Atelier de Idei

HIV/SIDA – De la egal la egal prin programul de educatie non-formala Educatia intre egali

Spread the love

Educaţia între egali propune un model de comunicare interpersonală cu scop educativ, bazat pe informare şi formare într-un domeniu cu subiecte de importanţă majoră, între membrii unui grup care împărtăşesc anumite caracteristici (vârsta, mediu, statut social, religie etc) şi o persoană instruită cu rolul de educator. Existenţa asemănărilor dintre participanţi şi formator creează încredere, empatie, receptivitate, interes, motivare, implicare prin tehnici de învăţare non-formală.
De programul „Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA” desfăşurat de educatorii între egali instruiţi ai Tineri pentru Tineri şi ARAS au beneficiat peste 10.000 de elevi în anul şcolar 2010-2011, iar până la finalul său, alţi 13.000 vor participa la cele 3 sesiuni propuse:
– Comportament responsabil în sănătatea reproducerii;
– Stigmă şi discriminare;
– Implicare activă şi voluntariat;
De ce a fost nevoie de implementarea unui astfel de program!? Pentru ca statisticile au demonstrat necesitatea derularii unor programe dedicate problematicii HIV/SIDA. Astfel, numai în perioada 1992 – 2010 s-au înregistrat în România peste 2500 de cazuri de infecţie cu HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) la adulţi, dintre care peste 75% dintre persoanele infectate au dobândit virusul prin contact sexual neprotejat, heterosexual.
În acelaşi timp, peste jumătate din totalul cazurilor de infecţie s-a regăsit în populaţia generală de tineri, cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. Astfel, a fost ales grupul ţintă general al proiectului (populaţia generală de tineri: 15-29 de ani) şi comportamentul care trebuie promovat (comportamentul sexual responsabil).
În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, în România ponderile sunt sensibil egale. Cu toate acestea, recomandările internaţionale (UNAIDS) arată că este importantă prevenirea cu accent pe femeile tinere, mai predispuse la a contracta virusul. Astfel, au fost alese grupurile ţintă specifice pentru campania de comunicare: tineri de ambele sexe (15-19 ani) şi tinere femei (15-29 de ani).
Ce s-a schimbat în 2010, ca urmare a proiectului?

1. Se constată o scădere a numărului de persoane nou-infectate din grupul ţintă tineri (15-19 ani), faţă de anul precedent – scădere cu 60%;
2. Se constată o scădere a numărului de cazuri de persoane nou-infectate din grupul ţintă de femei tinere (15-29 de ani), faţă de anul precedent, foarte accentuată în grupul 15-19 ani – scădere cu 14%;

Alte lucruri de menţionat:
– Ponderea infectărilor cu HIV prin contact sexual neprotejat, heterosexual a scăzut de la 80% la 78%.
Campania „Iubeşte cu cap! Până peste cap!” face parte din proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE.

1 gând despre „HIV/SIDA – De la egal la egal prin programul de educatie non-formala Educatia intre egali”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *