Fără categorie

Intrebare retorica – De ce sa mai investesti in reclama la TV daca 8 din 10 romani NU se uita la reclamele de la TV?

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

In provocarile mele personale sau datorate colaborarilor cu diversi clienti m-am confruntat mereu cu intrebarea – Mai este eficient advertising-ul la TV? Sau, altfel spus, cei cei ce mai uita la TV au intr-adevar puterea de cumparare pentru a genera brand awareness?

Chiar daca nu este un studiu foarte recent, potrivit acestuia, consumatorii români evită reclamele de la televizor, 80% dintre aceștia schimbând canalul în timpul pauzei publicitare. Studiul a fost  realizat de compania iSense Solutions.

Prima oara datele au fost prezentate în exclusivitate în cadrul Digital Marketing Forum, cel mai cunoscut eveniment despre promovarea în mediul online, organizat anual de Evensys, iar ulterior el a fost preluat de fiecare agentie de publicitate cu legaturi in zona de social media sau nu. Dar sa vedem care sunt si explicatiile!

Principalul motiv pentru care românii nu sunt interesaţi de reclamele de la televizor, potrivit studiului iSense Solutions, este faptul că le consideră plictisitoare şi repetitive.

Datele noastre confirmă că brandurilor le este din ce în ce mai dificil să ajungă la un consumator care nu mai are răbdare, care este multiscreen și multitasking și care nu mai este dispus să-și piardă timpul sau să accepte mesaje cu care nu rezonează. Acest trend va reconfigura industria de marketing și publicitate, întrucât brandurile vor fi nevoite să se concentreze pe conținut relevant, adaptat nevoilor și așteptărilor publicului pe care îl targetează”, a declarat Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

În timpul pauzei publicitare, 5 din 10 români mănâncă sau fumează, ceea ce arată o axare a consumatorului pe plăceri și pe propria persoană. De asemenea, consumatorii sunt multiscreen în timpul reclamelor de la TV, 60% utilizând în mod obișnuit smartphone-ul și 56% laptopul sau PC-ul. Sunt preferate activitățile de relaxare – aceștia accesează social media (66% de pe smartphone și 70% de pe laptop/PC) sau se joacă diverse jocuri (46% pe smartphone, 47% pe laptop/PC).

Interesant e faptul ca multi consumatori, atunci cand vor sa evite publicitatea de la tv, intra pe feed-uri de facebook dar si site-uri cu continut comercial. Si daca tot am vorbit de facebook, e important ca brandurile sa constientizeze importanta unor investitii de marketing in acest canal de comunicare.

Fara servicii de tip promovare facebook, indiferent ca vorbim de boost post sau page promote sau oricare al tip de investitie, un brand va comunica extrem de greu cu potentialii consumatori.

Si asta nu e suficient.  Ceea ce trebuie stiut este ca acele site-uri care au si pagini de facebook dar si alte conturi social media precum twitter, instagram, snapchat, pinterest, youtube sau google plus, ca sa ajunga mai aproape de client au nevoie si de campanii google adwords pentru a fi mai usor evidentiate in cautarile consumatorilor.

Potrivit datelor iSense Solutions, sursele de informație care influențează consumatorul să cumpere un produs, indiferent de tipul produsului, sunt: propria experienţă (59%), motoarele de căutare (54%), recomandările de la prieteni/rude (50%), site-urile magazinelor online (47%), site-urile producătorilor (43%), informaţiile direct din magazin (41%) și site-urile care evaluează diverse produse (40%).

Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta intre 18-65 ani, din mediul urban din România, iar culegerea datelor a fost realizată în luna februarie 2016. Rezultatele au un grad de eroare de +/-4,3%, la un nivel de încredere de 95%.

Infograficul se poate consulta de aici.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *