?!!!
  In cazul nostru, facand referire la manele, trebuie sa stii ca acest gen muzical isi are radacinile in traditia rromilor, iar, dupa cum iti spuneam mai sus, rromi si-au pierdut identitatea si au incercat sa transforme, sa aduca, traditiile la nevoile cotidiene(fie ele de calitate sau nu).
  Este vital sa pricepi ca, a incerca sa supravietuiesti prin mijloace conforme cu standarde morale, etice,intr-o lume bazata din contra, pe materialism(Karl Marx), constituie o lupta inegala cu natura omului modern!
  Crede-ma, daca te-ai afla intr-un camp de razboi, unde oamenii, din nevoie sau nu, se omoara fara ezitare, va trebui sa uiti de lectia de cultura civica din clasa a – 8 -a, de cei 7 ani de acasa, in care mama iti spunea ca nu e bine sa te certi etc…si prin urmare, esti nevoit sa omori la randul tau, pentru a ramane in viata.
  Nu apar pe nimeni in acest comentariu, dar am incercat sa explic de ce este bine sa respecti cultura fiecarei natii, chiar daca tie ca persoana libera si independenta, nu iti place ceea ce vezi sau auzi.

 2. @ionut, spune-mi te rog daca ai citit articolul pana la capat sau te-ai hazardat dupa a doua fraza si te-ai repezit sa comentezi.
  Ceea ce spui tu despre istoria tiganilor (pentru ca nu se numeau rromi) ea stie si CHIAR SCRIE IN ARTICOL (vezi alineatul 3).
  Iar faptul ca au avut parte de o istorie potrivnica nu ii scuteste de nici o vina. Ei inca te asteapta in gang sa iti rupa gatul, inca alcatuiesc relete mafiote, inca se inmultesc fara masura pentru nenorocita aia de alocatie, inca ne fac de rusine, inca mai asculta manele la maxim pe telefonul de 15 mil (saracii de ei) in orice loc pentru ca ii doare in p[…] de bunul simt, inca sunt dispusi sa te taie la cel mai mic comentariu (pentru ca ei au arme si tupeu, noi nu), fara sa se gandeasca la identitate, cultura tiganeasca si alte lucruri abstracte despre care vorbim noi.

  Imi pare rau pentru rromii care nu fac parte dintre cei de mai sus, pentru ca stiu ca exista. Nu imi indrept indignarea catre ei si sunt constient ca nu au nici o vina ca majoritatea au creat aceasta imagine.

  Cat despre manele, hai sa iti mai spun si de manele ceva. „Academia de muzica Florin Salam” iti spune ceva? Sau Mozzart pe ritm de manele? Ce zici de asta?

  Cea mai mare problema a noastra e ca suntem prea toleranti, inclusiv cu noi insine.

 3. Ionute, nu exista cuvantul „rromi”. E un termen inventat de paraziti, ca sa nu trebuiasca sa se supuna legilor statului in care traiesc, si totusi sa poata sa se planga tot timpu ca sunt discriminati, sa-si impuna „cultura” asupra noastra si in acelasi timp sa beneficieze de protectia guvernului, pentru ca sunt „o minoritate”.

 4. Daca vorbim despre istorie pot sa-ti spun ca denumirea de rromi(sau romi) dateaza de vreo 20 de ani ,daca nu mai mult, si a fost folosita pentru prima data de catre un sociolog, al carui nume, spre rusinea mea, nu mi-l mai amintesc.
  Parerea mea este ca tu gresesti cand generalizezi si totodata te folosesti instinctiv de prejudecatile omniprezente in gandirea norodului.
  Spui ca istoria potrivnica nu ii indreptateste sa savarseasca acele fapte malitioase de care, evident, se fac vinovati.Poate nu ii indreptateste, dar ne permite noua, cei care avem sansa de a gandi si actiona rational, sa ii intelegem si sa fim toleranti cu ei, pentru ca fara toleranta sau intelegere(cum a fost pana acum), va continua acest proces ciclic de evitare a incluziunii, pentru care UE baga in tara sute de milioane de euro.
  Crede-ma, stiu ca majoritatea rromilor sunt needucati si infractori, insa nu pot sa nu observ radacinile acestor „valente”, si totodata sa nu-mi permit sa imi „antrenez” mintea cu unele exercitii de istorie, chiar daca nu sunt un erudit in aceasta materie.
  Cat despre manele, pot sa-ti spun ca nici mie nu-mi plac, dar fac referire din nou la toleranta, despre care vorbeai, si incerc sa ma gandesc ca toate aceste „spectacole”, nu sunt decat niste procese trecatoare, care nu fac/au facut altceva decat sa alimenteze material niste indivizi avizi de castig rapidusor si in consecinta, lipsit de calitate. Sintetizand opinia mea despre manele, eu vad acest gen muzical, ca o afacere pentru cei lipsiti de educatie, atat muzicala cat si sociala(aici ma refer atat la cei care le interpreteaza cat si la cei ce le asculta).

 5. Nu as fi vrut sa intervin aici, dar simt nevoia sa imi expun si eu punctul de vedere. Nu am nimic cu asa zisa cultura ,,gipsy,,. Stiu multi rromi care sunt mari mestesugari in ale cantatului. Sunt mestesugari in ale aluminiului… si au multe alte calitati, dar de la istorie la realitate e distanta tot atat de mare ca de la basm la strada cu gropi pe care calci. Aveam 5 ani cand mi-au furat niste tiganusi niste machetutze din Germania. Anii au trecut si acei tiganusi au devenit infractorii numarul unu din Arges, fara sa ii oropseasca cineva. Bunica lor vindea gume turbo si cumparam in prostie.
  Deci, ionut, nu ai dreptate. Poate tu asculti Guta si Copilul de aur si esti miscat la corason, dar pe mine ma dezgusta incultura lor.

 6. Hell’s Hammer:

  In limba rromani, cuvantul „tigan” nu exista. Termenul nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani a etniei rromilor, ci este un cuvant profund peiorativ folosit de alteritate/nerromi pentru a insulta rromii.
  Termenul de „tigan” provine din limba greaca medie, din „athinganos/athinganoy”, semnificatiile cuvantului fiind urmatoarele: „pagan”, „eretic”, „de neatins” sau „impur”.
  „Rrom” este un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor, asadar acesta este termenul corect stiintific. Dupa cea mai bine documentata ipoteza, termenul provine din cuvantul prakrit „dom” (cu d celebralizat), care insemna „om” si se referea, pe de-o parte, la imigrantii indieni provenind din diverse grupuri etnice, care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia, formandu-se ca popor acolo si pornind apoi spre Europa, iar, pe de alta parte, la un subgrup etnic din India, care exista si astazi. Evolutia fonetica fireasca a condus la transformarea cuvantului „dom”, cu „d” celebralizat, in cuvantul „rrom”, cu „r” nazalizat, motiv pentru care, in limba rromani, scrierea corecta a cuvantului „rrom” este cu dublu „r”, pentru a sublinia pronuntia nazalizata a termenului. In limba romana insa, cuvantul „rom” se scrie cu un singur „r”, avand in vedere ca nu este pronuntat nazalizat, ci ca oricare alt „r”.

 7. Sa ne imaginam un scenariu:
  Eu locuiesc in cartierul Rahova. Ce s-ar intampla daca intr-o zi as merge si eu ca un cocalar modificat genetic cu black metal pe telefon, si indeajuns de discret incat sa auda toti cei care trec in jurul meu?
  Cate minute dureaza pana primesc primul pumn in gura? Promit sa cronometrez.

  In cazul asta sa nu aud pe nimeni ca imi vorbeste de discriminarea tiganilor!

 8. ionut…ok esti inzestrat d.p.d.v al inteligentei…nimeni nu contesta afirmatiile tale si veridicitatea lor istorica…dar articolul Dianei vorbeste de REALITATE…adica de ceea ce se intampla in metrouri, autobuze, nimeni nu-i exclude pe rromi se autoexclud prin ceea ce fac…iar exemplele din ITALIA sunt cele mai relevante…cei care au comis infractiuni acolo s-au identificat ca fiint ROMANI cand defapt erau rromi si s-a produs o eroare…de asta e mai bine sa le spunem TIGANI…nu am inventat eu apa calda…Jurnalul Naţional a facut o campanie pe tema asta…mai citeste si tu si presa nu numai carti istorice si sociologice

 9. Bogdan
  Daca ai fi citit tot ceea ce am scris eu in penultimul comentariu, ti-ai fi dat seama de „orientarile” mele in materie de muzica.
  Imi pare rau pentru masinutele tale…insa de la a discuta aici despre istorie si cultura si pana la a-ti intelege si compatimii pataniile din copilarie, este cale lunga.

 10. eu nu vorbeam de machetutze ci de la bagajul lor genetic spre furt si pradaciune…doar sunt un popor nomad…au asta in sange…de la machete au ajunsi infractori…nu i-am facut eu…neamul caran e stiut in arges…s-au taiat intre ei si au taiat pe altii cu sabii ninja…nu ai inteles nimic din povestea mea..ideea era sa urmaresti istoria lor..nu pierderea mea…

 11. Cultura,traditia rroma sau cea atiganilor…exista si nu .Perceptia voastra este umbrita de cotidian si trezita de refrenuri de muzica cu ritm…Ei bine sa intelegeti rromi sunt acea categorie sociala existentiala si dezvoltata sau nu de la epoca de piatra,comuna primitiva,feudalism,comunism,capitalism sau cate or mai fi fost.cine sunt cei mai inapoiati mintal?dar cei mai persecutati?cei mai munciti fara folos sau condamnati pentru acte minime la ni grei?cine aplica cel mai bine iau de tine si dau la mine?…si poate capata ceva si altul……tiganul trebuie inteles ….prima data din ce grup etnic face parte ..gabor,spoitor,rudar,cocalar,de vatra sau muzicant,argintar,satrar,boldean…te adresezi fiecaruia in primul rand dupa gruparea care provine.Tigan este si cel ce cerseste la colt de strada si cel care face burlane si cel ce matura noaptea strazile si mai nou si cel ce face emisiuni tv.Trebuie in primul rand sa stii cu cine ai de aface …pun pariu ca un boldean este mai alb ca chinezii cu ochii albastri si bine imbracat dar piranda lui are fuste colorate si crete.de stiut este ca fiecare grup etnic are traditia lui ,credinta unica in dumnezeu si curatenia lor sufleteasca .Spre exemplu stiai ca un tigan de satra daca vede chilotii tai atarnati pe sfoara nu-ti teece pragul?Se considera ca il spurci cu intimitatea lenjeriei tale ,de altfel el vede goliciunea ta.
  Un tigan de vatra este fricos ,el urla ,strga si ragneste la intimidare dar daca ai intuitia la cat de pipernicit esti in fata lui sa-ti suprapui vocea l-ai dominat si apoi te respecta.Un manelist este un capitalist al tiganilor.Practic se folosesc de 2sau mai multi infiltrati sa pozeze in binefecatori iar prostimea sa ia exemplul si sa le dae bani.Am asistat la o discutie…Ba am dat 300 la strigare ai strans 4000 merit si io 600… Tiganilor gabori sa nu le vorbesti de femei , pentru ei femeia este sfanta iar daca una din ele calca stramb inebuneste el ca ea este exclusa din comunitate…Tiganii de vatra sunt ce sau printre noi care duc greul care au servici sau care muncesc pe putin incercand sa dea ducatie minima puradeiilor lor.sunt de fapt sclavii celor capitalisti sunt subjugati de dorul de inavutire dar stapani pe ei ….SI DE AICI SE TRAG cei ce nu-si gasesc identitatea ,smenarii,sutii,barbugii,pestii,…o rasa noua …Cei a caror identitate este renegata de grupul din care au provenit …Toti dar absolut toti care sunt infractori si-au renegat statutul si familia in care s-au nascut.Au dorit altceva decat ceea ce au dobandit din familie .Violenta ,furtul,violul ,talharia,bisnita,sunt actiuni intreprinse din dorinta de asi schimba statutul de a etapa ca acea cincime care reuseste care scapa care se ascunde mai bine .scria cine ca ei fura,dau in cap ,etc si noi romanii facem la fel poate mai abitir caei ..Un lucru este clar tiganul ramane tigan , florarul nu te bucura te indigneaza cu toate ca traieste intre flori ..

 12. Bogdan
  Din nou daca ai fi citit, in afara de articolul din JN, opinile unor oameni de etnie roma si invatati pe deasupra, ti-ai fii dat seama ca nu trebuie sa fii inventat apa calda ca sa intelegi pura semnificatie morfologica, fonetica, cum vrei tu sa-i spui, a cuvintelor „rom” si „tigan”. Iti recomand, din ciclul subiectelor referitoare la semnificatiile cuvintelor in cauza, opiniile unui jurnalist G. Lacatus si a unui lector universitar Delia Grigore.
  Iar romi din Italia, nu au nicio legatura cu educatia, istoria sau cultura despre care vorbim acum.

 13. Ete, ete, ete ce-avem noi aici… un mic troll. Toleranta trebuie sa aiba limite, si ei au venit peste noi, nu invers, asa ca lasa-ma cu „o, vai, saracii rromi, au suferit atat”. Sa-si tina naibii „cultura” pentru ei si sa nu se mai adune peste tot sa ne faca noua viata imposibila. Am ajuns in asemenea hal incat proclamam plini de mandrie la Stiri ca „Regina Online” este cea mai populara sectiune ProTV. Asa ca, domnule Ionut, cu tot respectul, […]!

  admin edit:
  Daca nu ai grija la limbaj iti banez comentariile. Daca te consideri superior lui ionut atunci ar trebui sa dovedesti asta si prin limbaj.

 14. Urasc tradatorii. Din cauza oamenilor ca el, o sa ajungem ca in bancul acela prost: „Bine ma, manele nu stii sa canti, in italia nu vrei sa pleci, fotbal nu stii sa joci… mai ramane sa te duci la facultate si ajungem de rasu blocului.”

 15. @Hell’s Hammer, eu iti inteleg perfect indignarea. Esti liber sa demonstrezi ca el este un tradator si ca din cauza lui natia noastra isi va gasi sfarsitul. Dar nu uita unde esti si ce esti! Esti un vizitator care se pretinde a fi civilizat si care pe blogul asta trebuie sa ii resprecte pe ceilalti, in caz contrar sa plece.

  Chiar daca nu sunt de acord cu ce spune ionut, el mi-a demonstrat ca este doua clase peste tine.

 16. Colegu… sunt doua cuvinte cu doua semnificatii diferite. Rromul este acel „tigan” de traditie. Mestesugarul pe care il cunoastem foarte bine, cu traditiile lor.. iar tiganul este nenorocitul pe care il vezi zi de zi prin oras si care comenteaza aiurea si fara sens. Capisi? :))

 17. Buna ziua
  Inteleg aceste frustrari si inteleg si provenienta lor, insa cine imi citeste cu atentie comentariile poate observa ca acestea nu incearca, prin continutul lor, sa apere sau sa disculpe etnicii romi sau faptele lor, ci incearca sa explice radacinile acestor comportari, prin istorie, cultura etc…!
  Este pur si simplu o sinteza a ceea ce consider eu a fii partea pozitiva, a unui amalgam de stereotipii.

 18. Buna ziua,
  Din cele scrise aici obesrv ca fiecare dintre Dvs gandeste subiectiv, exceptie facand dl. Ionut.
  Nu ma pot abtine sa mi pastrez parerea referitor la acest subiect si vreau sa mentionez ca aceasta mentalitate a unor oameni cu sau fara cultura care sustin ca rromi sunt genetic programati sa fure si sa omoare este alimentata de o minte de copil caruia nu-i poti pretinde experienta de viata.
  Explicati, va rog, de ce la ”minunata” emisiune ”Dansez pentru tine”, concurentii fac un spectacol ”extraordinar” pe melodii tiganesti, ritm pe care de altfel nu-l inteleg si-l percep ca fiind o manifestare a sentimentelor de furie…pana si dansul lor este inteles gresit.
  Explicati de ce maneaua, este cantata si ascultata atat de ei cat si de romani si alte natii? Explicati de ce si romanii care fura si omoara apar la televizor dar nu fac natiunea de rusine? Ne este mai usor sa dam vina pe o minoritate decat sa ne vedem propriul gunoi? Cati romani de la tara si din orase nu traisec in mizerie, abandoneaza scoala, incep viata sexuala de la 12 ani si dau nastere la copii care la randul lor traiesc in aceleasi conditii? Si cate exemlpe de personane publice, oameni de cultura si oameni de rand de etnie rroma se evidentiaza prin comportament, rezultate profesionale….aveti nevoie de exemple?
  Ceea ce voiam sa subliniez pana acum este faptul ca fiecare padure are balariile ei, si daca tot nu suntem pregatiti sa ne analizam pe noi inainte sa aratam cu degetul, daca in loc de carti asezati in biblioteca cd-uri, daca in loc sa facem emisiuni tv cu oameni de cultura sau macar de o moralitate exemplara, promovam specimene precum sexi braileanca sau monica senzual, de ce va mai afecteaza atat de mult maneaua?
  Intru-un articol scris in JN, cineva propune sa se schimbe cuvantul rrom cu tigan pentru ca italienii suparati pe noi, asociaza romii cu romanii si din cauza asta imaginea noastra sufera. Ei bine, aici sunt 2 probleme:
  1. la ce stadiu am ajuns noi ca tara, daca un jurnalist oarecare doreste sa propuna legi?
  2. Bine, inteleg, omoram tiganii, dar ce facem cu moldovencele care fac din prostitutie o meserie de baza pe unde apuca si isi lasa copiii acasa, acestia castigandu-si existenta din furt si omor?
  Simplu, nu ne mai batem capul cu istoria, de ce sa cautam o explicatie pentru acesti nomazi care sunt frustrati datarita marginalizarii lor de-a lungul timpului, e mai usor sa fii rasist, si ne mandrim cu prostia!

 19. @anonim, faptul ca am o parere diametral opusa cu a ta nu inseamna ca gandesc mai subiectiv decat tine (am fortat putin gramatica).
  Dar sunt de acord in unele privinte cu ce zici tu.

  Hai sa o luam altfel:

  Imagineaza-ti ca ne plimbam pe o ulita intr-un sat de tigani cu un laptop in mana. Care sunt sansele ca noi, impreuna cu laptop-ul sa nu mai iesim din satul ala?

  Imagineaza-ti acum ca ne plimbam pe alta ulita, intr-un sat din Moldova, cu acelasi laptop in mana. Repet intrebarea de mai sus. Simti diferenta?

  Imagineaza-ti ca faci o plimbare de la Unirii pana in Rahova, pe jos. Sau daca nu vrei pe jos, atunci cu tramvaiul, dar fi atenta in stanga si in dreapta. Vei vedea case de tigani, fara usi si geamuri, cu maldare de gunoaie in curte, chiar la bulevard.

  Dar sa zicem ca astia nu sunt asa centrali. Ne plimbam pe altundeva, mai exact pe Bulevardul Unirii unde intersecteaza cu Nerva Traian. Cand treci pe acolo vezi numai banci si firme, dar stii ce e in spatele blocului? Din nou case de tigani, fara usi si geamuri multe dintre ele, cu gunoiul in strada si copii care bat la oale pe post de tarabane. Miros greu de urina si gunoaie. Am lucrat in zona aia vara trecuta si daca nu ma crezi te invit sa facem o plimbare reala.

  Revenim si lasam plimbarile.
  Sunt constient ca nu sunt ei de vina pentru toate problemele noastre, avem si noi criminalii, hotii, smecherii nostri, dar aici e vorba de proportii. Daca iei 1000 de tigani la intamplare, cati dintre ei sunt hoti, smecheri, manelisti? Daca iei 1000 de romani, cati dintre ei sunt hoti, smecheri, manelisti? Degeaba tu imi dai exemple de rromi care s-au realizat, oameni culti sau macar respectabili, etc, respect pentru aceia.

  Si eu eram mult mai tolerant inainte sa vin in Bucuresti. In Brasov nu vezi tigani in mijlocul orasului, ii gasesti doar la periferia periferiilor, undeva la marginea Sacelei. In Bucuresti, insa, cred ca au depasit jumatate din populatie.

  Nu vreau sa ma repet, asa ca te rog sa citesti si restul comentariior mele de mai sus.

  P.S. Respect pt. ionut
  P.S.2 Ceva tot trebuie sa repet:
  Cea mai mare problema a noastra e ca suntem prea toleranti, inclusiv cu noi insine.

 20. Speram nu fie nevoie sa intervin si eu, pentru ca este un subiect imposibil de stors in cateva comentarii sporadnice.
  Insa ce m-a determinat sa scriu totusi, este o problema care mi se pare mai spinoasa chiar decat cea a tiganilor.
  In comentariul lui „anonim” apare o fraza care pe mine personal ma face sa-mi ridic mari semne de intrebare asupra culturii noastre sociale, nu doar a lui/ei, ci a romanilor grosso modo. Vorbesc de „1. la ce stadiu am ajuns noi ca tara, daca un jurnalist oarecare doreste sa propuna legi?”.
  Tin sa fiu cat mai scurt asa ca iti urmez exemplul si punctez argumentele:
  1. democratie din cate stiu eu inseamna in primul rand drepturi egale si, daca imi permiti, plamanul acestui sistem este posibilitatea de a desemna persoane care sa iti reprezinte interesele si ideile, adica de a hotara cum vrei sa traiesti, prin intermediul unor oameni care se ofera sa o faca. omul de care vorbesti, anonim, nu este nici deasupra nici dedesubtul tau, ci iti este perfect egal si el are dreptul sa voteze, si deci sa traiasca dupa cum vrea. el cand a votat se astepta ca parlamentarul sa ii puna in practica ganduri, ori cand a vazut ca nu a facut-o din proprie initiativa a simtit nevoia sa reitereze una din doleantele lui, si anume distinctia dintre „roman” si „rrom”.
  2. tocmai din cauza derapajelor care pot aparea in exercitarea puterii, exista un dialog constant (vorbim acum in teorie, pentru ca teoria si Romania sunt niste chestii la fel de conexe cum sunt broscuta albastra otravitoare si cosmogonia ezoterica babiloniana) pentru a atrage atentia alesilor asupra intereselor reale ale populatiei.
  3. printre aceste mecanisme se numara, dupa cum stii mai mult ca sigur, opozitia, care este politica, si societatea civila, care este apolitica si care e alcatuita din orice om care are chef sa comenteze si sa-i zica unui demnitar „bai boule, nu asa!”. societatea civila poate sa fie si organizata in ong-uri si alte forme de organizare, dar la fel de bine poate sa fie si un singur om. evident, nu se poate pune in practica dorinta oricarui nebun care are chef sa puna cameleoni in loc de semafoare ca i se pare lui ca e mai ieftin. in primul rand, trebuie ca masura sa fie de interes public si pentru a fi de interes public trebuie adoptata cu voturi de 50+1.
  3. inteleg ca multi ar putea sa cada in aceasi eroare, cum ca nu ai voie sa il sacai pe presedinte si pe cine te apuca pe tine, din cauza ca la noi nu prea exista societate civila si nu avem experienta beneficiilor unui astfel de organ.

 21. @admin
  ok, sunt de acord cu ce spui tu, insa, problema trebuie privita din mai multe puncte de vedere!
  Am locuit pe Blanari in primul an de facultate si vreau sa-ti dau un exeplu: romi si romani care locuiesc unii langa altii si au acelasi comportament de infractori fiindu-ti teama sa le dai si ”buna ziua”, iar aproape in fiecare seara era cate o cearta care se termina cu sticle si capete sparte, si politie la usa. Cand nu se certau dupa amiaza, isi facea aparitia gratarul incins in fata blocului si pana seara se imbatau oricum si din nou era spectacol.
  O noua zona, o alta problema, nu zona centrala dar cu alte pretentii-Victoriei, Sevastopol…casa nationalizata dar cu masini scumpe si oameni cu rase de caini de toate felurile dar acelasi miros la toate usile…urina si excremente(pe care nu le strang stapanii, iar daca le faci observatie ca pe scara blocului nu se mai poate merge, iau foc, si nu sunt tigani), usile de la apartamnt deschise sa umble patrupedele in voie..si ar fi bine sa le prinzi in toane bune ca altfel, ”run forrest, run”, crede ma, iar daca nu, iti intorc invitatia sa te convingi.
  De fapt, oameni necivilizati, mizerabili, fara nici o urma de bun simt sunt peste tot, doar ca rromi sunt o minoritate si ies mai usor in evidenta.
  Ce spui cand auzi la stiri ca un flacau din sat a violat baba satului de 90 ani si a jefuit-o de pensia de 3 mil, sau de tatal vitreg care si-a violat fetita de 9 ani? Pai daca nu sunt tigani, trecem domnule cu vederea ca se mai intampla, ce sa faci, sunt nebuni asta! Daca sunt tigani, spui..”pai stiam eu ca tiganii sunt tot tigani”.
  Cand o gasca de la blocul unde locuiam a spart masina prietenului meu, avand in vedere ca stiam ca nu sunt tigani(i-am vazut de la balcon in timpul jafului, toti vecinii au spus:”TIGANII ASTIA, DOMNULE…”, deci fara sa stii persoana in cauza, spui ca e tigan pentru ca orice e de rau, rromii sunt de vina! Uite ca dupa o luna politia ne a spus ca sunt niste pusti de 18 ani din cartier, nu sunt rromi….
  NU CONTEST ca unii dintre romi sunt pericol public, am incercat sa spun ca fiecare natie are ”bubele” ei si nu e corect sa aduci niste acuzatii si sa jignesti o natie pentru ca cei mai slabi de minte o percep ca fiind o chestie valabila in general(si de aici pornesc alte exemple: la scola un copil nu vrea sa fie coleg de banca cu un copil rrom pentru ca e tigan, acesta se simte marginalizat si poate sa abandoneze scoala pentru ca nu se poate integra in societate datorita unor oameni slabi de minte, iar daca si acel copil rrom e slab de minte, incepe sa fure si sa dea in cap pentru ca societatea nu i-a oferit o sansa, e un caz real, nu fabula)
  Daca esti constient ca si noi avm criminalii si hotii nostri, ei de ce nu sunt pusi in discutie la fel ca si romii?

 22. Tot caz real e si ca in liceul unde invat eu se practica discriminarea pozitiva. Adica un tigan intra in fiecare an fara sa mai dea vre-un examen, asta tot asa, pentru integrarea lor, ca vezi doamne sa se cultive si ei si sa li se ofere sansa la invatatura. Si uite asa am mancat si eu cativa pumni cum au mancat si altii inainte si dupa mine de la indivizii astia si prietenii lor din gang.

  Raspunsul la ultima intrebare ti l-am dat deja. E vorba de raport. Eu personal vad zilnic aproximativ 20-30 de smecheri/jegosi romani si cateva sute de smecheri/jegosi tigani.

  Si totusi, cred ca ne-am cam aprins putin prea tare si ne-am departat de la subiect. S-a pornit de la nomenclatura si evenimentul de pe 12 aprilie si s-a ajuns la o disputa pro/contra tigani (sau rromi, cum vreti voi).

  (cu riscul sa devin enervant) Cea mai mare problema a noastra e ca suntem prea toleranti, inclusiv cu noi insine.

 23. Se pot intelege multe prin acest laitmotiv mentionat de tine in acest articol(…..inclusiv cu noi insine).
  Poti sa crezi ca a fii tolerant cu ceilalti inseamna a le permite excesiv de multe, insa deopotriva nu poti nega faptul ca toleranta, printre altele, ne deosebeste de acel primat prezentat in documentarele TV si folosita in „exces”, bineinteles, poate dauna.
  Sincer vorbind, poate exagerez eu in incercarile de a filozofa asupra aspectelor tolerantei, insa ca un clasic ce ma vreau a fi,pot spune ca iubesc optimismul, lucru care ma indeamna sa tolerez, fie si laudele.

 24. In opinia mea „a tolera” = „a trece cu vederea”. Cred cu tarie ca situatia in care se afla tara noastra se datoreaza faptului ca toleram mizeriile umane din jurul nostru, dar MAI ALES mizeriile noastre. Pentru a avea pretentii din partea celorlalti trebuie sa avem mai intai pretentii de la noi insine.

  Visez la ziua cand ideologiile de tip „las-o bah ca merge-asa!” vor disparea.

  Nu iubesc optimismul pentru ca imi da impresia ca ma mint singur. Imi place sa gandesc pozitiv, dar sa privesc lucrurile asa cum sunt.

 25. Prin ’95. am explicat unor francezi, îngrijoraţi de „soarta ţiganilor discriminaţi din România”, că această naţie trăieşte un paradox teribil: cu aceeaşi ardoare cu care se luptă să li se respecte toate drepturile şi să li se dea cât mai mult şi de mai multe ori, dacă se poate, nu contează dacă pe drept sau minţind sau ciordind (ei nu fură!), cu aceeaşi ardoare se luptă să nu le ceri cumva respectarea vreuneia dintre obligaţiile care pentru un cetăţean obişnuit al acestei ţări sunt normale şi obligatorii!
  Există printre ei şi numeroase excepţii. Toată stima faţă de aceştia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.