Fără categorie

"1001 de carti cu povesti" – Mai mult decat o poveste, un maraton de carti de poveste

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Si..s-a intamplat sa fiu acolo si sa-mi aduc aminte de carti bilingve de povesti, de romane bilingve”, de acel ghid de conversatie bilingv de acasa, de tot felul de lucrari de valoare, pentru ca, intamplarea a facut sa fiu la un festival de filme bilingve, iar majoritatea coproductiilor sa fie ecranizari ale unor carti bilingve celebre.

<alt> pacala

Si am inceput sa-mi imaginez ca as fi un organizator de evenimente. Si ca aduc carti si filme. Iar filmele propuse de Franța și Belgia la Oscar 2016, sa le strang intr-un maraton de 338 de minute inspirat din „O mie și una de nopți”. Peste 100 de proiecții, personaje inspirate din carti bilingve de poveste, un fel de cosplay al personajelor din carti.

povestea_lacomiei_print

➡ Despre filme, carti si farmecul unor romane cu povesti bilingve

„Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”, scrie „The Guardian” despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică de 338 de minute în care poveștile Șeherezadei din „O mie și una de nopți” sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărțit în trei părți și proiectat la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Arabian Nights e amuzant, percutant și suprarealist. Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Intens și excelent filmat, potrivit „The Hollywood Reporter”, La Tierra y la Sombra / Land and Shade, de César Augusto Acevedo (Columbia), a plecat de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din întreaga selecție, și Premiile SACD și Révélation France 4 în secțiunea Semaine de la Critique. Un bărbat se întoarce acasă și-și găsește fiul bolnav și ferma în ruină. La 17 ani după ce și-a abandonat familia, acesta va încerca să-și regăsească locul și să o salveze.

Aleasă, în mod surprinzător, să reprezinte Franța la Oscar 2016, coproducția turco-franceză Mustang este unul dintre cele mai apreciate filme din selecția de la Cannes, un „The Virgin Suicides” în versiune orientală. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoționantă și subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbușite de familia lor strictă și de tradiții, într-o societate profund patriarhală.

„Am vrut să arăt, din interior, ce înseamnă să fii femeie în Turcia de azi; e un subiect care arde în societatea noastră, unde vocile feminine sunt rar auzite”, a declarat regizoarea, citată de Euronews. Filmul a câștigat Premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Réalisateurs și Marele Premiu la Sarajevo.

Carti, povesti, totul e altfel cand citesti carti in doua sau mai multe limbi, cand traduci, cand subtitrezi, cand te retranspui in mii de ipostaze.

background_pagini

➡ NEXT step pentru descoperirea unor carti bilingve

Editura Next urmează aventura poveștilor și limbilor venite de foarte departe, în timpuri foarte vechi sau în vremuri recente, care au îmbogățit spațiul nostru cultural, s-au contopit aici, iar uneori au plecat mai departe.

Next este singura editură românească care se adresează unui public complex și provocator, vorbitor al limbilor arabă, turcă și chineză sau interesat să se familiarizeze cu ele. Produsele sale sunt accesabile de la distanță, datorită formatului electronic versatil, a versiunilor web și aplicațiilor informatice.

Cartile, la fel ca si filmele, contribuie la reactivarea și cunoașterea unei părți a moștenirii culturale extrem de bogate pe care o datorăm circulației și comunicării, vreme de secole, între cultura română și cele răsăritene. Cartile ajutatotodată străinii de limbă arabă, chineză și turcă care trăiesc astăzi în România să se familiarizeze cu limba, istoria, cultura română.

Editura Next se sprijină pe cunoașterea celor cărora li se adresează și dorește să reflecte experiența lor culturală și personală. Ea se bucură astăzi de aportul științific, lingvistic, cultural și de experiența personală a unor colaboratori foarte diverși. Autorii, traducătorii și consultanții sunt profesori care predau și cercetează limbi orientale, persoane provenind din comunitățile etnice din România, membri ai familiilor mixte, migranți, refugiați, călători.

Pe curand, pe orice gand, ne vom revedea curand!

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.