Fără categorie

INTERVIU in eXclusivitate cu Mihai Nesu, pentru ca viata merge INAINTE!

Spread the love

Mihai NesuÎn cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, membrii echipei “Young Spirits for Humanity” de la Colegiul Tehnic Motru au realizat un interviu cu Mihai Neşu, Preşedintele Fundaţiei Mihai Neşu, având ca temă integrarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

➡ Care sunt, la ora actuală, principalele grupuri ţintă asupra cărora Fundaţia dumneavoastră îşi desfăşoară activităţile? Totodată, care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi?  (Prof. Mihaela Crăciunescu)

 Grupurile țintă sunt în principal copii cu dizabilități neuromotorii, dar suntem deschiși să ajutăm și pe alte planuri unde este nevoie de noi și o putem face.

Principalele activități:

Proiectul „Oameni cu aripi”- asistenţă la domiciliu prin serviciul de voluntariat

În prima jumătate a anului 2015 Fundația a demarat un serviciu de asistență la domiciliu în Oradea, prin proiectul Oameni cu aripi, formând o echipă de voluntari studenți, viitori absolvenți ai specializărilor de Kinetoterapie și Psihologie.

Centrul de recuperare şi recreere pentru copii cu dizabilităţi, MNF- Oradea

În vara aceasta Fundația Mihai Neșu deschide în Oradea Centrul de recuperare și recreere pentru copii cu dizabilități, ce va funcționa în scop caritabil oferind 450 ore de terapie lunar şi un complex de întâlniri între părinţi, specialişti şi voluntari.

Activitatea Fundaţiei continuă cu evenimente şi campanii de fundraising, care au ca scop susţinerea pe termen lung a proiectelor demarate de Fundaţie.

 Pe lângă aceastea și sprijinirea financiară pentru continuarea tratamentelor copiilor cu dizabilităţi din țară, a căror părinți nu au posibilități financiare.

mihai nesu

➡ Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexandra Kokay)

 Birocratia prost înțeleasă este un obstacol, în rest cu voia Domnului toți cei care ajută la bunul mers al fundației au făcut și fac mult bine.

➡ Ce înţelegeţi dumneavoastră atunci când vă gândiţi la sintagmapersoană cu dizabilităţi? De ce au nevoie pentru a-şi realiza visurile? (Vladimir-Adrian Costea)

 Încă din păcate primul impuls mă duce cu gândul la scaune cu rotile, paralizii fizice, cerebrale etc., dar am avut onoarea să cunosc persoane care nu mişcau nimic și abia vorbeau, dar care cu mintea, dragoste și voință fac multe lucruri minunate pentru cei din jur. Așadar cred că termenul „persoană cu dizabilități” ar putea fi reformulat așa cum mi-a zis cineva, în „persoană cu tot felul de abilități”. Pentru a reuși au nevoie de credință, voință, dragoste și răbdare.

➡ Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu integrarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi? (Ion Truşcă)

Patrick

 România stă jalnic la capitolul integrarea și sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Din păcate și puţinele centre de recuperare sunt vechi, prost dotate și doar mâinile de aur, sufletele doctorilor și ingeniozitatea kinetoterapeutilor, ce se sacrifică acolo, le mai țin vii și cu rezultate. De aici ar trebui să înceapă integrarea. Odata cu procesul de recuperare.

Despre integrare, în majoritatea cazurilor pe care le știu, oamenii cu dizabilități s-au integrat în societate singuri, dar au început să apară proiecte dedicate acestui scop de câțiva ani, deci avem speranțe.

➡ Care au fost principalii factori care au avut o importanţă majoră în privinţa schimbării mentalităţilor şi combaterea stereotipurilor? (prof. Niculina Chiţulescu)

 Asta este o problemă încă în plin proces și cred că în România va mai dura până se vor schimba mentalitățile. Sunt prea mulți factori și ca să fie enumerați. Însă sunt și excepţii de oameni cu o credință sănătoasă și altfel și cu o mentalitate asemenea.

➡ Care sunt principalele lacune şi ce ar trebui îmbunătăţi pentru a oferi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi? (Oana Pîrlea)

Maximus

 La noi nu sunt respectate drepturile omului în marea lor parte și sperăm în respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Cred că sunt alte priorități și nu e interes decat declarativ pentru a se îmbunătăți ceva, momentan, dar pare mereu că se încearcă.

➡ Care este rolul familiei, al prietenilor, şi nu în ultimul rând, al societăţii a pentru a oferi un ajutor eficient în legătură cu sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi? (Lavinia Bivolan)

 Rolul familiei și al prietenilor este incomensurabil. Ei sunt cei care sprijină cu tot ce pot persoanele cu dizabilități pentru a le ușura suferința. Societatea mișcă și ea în spirit filantropic. Mare parte a sprijinului material pentru tratamente, dispozitive medicale, vine din parte fundațiilor și a oamenilor care donează pentru diferite cauze. Fără ei majoritatea oamenilor cu dizabilități nici n-ar putea visa la tratamente și operații foarte costisitoare în străinătate și practic ar fi condamnați la chinuială pe viață.

➡ Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

 Centrul de recuperare şi recreere pentru copii cu dizabilităţi, MNF- Oradea. Sperăm să reușim să-l dezvoltăm cât mai mult pentru a fi un loc iubit și folositor celor în nevoie.

Material realizat de Adrian-Vladimir Costea si echipa Young Spirits for Humanity

1 gând despre „INTERVIU in eXclusivitate cu Mihai Nesu, pentru ca viata merge INAINTE!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *