Fără categorie

VIDEO: Intră doar dacă vrei să descoperi cum se demontează un bec, un frigider, un monitor!

Spread the love

600689_501925436520712_545448890_nRomânia produce anual mii de tone de deșeuri de echipamente electronice, electrocasnice, becuri, cabluri si alte produse care conțin metale precum Mercur, Plumb, Cadmiu sau gaze periculoase cu efect de seră precum freonul și pentanul. Din păcate, din această masă se colectează și se reciclează doar cateva sute. Motivul ? Pe de o parte sistemul legislativ care lasă destul de multe portițe pentru cei ce vor să evite alinierea la standardele Uniunii Europene și nu sunt sancționați sau amendați,  iar de cealaltă parte încă avem meteahna în companiiile mari și în instituțiile publice de tipul – „lasă bă că merge așa

11048612_891712860875299_8330621776620354587_nAstăzi am avut șansa să vizitez fabrica de la Buzău unde se colectează, se reciclează și se valorifică la cele mai înalte standarde deșeurile rezultate din dezasamblarea unor echipamente periculoase precum: aparate radio, calculatoare, unitati centrale, monitoare cu tub catodic, televizoare cu selector manual, unitati centrale, hard disk-uri, surse, frigidere, aragazuri, cabluri, baterii, acumulatori și becuri

Nu o sa va retin cu prea multe cuvinte, pentru ca am un video care puncteaza exact itinerariu pe care l-am parcurs si eu în incinta fabricii. Totul se desfășoară cu precizie de ceas elvețian, muncitorii sunt bine pregătiți și echipați, aerul din halele de lucru se curăță de cel puțin cinci ori în cursul unei zile prin filtre de cărbune pentru a preveni intoxicațiile cu mercur, totul este gândit la liniuță.

Ca și exemple, tuburile catodice se desfac în multiple componente după care trec la casat. Frigiderele, înainte de a deveni morman de fiare vechi se decontaminează. Concret, se extrage din ele uleiul folosit, iar freonul care este un gaz toxic pentru mediu, se izolează în tancuri speciale de unde este incinerat.

diesel-exhaust.jpg.662x0_q70_crop-scaleCa sa înțelegeți implicațiile unui astfel de proces, un fridiger colectat corect și reciclat așa cum trebuie, este echivalentul unei cantități de CO2 consumat de un automobil ce merge 20.000 de km. Concret, fiecare frigider reciclat la cele mai înalte standarde aduce un minus în cantitatea de CO2 emisă în atmosferă.

Dar ca sa înțelegeți și mai bine conceptul de reciclare la cele mai înalte standarde am să prezint și câteva cifre. De exemplu, doar camera de decontaminare cu aer c0mprimat unde muncitorii intră să se curețe de praful toxic a costat sute de mii de euro, iar cele mai importante componente din lanțul industrial ating sume de milioane de euro de la benzile transportoare până la tocătoarele care mărunțesc cuprul și-l transformă în boabe de orez.

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață – categoria 5, conform clasificării din Directiva 2012/19/UE.

Anul trecut, în fiecare lună – în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Am reușit acest lucru datorită Protocoalelor de Colaborare pe care le avem încheiate cu peste 9.900 de spații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe. Suntem în contact permanent cu aceste puncte de colectare. Le sunăm, le vizităm sau ne apelează chiar ei, la numărul de telefon gratuit pe care l-am pus la dispoziție. Când suntem informați asupra faptului că recipientele de colectare sunt pline cu deșeuri, în maxim 10 zile lucrătoare, un partener Recolamp – colector autorizat – le ridică și lasă, la schimb, noi containere pentru a fi utilizate în continuare.

53375_496105773742357_1278352793_oDe asemenea, furnizorul de servicii de colectare întocmește și documentația legală pentru managementul deșeurilor, ea fiind obligatorie pentru companii – de stat sau private – care doar în acest mod pot face dovada îndeplinirii obligațiilor legale pe care le au. 

În 2014, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Orice companie din România a putut, începând cu 2008, și poate solicita în continuare containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat. 

1450787_707229589296640_1377359443_nPotrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate. Cu toate acestea, rata de conștientizare cu privire la prevederile legale în domeniu și preocuparea față de protecția mediului sunt încă domenii în care mai este loc pentru îmbunătățiri.

Așadar, și în 2015 vom continua campaniile de informare, investițiile în containere și avem, din nou, obiectiv asumat intern de colectare și reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producătorii pe care îi reprezentăm. În acest moment, avem certitudinea că suntem cel mai eficient și relevant actor de pe piața gestiunii deșeurilor de echipamente de iluminat.

Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în 2013, în România, toți cei autorizați să se ocupe de managementul deșeurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din cantitatea totală, Recolamp a gestionat singur 476 tone, adică aproximativ 80%, a explicat Bela Kovacs, Director General Asociația RecoLamp.

Si pentru că am promis un video, vă invit să pășiți și voi într-o aventură într-un viitor prezent! Țin să mulțumesc pe această cale echipei de la RanEvents Comm care a făcut posibilă această vizită!

0 gânduri despre „VIDEO: Intră doar dacă vrei să descoperi cum se demontează un bec, un frigider, un monitor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *